Megsült a Magyarok Kenyere: összefogtak a gazdák a Kárpát-medencében

HelloVidék   
  Megosztom
Megsült a Magyarok Kenyere: összefogtak a gazdák a Kárpát-medencében

A határon túli országrészek és az összes anyaországi megye elhozta búzáját a Veszprém megyei Nemeshanyba, ahol 2019. augusztus 10-én ünnepélyes keretek között öntötték össze a Kárpát-medence búzáját a Magyarok Kenyeréhez.

A magyarországi gazdák csak augusztus 10-ig 406 tonna búzát ajánlották fel jótékony célra, amely minden bizonnyal még növekedhet a program zárásáig – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményében. Az első évében, 2013-ban tíz tonna gabonát ajánlottak fel a gazdák, tavaly már 605 tonnát – közölték a rendezvény szervezői, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ).

A NAK és a MAGOSZ által közösen szervezett jótékonysági program hagyományosan az esztergomi búzaszenteléssel kezdődik minden évben (idén április 27-én zajlott), majd Magyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyarok lakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók a magyar gyermekeket segítő szervezeteknek.

A program életében üde színfoltnak számít, hogy mostantól a nyugati, tengerentúli szórvány magyarságot is bevontuk az adományozásba. Jelképes lisztadomány indul többek között az USA-ba, Kanadába, Venezuelába, Ausztráliába és Írországba, hogy az ottani testvéreink is megsüthessék a Magyarok Kenyerét. A rendezvény szervezői ezúton is várják az újabb magyar közösségek jelentkezését.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hat éve lett részese e történetnek, amikor 2013-ban csatlakozott a jótékonysági kezdeményezésből összmagyar mozgalommá gazdagodott programhoz. Annál szebb és nemesebb missziót egy szakmai köztestület aligha kívánhat magának, mint amit mi a Magyarok Kenyeréhez kötődő nagyszabású szervezési-lebonyolítási feladatok ellátásával vállaltunk fel; ezt a legnagyobb örömmel tettük és tesszük ma is.

– mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke Nemeshanyban.

Köszönöm az adományokat valamennyi anyaországi és határon túli gazdálkodónak! De ez a program nem csak az a jótékonykodásról szól, hanem emellett az alapítványon keresztül támogatjuk a külhoni magyarok szülőföldön való maradását is.

– mondta el Jakab István, a MAGOSZ elnöke, az Országgyűlés alelnöke.

A Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program méltó módon készíti elő az augusztus 20-i nemzeti ünnepet, és példaértékű nemzetegyesítő szolgálatot teljesít. Az adományázó és a földet megművelő gazdák áldozatos munkájának köszönhetően befejeződött a búza aratása; mintegy 5 millió tonna búza termett, közel 5,27 tonna hektáronkénti termésátlaggal. Ez azt is jelenti, hogy bőven lesz a magyaroknak kenyere ebben az esztendőben.

– mondta el köszöntőjében Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes.

Az adományozás nem zárult le az összeöntés ünnepével, a szervezők valamennyi megyében és a határon túl is még augusztus közepéig várják a felajánlásokat a kijelölt búzagyűjtő pontokon. Az adományozók száma 2018-ban 5019 fő volt (ebből 2760 magyarországi, 2259 határon túli gazda). A szervezők ebben az évben ennél is több felajánlóra számítanak.

Címlapi kép és fotó: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kenyér

búza

jótékonyság

határontúl

megye

gyűjtés

nak