Elárulta a bükki füvesember: ez a 3 leghatásosabb gyógynövény klimaxra

HelloVidék   
  Megosztom
Elárulta a bükki füvesember: ez a 3 leghatásosabb gyógynövény klimaxra

Hőhullámok, éjszakai verejtékezés, rendszertelen vérzés, hangulatingadozás – sok 45 feletti nő küzd ezekkel a panaszokkal. A bükki füvesember most három olyan gyógynövényt mutat, amellyel hatásosan enyhíthetjük a változókor tüneteit.

A változókor egyik legkellemetlenebb testi tünete a hőhullám és az ezzel járó izzadás. De a nők számára talán még ennél is elviselhetetlenebb a menopauzát kísérő hangulatváltozás, amely a legváratlanabb pillanatokban jelentkezhet. A hormonális kezelések ugyan sokat segíthetnek, de jó tudni, hogy ugyanilyen hatású gyógynövényeket is kezünkbe adott a természet, érdemes tehát a változókori panaszokra is először a szelíd gyógymódot kipróbálni.

Mivel a panaszokat a petefészek és a ciklus „leállása” miatti hormonális változások okozzák, ezért azokat a gyógynövényeket tudjuk segítségül hívni, amelyek a női hormonháztartást szabályozzák

– mondja Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember, aki a panaszok enyhítésére a cickafark, palástfű, pásztortáska teakeverékét ajánlja. Nézzük, miért.

A közönséges cickafark egyértelműen a nők teája. Serdülőkortól egész a vérzés elmaradásáig végigkíséri a hölgyek mindennapjait, hiszen fitoösztrogén-tartalmának köszönhetően minden életkorban harmonizálja a hormontermelést. Emellett alkalmas a bőséges, rendszertelen vérzés csillapítására is, de a kamilláéhoz hasonló azulén nevű hatóanyagának köszönhetően antibakteriális hatása is jelentős, ezt pedig a petefészek-, méhnyak- vagy hüvelygyulladás esetén használhatjuk ki. Változókorban a megborult hormonháztartást szelidíthetjük vissza a cickafarktea fogyasztásával, amelynek eredményeképpen a hőhullámok is csillapodhatnak.

A palástfű német neve (Frauenmantel = női kabát) is jelzi, hogy mindenekelőtt nőknek való gyógynövény. A cickafarkhoz hasonlóan az első menzesztől a klimaxig használhatjuk női nyavalyákra. Klimaxnál csökkenti a verejtékezést, jó hatással van a hormonháztartásra és oldja a görcsöket, valamint a rosszullétek megelőzésében és enyhítésében is hatásos. Egyes források szerint a palástfű teája gyenge progeszteron hatással is bír.

A pásztortáska ugyancsak vérzéscsillapító, menstruációs ciklus-szabályozó hatású. Nevét onnan kapta, hogy régen a juhászok a pásztortáska kipréselt nedvével csillapították ellésnél az állatok méhvérzését. A változókorban gyakran tapasztalható elhúzódó vérzések kezelésére is bevált gyógynövény.

Gyuri bácsi, ahogy mindig, most is a megelőzésre hívja fel a figyelmet. „Ha ezeket a gyógynövényeket, de különösen a cickafarkat a nők egész életükön át, rendszeresen fogyasztják, akkor a változókori problémákat észre sem fogják venni” – mondja a bükki gyógynövények szakértője.

Hogyan fogyasszuk a teát?

A cickafarkas gyógynövénykeverékből 1 púpozott evőkanálnyit leforrázunk, 20 percig fedő alatt állni hagyjuk. Naponta egy csészével javasolt inni, 6 hónapon keresztül, a későbbiekben pedig heti 2-3 alkalommal iható.

Nem szűnnek a hőhullámok?

Gyuri bácsi a hőhullámok enyhítésére még az orvosi zsálya teáját is javasolja, kúraszerűen 6 hétig, napi egy csészével fogyasztva. Sőt, a kóros izzadásra zsályateából készült külső lemosást is ajánl.

Nem szűnnek az idegrendszeri panaszok?

Amennyiben a hangulatváltozás, fáradékonyság, ingerlékenység sem múlik, bátran fogyasszunk napközben a nyugtató citromfűteát, vagy elalvás előtt az antidepresszáns hatású orbáncfű teájából.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tea

gyógynövény

klimax

hőhullám

változó kor

bükki füvesember

szabó gyuri bácsi

tippek

tanácsok

gyógytea

izzadás

menopauza