Befenyít a csipszadó: ezért emelkedett drasztikusan a féldecis stampedlik ára

Világgazdaság   
  Megosztom
Befenyít a csipszadó: ezért emelkedett drasztikusan a féldecis stampedlik ára

Az általában fél- vagy két¬de¬cis üvegben, „kétdekásban” kínált ízesített szeszes italok 11,6 százalékos áremelkedést mutatott a tavalyi azonos időszakhoz képest – írja a Világgazdaság.

A „kétdekás” ízesített szeszes italoknak idén igencsak megnőtt az áruk: az áremelkedés a tavalyi árhoz képest 11,6 százalékos. Ez elsősorban a népegészségügyi termékdíjhoz (csipszadó) köthető, Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a jövedéki adó emelkedésének most nem volt érdemi szerepe ezen termékek drágulásában.

2019 első félévében a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint több termék ára is nagyot emelkedett, például idén 110,5 százalékkal volt drágább a vöröshagyma, mint 2018 azonos időszakában.

Jelentősen megugrott a fejes káposzta és a késői burgonya ára is, az előbbiért 83,5, az utóbbiért 72,6 százalékkal kellett többet adni, mint egy évvel korábban. Bár fogyasztói árakról beszélünk, azonban az értékláncok itt is jól kirajzolódnak.

A liszt 11,4 százalékos drágulása a félbarna kenyér 11,7 százalékos és a zsemle 11,1 százalékos áremelkedésével párosult, a fehér kenyérért mindössze 4,8 százalékkal kell többet fizetni, mint a tavalyi év első felében. Elsősorban az időjárás határozza meg a mezőgazdasági termékek árát, de az európai kötődések és importok miatt a nemzetközi árak is hatással lehetnek a magyar boltok áraira, magyarázta Virovácz Péter.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

drágulás

alkohol

hagyma

liszt

kenyér

csipszadó