Így védd meg kutyádat a hőgutától: mutatjuk, mire ügyelj a kánikulában!

Liszkai Attila   
  Megosztom
Így védd meg kutyádat a hőgutától: mutatjuk, mire ügyelj a kánikulában!

A kánikula nem csak minket, hanem kedvenceinket is megviseli. A kutyák főképp lihegéssel és a hideg kőre fekve tudják csökkenteni testük hőmérsékletét. Ebből jól látható, hogy négylábú barátaink sokkal jobban ki vannak szolgáltatva a hőségnek, mint mi, épp ezért a kánikulában ajánlott minden kutyatulajdonosnak fokozottan elővigyázatosnak lennie a sétáltatásnál. A kutyák általában igénylik a sok mozgást, de nyáron ajánlott kissé megváltoztatnunk sétálási szokásainkat. Mutatjuk, mire kell ügyelnünk!

Egy angol felmérés 500 kutyatulajdonost figyelt meg, akik szerettek volna többet megtudni a helyes nyári kutyatartásról. Tudvalevő, hogy kutyánkat nem ajánlott a legnagyobb melegben sétáltatni, de mi számít túl melegnek, és pontosan, mire kell ügyelnünk? A felmérést végzők ezekre a kérdésekre keresték a választ - írja a Boughtbymany.com.

Hogyan állapítsuk meg, hogy túl meleg van-e a sétáltatáshoz?

Amennyiben az aszfalt olyan meleg, hogy kézfejünkkel forrónak érezzük, akkor biztosan túl meleg a kutyák tappancsainak.

- mondta Dr Neerja Muncaster, állatorvos.

Ezt a módszert hívják hét másodperces járda tesztnek, mivel ha olyan forró az aszfalt, hogy nem tudjuk kézfejünket rajta tartani hét másodpercig, akkor kedvencük biztosan meg fogja égetni tappancsait.

A felmérésben résztvevő kutyatulajdonosok 60 százaléka nem tudta, hogy a kutyáknak főképp a talpukon vannak a verejtékmirigyeik, melyek a mancspárnákon találhatóak. Ez az egyik oka annak, hogy a meleg járdán való sétálás a kutyák számára rendkívül kellemetlen. Ebből kifolyólag nagy melegben sosem ajánlatos kint hagyni kutyánkat az aszfalton egy bolt, vagy étterem előtt.

Amenniyben attól tartunk, kedvencünk hőgutát kapott, figyeljük meg a viselkedését. Ezek a hőguta tünetei:

  • erős zihálás
  • túlzott nyáladzás
  • levertség
  • álmosság / kábaság
  • hányás
  • ájulás

A felmérésben szereplő kutyatulajdonosok többsége tudta, hogy kánikula esetén, hogyan hűtse le kutyája testhőmérsékletét: 46 százalékuk jégkockát szokott tenni az állat ivóvizébe, 39 százalékuk rövidebbre nyíratta kedvence bundáját, 30 százalékuk pedig fagyasztott kutyaeledellel jutalmaz. A megkérdezettek 58 százaléka vásárolna olyan terméket, ami segít elviselni kutyájának a hőséget.

A kutatások azt mutatják, hogy a kutyatulajdonosok már használják a legjobb technikákat, hogy elősegítsék háziállataik testhőmérsékletének lehűlését. Ezeken kívül fontos, hogy árnyas helyet biztosítsunk kedvenceinknek a kertben, és szabad földfelületet, ahol ki tudják kaparni a földet, hogy a hűvös talajra fekhessenek. A legfontosabb, hogy nyáron mindenképp kora reggel, vagy este vigyük ki sétáltatni kutyánkat.

- mondta Dr. Muncaster, a felmérés egyik kutatója..

Mint kiderült, a vizsgált kutyatulajdonosok 66 százaléka reggel, vagy este viszi ki kutyáját, de csak kevesebb időre. A kevesebb sétát Dr. Muncaster szerint több otthoni játékkal lehet ellensúlyozni. A doktor azt javasolja, hogy ha nem tudjuk a hűvösebb órákra időzíteni a kutyasétáltatást, akkor mindenképp vigyünk magunkkal néhány üveg hideg vizet, és legyen náluk egy vizes tál, hogy kedvencünk bármikor ihasson.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kutya

kánikula

hőség

hőguta

állattartás

betegség

nyár

sétáltatás

járda