4 csodaszer, ami segít, ha leégtél! Mutatjuk a teljesen természetes hozzávalókat

HelloVidék   
  Megosztom
4 csodaszer, ami segít, ha leégtél! Mutatjuk a teljesen természetes hozzávalókat

Nyáron a leégés veszélye főképp akkor fenyeget, mikor a nap a legerősebben süt, azaz kora délután, 12-15 óra között. A napégés az ultraibolya fény hatására alakul ki, és igen kellemetlen hatást gyakorol testünkre: a megégett területeken a bőr érzékennyé, és vörössé válik, majd viszketni kezd. Ha a baj már megtörtént, és leégtünk, a legjobb megoldás, ha természetes anyagokból készült krémmel kezeljük sérült bőrünket. Mutatjuk, melyik illóolajokat használd, hogy gyorsan megszabadulj a napégéstől!

Ha strandolni indulunk, vagy más szabadban töltött programot tervezünk, mindenképp érdemes naptejjel védekeznünk a leégés ellen, a legjobb, ha természetes anyagokból készült terméket használunk. Az enyhe leégés jól kezelhető aromaterápiával, de ha a napégés súlyosabb, hosszabb ideig tart, vagy kezeletlen marad, további bőrbetegségekhez és hosszú távú bőrkárosodáshoz is vezethet - írja a Natural Living Ideas.

Leégés esetén jó megoldás illóolajokat használnunk, ugyanis testápolóval, vagy más - úgynevezett hordozó - olajokkal elkeverve olyan krém készíthető belőlük, mellyel gyorsabban regenerálhatjuk a sérült bőrfelületeket. A napégésre az is jótékony hatással van, ha Epsom-sóval és illóolajokkal ellátott fürdőt veszünk, ekkor arra érdemes figyeli, hogy a fürdővíz hűvös legyen, az említett anyagok ugyanis így jobban tudnak érvényesülni.

Fontos, hogy gyerekek, várandós anyukák és idősek esetében jó hígítási arányt használjunk, ez általában az ajánlott felnőtt hígítási arány felét jelenti, de ha nem használjuk gyakorlottan az illóolajokat, egy aromaterapeuta segíthet megválaszolni kérdéseinket.

A napégés tünetei

  • Piros, vagy rózsaszín bőr
  • Hideg / forró, puha bőr
  • Viszkető bőr
  • Duzzanat és enyhe fájdalom.

Ha megégtünk, idővel felhólyagosodhat a sérült bőrfelület is, ez azonban egyáltalán nem rossz hír: azt jelzi, hogy a test elkezdte gyógyítani magát. A napégés további tüneteket is produkálhat, mint például fejfájás, hányinger, fáradtság, izzadás és láz. Amennyiben ezek a tünetek a napégéssel együtt jelentkeznek, és nem akarnak elmúlni, mindenképp forduljunk orvoshoz.

Hogyan használjuk az illóolajokat napégés kezelésére?

A cikkben szereplő illóolajokat a napégés hatásainak enyhítésére ajánlott használni, nem pedig a napégés megelőzésére, ugyanis néhány illóolaj igen fényérzékeny.

Hígítsuk fel az illóolajokat hordozóolajjal, az aloe vera géllel vagy a 2% -os illatosítatlan fehér testápolóval. Az idősek számára (65 év felett) csak 1% -os hígítást használjunk. Mielőtt várandós anyukák, csecsemők és kisgyermekek is használnák a készítményt, mindenképp érdemes konzultálni egy minősített aromaterapeutával.

Amennyiben az illóolaj keverékre bármilyen mellékhatást tapasztalunk (például hányinger, kiütés, fejfájás vagy egyéb), azonnal abba kell hagyni a felhasználását és orvoshoz kell fordulni.

Levendula illóolaj

A levendula egy igen népszerű gyógynövény, melyet gyakran használnak a mediterrán területeken. Manapság már rengeteg fajtája és hibrid változata ismeretes világszerte. A levendulának keskeny levelei, és jellegzetes ibolyaszín virágai vannak, az illóolajat utóbbiból nyerik ki, aromája édeskés. A levendulából készült illóolajat rendkívül sok mindenre felhasználják, gyulladáscsökkentő, és fájdalomcsillapító hatása miatt ideális a megégett bőr kezelésére is.

Keverjünk össze levendula illóolajat római kamillával (Chamaemelum nobile) és fehér szantálfával (Santalum album), vagy szalmagyopárból (Helichrysum angustifolia) készült illóolajjal, és adjuk hozzá illatmentes fehér testápolóhoz, vagy aloe vera gélhez. Ezzel a keverékkel könnyedén megszabadulhatunk a napégés kellemetlen tüneteitől.

Benzoin illóolaj

A benzoin (Styrax benzoin) egy hatalmas trópusi fafajta, mely Indonéziában őshonos. A fa nyers gyantájából úgynevezett abszolút benzoin készítenek, mely nem számít igazi illóolajnak. A benzoin gyantának édeskés, balzsamos, csokoládéra és vaníliára emlékeztető aromája van. A gyanta fő kémiai összetevője gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és nyugtató hatású, épp ezért használják a leégés tüneteinek kezelésére.

A benzoin gyanta anyaga igen sűrű, ami megnehezítheti elkeverését az aloe vera géllel, vagy a hordozóolajokkal. Keverjük össze levendula illóolajjal és illatmentes fehér testápolóval, hogy a napégés tüneteit enyhítő, bőrápoló oldatot nyerjünk.

Szalmagyopár illóolaj

A szalmagyopár (Helichrysum angustifolium) egy Földközi-tenger térségében őshonos gyógynövény. Világos sárga virágaiból illóolajat vonnak ki, melynek színe halványsárga és vörös színű is lehet, aromája pedig a méz illatához hasonló. A szalmagyopárból kivont illóolaj kiválóan alkalmas a bőr gyógyítására, mivel vegyületei tartalmaznak alkoholt és észtereket, ami által a növény gyulladáscsökkentő, antimikrobiális és fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkezik. Bár a vegyi komponensek a növény és a különböző típusú kivonatok között változóak lehetnek, általában a terápiás tulajdonságai hasonlóak.

A szalmagyopár illóolaj jól illeszkedik a levendula és a muskátli (Pelargonium graveolens) illóolajaihoz, összekeverve őket gyógyító bőrápoló anyagot kapunk. Adjunk hozzá ezt az illóolaj-keveréket aloe vera gélhez, ezzel elérhetjük, hogy krémünk ne csak gyógyítson, de hűsítse is a bőrt.

Fehér szantálfa illóolaj

A fehér szantálfa (Santalum album) egy kicsi, örökzöld fafajta, mely Ázsia trópusi területein őshonos. Mivel ez a fa rendkívül lassan nő, nehéz folyamatosan, nagy mennyiségben gyártani a belőle készülő illóolajat. Amennyiben nem jutunk hozzá, ehhez az olajhoz, érdemes más alternatíva után néznünk, szerencsére van miből válogatni: az ausztrál szantálfa (Santalum spicta), az új-kledóniai szantálfa (Santalum austrocaledonicum) és a havaii szatálfa (Santalum paniculatum) is megfelel a célnak.

A fehér szantálfa illóolajnak mély, balzsamos-fás aromája van, és mivel tartalmazza az alkohol fő kémiai összetevőit, gyulladáscsökkentő, antibakteriális és bőrnyugtató hatással rendelkezik.

A szantálfa illóolajat keverjük el levendula és rózsa (Rosa x damascena) illóolajjal, majd adjuk hozzá egy hordozóolajhoz, például sárgabarackmag (Prunus armeniaca) olajhoz vagy tamanu (Calophyllum inophyllum) olajhoz. Az így kikevert olajat fürdés után óvatosan masszírozzuk bele a bőrbe.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

illóolaj

olaj

bőrápolás

leégés

napégés

betegség

hőség

nyár

strand