Így védd meg kutyádat a hőgutától: mutatjuk, mire ügyelj a kánikulában!

Liszkai Attila   
  Megosztom
Így védd meg kutyádat a hőgutától: mutatjuk, mire ügyelj a kánikulában!

A kánikula nem csak minket, hanem kedvenceinket is megviseli. A kutyák főképp lihegéssel és a hideg kőre fekve tudják csökkenteni testük hőmérsékletét. Ebből jól látható, hogy négylábú barátaink sokkal jobban ki vannak szolgáltatva a hőségnek, mint mi, épp ezért a kánikulában ajánlott minden kutyatulajdonosnak fokozottan elővigyázatosnak lennie a sétáltatásnál. A kutyák általában igénylik a sok mozgást, de nyáron ajánlott kissé megváltoztatnunk sétálási szokásainkat. Mutatjuk, mire kell ügyelnünk!

Egy angol felmérés 500 kutyatulajdonost figyelt meg, akik szerettek volna többet megtudni a helyes nyári kutyatartásról. Tudvalevő, hogy kutyánkat nem ajánlott a legnagyobb melegben sétáltatni, de mi számít túl melegnek, és pontosan, mire kell ügyelnünk? A felmérést végzők ezekre a kérdésekre keresték a választ - írja a Boughtbymany.com.

Hogyan állapítsuk meg, hogy túl meleg van-e a sétáltatáshoz?

Amennyiben az aszfalt olyan meleg, hogy kézfejünkkel forrónak érezzük, akkor biztosan túl meleg a kutyák tappancsainak.

- mondta Dr Neerja Muncaster, állatorvos.

Ezt a módszert hívják hét másodperces járda tesztnek, mivel ha olyan forró az aszfalt, hogy nem tudjuk kézfejünket rajta tartani hét másodpercig, akkor kedvencük biztosan meg fogja égetni tappancsait.

A felmérésben résztvevő kutyatulajdonosok 60 százaléka nem tudta, hogy a kutyáknak főképp a talpukon vannak a verejtékmirigyeik, melyek a mancspárnákon találhatóak. Ez az egyik oka annak, hogy a meleg járdán való sétálás a kutyák számára rendkívül kellemetlen. Ebből kifolyólag nagy melegben sosem ajánlatos kint hagyni kutyánkat az aszfalton egy bolt, vagy étterem előtt.

Amenniyben attól tartunk, kedvencünk hőgutát kapott, figyeljük meg a viselkedését. Ezek a hőguta tünetei:

  • erős zihálás
  • túlzott nyáladzás
  • levertség
  • álmosság / kábaság
  • hányás
  • ájulás

A felmérésben szereplő kutyatulajdonosok többsége tudta, hogy kánikula esetén, hogyan hűtse le kutyája testhőmérsékletét: 46 százalékuk jégkockát szokott tenni az állat ivóvizébe, 39 százalékuk rövidebbre nyíratta kedvence bundáját, 30 százalékuk pedig fagyasztott kutyaeledellel jutalmaz. A megkérdezettek 58 százaléka vásárolna olyan terméket, ami segít elviselni kutyájának a hőséget.

A kutatások azt mutatják, hogy a kutyatulajdonosok már használják a legjobb technikákat, hogy elősegítsék háziállataik testhőmérsékletének lehűlését. Ezeken kívül fontos, hogy árnyas helyet biztosítsunk kedvenceinknek a kertben, és szabad földfelületet, ahol ki tudják kaparni a földet, hogy a hűvös talajra fekhessenek. A legfontosabb, hogy nyáron mindenképp kora reggel, vagy este vigyük ki sétáltatni kutyánkat.

- mondta Dr. Muncaster, a felmérés egyik kutatója..

Mint kiderült, a vizsgált kutyatulajdonosok 66 százaléka reggel, vagy este viszi ki kutyáját, de csak kevesebb időre. A kevesebb sétát Dr. Muncaster szerint több otthoni játékkal lehet ellensúlyozni. A doktor azt javasolja, hogy ha nem tudjuk a hűvösebb órákra időzíteni a kutyasétáltatást, akkor mindenképp vigyünk magunkkal néhány üveg hideg vizet, és legyen náluk egy vizes tál, hogy kedvencünk bármikor ihasson.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kutya

kánikula

hőség

hőguta

állattartás

betegség

nyár

sétáltatás

járda