Tanulmány készült az alkohol passzív áldozatairól: megdöbbentőek a számok

MTI   
  Megosztom
Tanulmány készült az alkohol passzív áldozatairól: megdöbbentőek a számok

Egy új amerikai kutatás arra világít rá, hogy miként a dohányázás károsítja a passzív elszenvedőit, az alkohol is szedi áldozatait azok között, akik az ittas emberek környezetében élnek: a megkérdezett nők ötöde, a férfiak negyede mondta, hogy egy év alatt valamilyen módon bántalmazta részeg ember.

Rendkívül elterjedt, hogy más emberek ittassága miatt kell szenvednie valakinek.

- mondta el Katherine Karriker-Jaffe, a Journal of Studies on Alcohol and Drugs folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője.

A kutatók csak egy évig követték nyomon a kutatás résztvevőit. A kutatás szerint a nőket leggyakrabban házastársuk, partnerük vagy más családtag bántalmazza ittasan, míg a férfiakat általában egy idegen.

A kutatáshoz két korábbi felmérés adatait is felhasználták: egy 2015-ös amerikai országos felmérést, amely 2830 felnőtt bevonásával készült az ittas emberek által bántalmazottakról és egy 2015-ös országos felmérést az alkoholfogyasztással kapcsolatban, amely több mint 7 ezer felnőtt megkérdezésén alapult.

A Karriker-Jaffe csoportja a tanulmányhoz 8750 résztvevőt kérdezett meg arról, hogy az elmúlt egy évben ittas ember bántalmazta-e őket valamilyen módon, például zaklatással, fenyegetéssel, vagy féltek, hogy megrongálják a ruházatukat, tulajdonukat, lökdösték, megütötték vagy megverték őket.

A válaszadó nők 21 százaléka, a férfiak 23 százaléka élte át a bántalmazás valamilyen formáját részegek miatt az elmúlt évben. A kutatók szerint ez azt jelenti, hogy minden évben 53 millió amerikait inzultálja ittas ember.

A kutatók azt is megállapították, hogy a 25 éven aluliakkal, feketékkel, és azokkal, akik maguk is éppen erősen ittasak voltak, valamint az elváltakkal és özvegyek gyakrabban történt meg, hogy ittas személy bántalmazta őket.

A tanulmány célja ráirányítja a figyelmet erre a súlyos problémára, és ennek eredményeként például rövidebb nyitvatartási időt szabnak meg az italboltoknak és bároknak, hangsúlyozta Karriker-Jaffe.

Antoine Douaihy, a Pittsburgh-i Orvosi Egyetem pszichiátriaprofesszora nagyon fontosnak nevezte a tanulmányt és kiemelte, hogy miközben mindenki az opioidválsággal van elfoglalva, úgy tűnik, kerülik az alkoholizmus kérdését, ami pedig súlyos társadalmi probléma az Egyesült Államokban. Az alkoholizmussal kapcsolatban egyébként is jellemzően az alkoholt fogyasztók károsodásával foglalkoznak, és a járulékos károkat alig vizsgálják.

Az alkohol továbbra is nagy gond az Egyesült Államokban, ezzel a kérdéssel nagyon erélyesen foglalkozni kell.

- jelentette ki a professzor.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

alkoholizmus

alkohol

függőség

bántalmazás

passzív áldozat

áldozat