Sok kutyatartó egyáltalán nem figyel erre: aztán jön a 45 ezres bírság

Liszkai Attila   
  Megosztom
Sok kutyatartó egyáltalán nem figyel erre: aztán jön a 45 ezres bírság

Hazánkban 2013 óta törvény kötelezi a kutyatulajdonosokat ebük chippelésére, ennek elmulasztása komoly pénzbüntetést von maga után. A mikrochip beültetésének lényege az, hogy minden eb regisztrálva legyen, ezáltal ugyanis könnyen megtekinthető az állat orvosi aktája és tulajdonosának kiléte. A chip segítségével több ezer elkóborolt kutya jutott haza. Mutatjuk, milyen költségekkel és teendőkkel jár a chip beültetése, illetve cikkünk arra is kitér, hogy mi a teendő, ha kóbor kutyát találunk.

Magyarországon minden kutyatulajdonosnak kötelező ellátnia kedvencét mikrochippel, mely tartalmazza az állat orvosi adatait, és gazdája elérhetőségeit. Ha valaki úgy tart kutyát, hogy elmulasztotta a chip beültetését, komoly bírságra számíthat. A törvény az alábbi kikötéseket fogalmazta meg:

  • Chippel kötelező ellátni minden 4 hónaposnál idősebb kutyát.
  • Gazdaváltás esetén is kötelező a chipezés, amennyiben a kutya 4 hónapos kora előtt vált gazdát, akkor már fiatalabb korában aktuálissá válik a chip behelyezése.
  • Aki elmulasztja kutyája chippelését, akár 45 ezer forintos állatvédelmi bírságra is számíthat.
  • A megváltozott adatokat 8 napon belül módosítani kell az adatbázisban, a változás bejegyzés ingyenes.
  • A chip beültetését követően az állatorvosnak 8 napja van rá, hogy a gazda adatait rögzítse az országos adatbázisban.
  • Az állatorvos köteles a veszettség elleni védőoltás beadását 8 napon belül rögzíteni az adatbázisban.

Maga a chip rizsszem méretű, beültetése egyszerű, fájdalom- és veszélymentes. A chipet az állat nyakának bal oldalára, a bőr alá szokták elhelyezni, a szerkezetet körülölelő kapszula pedig szövetbarát anyagból készül, így semmilyen káros hatással nem lesz kedvencünkre. A beavatkozásnak minimálisak a kockázatai, legrosszabb esetben a chip elmozdul, vagy nem működik, ez azonban gyorsan helyrehozható, ha az állatorvosnál járunk.

A chip ára 3800 forint, azonban beültetésének költsége állatorvosonként változik, általában 4500 – 7000 forintot kérnek el összesen a műszerért és a beavatkozásért, bár sok rendelőben engednek az árból, ha oltásokkal együtt kéri a gazdi a chipezést. Nagyon fontos, hogy a gazdi a chip regisztrációjánál lakhelyén kívül megadja a telefonszámát és e-mail címét is a kapcsolattartás megkönnyítése végett.

Minden mikrochip egy vonalkódot tartalmaz, mely lehetővé teszi a kutyák azonosítását. Az állatorvos ezt a számsort regisztrálja egy központi adatbázisban, ahová az azonosítón kívül további információkat vezet fel az állatról, itt szerepel többek között a kutya tulajdonosának neve és elérhetősége, valamint a legutolsó beadott vakcina neve és oltás dátuma is.

A chip önmagában nem sokat ér, ugyanis regisztrálni is kell, csak ezután van esélyünk arra, hogy megtaláljuk elveszett kedvencünket. A regisztráció a Magyar Állatorvosi Kamara által kialakított, saját internetes adatbázisában történik, melynek neve PetVetData. Ehhez az adatbázishoz kizárólag az állatorvosok, valamint az arra jogosult hatóságok, szervezetek férhetnek hozzá. Ezáltal biztosított az adatvédelem, de szükség esetén, gyorsan elérhetők róla a feltöltött információk, ehhez csak internetkapcsolatra van szükség, így az állatorvos nem csak rendelőjéből képes hozzáférni az adatbázisban tárolt adatokhoz.

Azoknak a mikrochipeket forgalmazó cégeknek a többsége, melyek Magyarországon értékesíti termékeit, ma már ezt a rendszert részesíti előnyben, és azt ajánlják az állatorvosoknak, hogy ide regisztrálják az általuk forgalmazott chipeket. A PetVetData rendszerébe az elmúlt évek során átkerültek az Országos Állategészségügyi Intézetben korábban nyilvántartott chipek nagy részének adatai is.

Gyakori hiba, hogy a mikrochipet nem regisztrálják, azonban ezt könnyen leellenőrizhetjük a PetVetData weboldalán. Mivel zárt a rendszer, így nem férhetünk hozzá minden információhoz, de a nyilvános keresés funkció segítségével ellenőrizhetjük, hogy kutyánk chipje regisztrálva van-e az adatbázisban. Ehhez rendelkeznünk kell a chip 15 jegyű azonosítójával, melyet az oltási könyvben, a származási lapon, és az állatútlevélen találhatunk meg. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy kedvencünk nincs benne az adatbázisban, kérjük meg állatorvosunkat, hogy regisztrálja a chipet.

mivel a kutyusnak rendelkeznie kell útlevéllel, annak pedig feltétele a chip regisztrációja. Ha együtt nyaralunk kutyánkkal, mindenképp legyen nálunk az eb oltási könyve és útlevele, melyben szerepelnie kell a veszettség elleni oltás érvényességét igazoló pecsétnek. Ha hosszabb útra indulunk, érdemes az utazás előtt ellenőriztetni a chipet, és az azon regisztrált adatok helyességét.

Számos tévhit él a mikrochipekről a köztudatban, nézzünk néhány példát:

Tévhit Valóság
A chipből bárki láthatja a kutyatulajdonos adatait. Az adatbázisban a személyes adatokhoz csak a regisztrált felhasználók (állatorvosok, menhelyek, kutyák nyilvántartásával foglalkozó szervezetek) férhetnek hozzá a chipszám ismeretében.
A chip által megtudhatjuk, hol tartózkodik a kutyánk. A chip nem ad GPS jeleket, így az eb tartózkodási helye nem mutatható ki.
A beültetés fájdalmas. A chip beültetése gyors, egyszerű, és fájdalommentes, nem igényel altatást. Kedvencünk csak egy injekciót kap, ezt a legtöbb állat egyáltalán meg sem érzi.
A chip elhasználódik, lemerül, így időnként ki kell venni, és ki kell cserélni. A chipben nincs elem, vagy bármilyen más áramforrás, mivel általában inaktív. Amikor a leolvasó áthalad fölötte, a chip energiát vesz fel a leolvasóból, hogy az azonosító szám leolvasható legyen. Mivel nincsenek benne kivehető, elmozdítható alkatrészek, ezért nincs olyan része ami tönkremehetne. A chip egy életre szól, nem kell cserélni.

Hogy tudunk segíteni, ha kóbor kutyát találunk?

A kóbor kutyák közül sokat befognak az állatmenhelyekre, vagy a gyepmesteri telepekre. Ma már minden menhelyen van chipleolvasó, és amennyiben a chip megfelelően van regisztrálva, gyorsan hazakerülhet a kedvenc. Azok, akik kóbor kutyát találnak, általában először az állatorvosokhoz fordulnak, ahol azonnal a gazda nyomára akadhatnak a chipszám alapján, ám ha az eb nem rendelkezik chippel, más lehetőséget kell találnunk. Mutatjuk a teendőket:

  • Ha kóbor kutyát találunk, érdemes először körbekérdezni a környéken, hogy ismeri-e valaki, ugyanis van rá példa, hogy az ebet gazdáik kirakják az utcára, hogy kisétálja magát, mondván, hogy majd úgyis hazajön magától.
  • A kóbor ebet a legcélszerűbb elvinni egy állatorvoshoz, aki chipleolvasóval pillanatok alatt meg tudja állapítani, hogy ki a talált kutyus gazdája, és értesíteni is tudja az illetőt. Ez értelemszerűen csak akkor járható út, ha a kutyában regisztrált chip található.
  • Amennyiben nincs nyitva állatorvosi rendelő a közelben, érdemes felkeresni egy MOL benzinkutat. A MOL ugyanis ingyenesen használható mikrochip leolvasókkal szerelte fel benzinkútjait, és a kóbor kutyák megsegítésének érdekében összefogott a Vigyél Haza Alapítvánnyal. A chipleolvasókkal könnyedén megnézhetők az állat mikrochipjének adatai, amelyeket a programban résztvevő önkéntes állatorvosok beazonosítanak az adatbázisban, majd felveszik a kapcsolatot a kedvenc gazdájával.

  • Amennyiben nincs chip a kutyában, vagy a készülék nincs regisztrálva, fel lehet keresni a közeli menhelyeket, hátha megfordult már náluk az eb. Készüljünk fel arra, hogy nem biztos, hogy a menhelyen tudjuk hagyni az ebet: a tapasztalat azt mutatja, hogy általában nincs férőhelyük, így csak várólistára tudják felvenni a kutyát. Az állatvédő szervezetek országos listája itt megtekinthető.
  • Ha a talált eb fajtatiszta, érdemes felkeresni az adott fajtához tartozó fajtamentő szervezetet, hátha ők tudnak róla valamit. A fajtamentők listája itt található.
  • Vigyázat: ha gyepmesteri telepre adjuk be a kutyát, fennáll az esélye, hogy két hét múlva elaltatják, ugyanis a törvény értelmében csupán 14 napig kötelesek karanténban tartani az ebet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kutya

chip

kutyatartás

felelősség

kóbor kutya

állatorvos

benzinkút

menhely

állat

fajtatiszta