Befenyít a csipszadó: ezért emelkedett drasztikusan a féldecis stampedlik ára

Világgazdaság   
  Megosztom
Befenyít a csipszadó: ezért emelkedett drasztikusan a féldecis stampedlik ára

Az általában fél- vagy két¬de¬cis üvegben, „kétdekásban” kínált ízesített szeszes italok 11,6 százalékos áremelkedést mutatott a tavalyi azonos időszakhoz képest – írja a Világgazdaság.

A „kétdekás” ízesített szeszes italoknak idén igencsak megnőtt az áruk: az áremelkedés a tavalyi árhoz képest 11,6 százalékos. Ez elsősorban a népegészségügyi termékdíjhoz (csipszadó) köthető, Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a jövedéki adó emelkedésének most nem volt érdemi szerepe ezen termékek drágulásában.

2019 első félévében a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint több termék ára is nagyot emelkedett, például idén 110,5 százalékkal volt drágább a vöröshagyma, mint 2018 azonos időszakában.

Jelentősen megugrott a fejes káposzta és a késői burgonya ára is, az előbbiért 83,5, az utóbbiért 72,6 százalékkal kellett többet adni, mint egy évvel korábban. Bár fogyasztói árakról beszélünk, azonban az értékláncok itt is jól kirajzolódnak.

A liszt 11,4 százalékos drágulása a félbarna kenyér 11,7 százalékos és a zsemle 11,1 százalékos áremelkedésével párosult, a fehér kenyérért mindössze 4,8 százalékkal kell többet fizetni, mint a tavalyi év első felében. Elsősorban az időjárás határozza meg a mezőgazdasági termékek árát, de az európai kötődések és importok miatt a nemzetközi árak is hatással lehetnek a magyar boltok áraira, magyarázta Virovácz Péter.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

drágulás

alkohol

hagyma

liszt

kenyér

csipszadó