20 étel, amit sokan nyersen fogyasztanak: óvatosan, veszélyes lehet!

HelloVidék   
  Megosztom
20 étel, amit sokan nyersen fogyasztanak: óvatosan, veszélyes lehet!

Akármennyire is divatos mostanában a nyers táplálkozás, rengeteg olyan étel van, amelyet nem ajánlott nyersen fogyasztani. Összeszedtük a 20 leggyakoribb ételt, amelyeket nem szabad nyersen fogyasztani, mert súlyos betegségeket okozhatnak.

Mostanában nagyon divatos a nyers táplálkozás, azonban nem árt tudni, hogy komoly egészségügyi kockázatot jelenthet, ha olyan ételeket is nyersen fogyasztasz, amelyeket nem ajánlott. Vannak olyan ételek, amelyeket minden nap fogyasztunk feldolgozva vagy főzve, ugyanakkor ezen eljárások nélkül károsak lehetnek az egészségre. Vannak ezen kívül olyanok is, amelyeket csak fokozott óvatosság mellett lehet nyersen fogyasztani! A Bright Side összegyűjtötte a 20 leggyakoribb ilyen ételt. Lássuk csak a listát!

1. Tej

A nyers, pasztörizálatlan tej rengeteg baktériumot hordoz, melyek között olyan károsak is megtalálhatóak, amik könnyen súlyos megbetegedéseket okozhatnak. A szalmonella, a listeria és az E.coli is komoly fertőzéseket okozhat.

2. Kelkáposzta

Közismert tény, hogy a kelkáposzta a világ egyik legegészségesebb étele. Nagy mennyiségű nyers kelkáposzta evése azonban hormonális rendellenességeket okozhat, amelyek a vércukorszint ingadozásához és az általános anyagcsere-problémákhoz vezethetnek.

3. Tojás

Bár a nyers tojás fogyasztása néhány országban rendkívül gyakori, annak is meglehetnek az árnyoldalai. Nem igaz például az a mítosz, hogy a nyers tojás egészségesebb, mint a főtt tojás, ugyanis egy tanulmány kimutatta, hogy főtt tojás fogyasztása esetén 90 százalékos a fehérje felszívódása, míg nyers tojás esetén 50 százalék ez az érték. A nyers tojás fogyasztása szalmonellafertőzéssel járhat, de nem kell megijedni, mert a főzéssel és a sütéssel a szalmonella baktériuma elpusztul, sőt, a pasztőrözött tojásból készült hollandi mártás is biztonságos!

4. Mandula

A mandula egy rendkívül tápláló mag, amely nagy mennyiségű fehérjét és egészséges zsírforrásokat tartalmaz. Mint azonban a legtöbb mag, a mandula is cianidot tartalmaz, mely összetevőt Agatha Christie könyveiben is gyakran használják „gyilkos fegyverként”. 4-5 keserű, nyers mandula elfogyasztása fejfájást, émelygést és hasi görcsöket okozhat. Ne aggódj, a boltokba kerülő mandula már teljesen biztonságos, de ha mégis egy mandulaföldön találnád magad, akkor jobb ha tudod, hogy nem ajánlott csemegézni a termésből.

5. Bodza

A bodza antioxidánsokat tartalmaz, és úgy vélik, hogy enyhíti a megfázást, leküzdi az influenzát és erősíti az immunrendszert. Ugyanakkor a feldolgozatlan bodzabogyók és más növényi részek mérgezőek lehetnek, azok elfogyasztása émelygést, hányást, szédülést és kábulatot okozhatnak. A bogyók feldolgozásával biztonságosan eltávolíthatóak ezek a mérgező anyagok.

6. Liszt

Ha süteménykészítéskor megkóstolod a nyers tésztát, az nem csak a nyers tojás miatti szalmonellafertőzés lehet veszélyes. A lisztben az E.coli baktériuma is megtalálható: 2016-ben például 63 embert betegített meg a nyers lisztben található E.coli baktérium. Sütés és főzés közben ezek a baktériumok elpusztulnak, így akkor már biztonsággal fogyaszthatóak a lisztes ételek is.

7. Kelbimbó

Mindenki által ismert a rettegett kelbimbó, amit senki se akart megenni gyerekkorában, hiába mondták azt rá, hogy egészséges. Bár a kelbimbó fogyasztható nyersen, nem szabad túlfőzni, és azoknak sem szabad fogyasztani, akik pajzsmirigy-alulműködésben szenvednek, mivel a zöldség további problémákat idézhet elő.

8. Alma

Az alma magja rendkívül mérgező, ezért ügyelj arra, hogy még véletlenül se rágd szét őket, mivel az amigdalinokat tartalmazó magok cianidokat szabadítanak fel. Bár a halálos adaghoz rengeteg, nagyjából 40 almamagot kellene elfogyasztani, a kutatók szerint a csekély mennyiségű cianid is veszélyes lehet.

9. Kesudió

A kesudió nemcsak finom, hanem hozzájárul az egészséges koleszterinszinthez, csökkenti a szívroham kockázatát, valamint segít fenntartani az egészséges testsúlyt. A nyers kesudió ugyanakkor olyan mérgező anyagokat tartalmazhat, amely heves bőrreakciót válthat ki.

10. Tonhal

A nyers tonhal nagyon magas higanytartalommal rendelkezik, amely mérgező hatással lehet a szív- és érrendszerre, valamint a központi idegrendszerre. Egy tanulmány azt is megállapította, hogy a higany mennyisége 40-60 százalékkal alacsonyabb volt a főtt halban, mint a nyers halban.

11. Csírák

A csírák rendkívül gyorsan növekednek és gazdag tápanyagforrással rendelkeznek. A nyers csírák fogyasztása azonban olyan tünetekkel járhat, mint például a hasi görcsök, a hasmenés és hányás, ráadásul ezek csak 1-8 nappal később jelentkeznek.

12. Paradicsom

Noha a paradicsom nyersen is fogyasztható, a Cornell Egyetem kutatói kimutatták, hogy a főtt paradicsom antioxidáns aktivitása nagyobb, mint a főzetlen paradicsomé. Ha jobban ki szeretnéd használni a paradicsom előnyeit, érdemes étkezés előtt megfőzni őket. A paradicsom a 10. helyen található azon a listán, amelyre a növényvédőszer-maradékkal rendelkező zöldségek kerültek fel, így fogyasztás előtt érdemes megmosni. A paradicsom szára, levele és az éretlen termés mérgező, ezért nem fogyasztható!

13. Limabab

A limabab linamarint tartalmaz, amely nyers fogyasztás esetén cianidot termel. Szerencsére főzéskor a cianidszint csökken, a limabab pedig biztonságosan fogyaszthatóvá válik.

14. Burgonya

A burgonya olyan anyagokat tartalmaz, amelyek akadályozhatják a szervezet emésztését és a tápanyagok felszívódását, de nagy mennyiségben álmosságot, viszketést, érzékenységet is okozhat, melyet nagy mértékben lehet csökkenteni a burgonya főzésével és sütésével.

15. Csirke

A marhahústól eltérően a nyers csirke fogyasztása súlyos betegségeket okozhat, mivel szalmonellát és campylobactert tartalmazhat, amelyek hasmenést, lázt és hasi görcsöket okozhatnak. A csirkét ezért alaposan meg kell főzni és sütni, a belső hőmérséklete legalább 75 Celsius foknak kell lennie.

16. Gomba

A nyers gombák agaritint tartalmazhatnak, amely a kísérletek alapján az egerek epehólyagjában rákos elváltozást okoz. Bár sokkal alacsonyabb a kockázat az emberekre nézve – nagyjából 2 eset a 100 ezerből – jelentősen csökkenthető a rák kockázata, ha a gombát először kisütik vagy megfőzik. A gomba feldolgozása a gombaételek higanyszennyezettségét is csökkentheti.

17. Vörösbab

A vörösbab Phytohemagglutinin nevű toxinokat tartalmaz, amelyek hasmenést, akut gyomor-bélhurutot, émelygést és hányást okozhatnak, akár már 4-5 darab nyers vörösbab elfogyasztása esetén is. Az U.S. FDA szerint a vörösbabot 5 órán keresztül kell áztatni, majd legalább 10 percig főzni, hogy biztonságos legyen a fogyasztása.

18. Rebarbara levél

A rebarbarát lehet nyersen fogyasztani, feltéve, ha a levelét nem fogyasztod el. Míg a rebarbara szára rendkívül tápláló, és már az ókori Kínában is gyógyászati célra használták, addig a levelei mérgezőek, ezért nem szabad őket fogyasztani. A rebarbara levele oxálsavat tartalmaz, amely hasmenést, vörös színű vizeletet, hányingert és hányást okozhat.

19. Olívabogyó

A cikkben szereplő legtöbb ételtől eltérően az olajbogyót egyáltalán nem lehet nyersen fogyasztani, és nem azért, mert betegséget okozhat, hanem szimplán csak nem ehető. Hatalmas hibát követsz el, ha gyanútlanul csemegéznél a nyaralás alkalmával egy olajfáról, mivel a nyers olajbogyó rendkívül keserű.

20. Méz

A nyers méz a Clostridium botulinum baktériumspóráit tartalmazhatja, amely különösen veszélyes a csecsemőkre, az egy évnél fiatalabb gyermekekre és a terhes nőkre. A botulizmusmérgezés olyan tünetekkel járhat, mint az émelygés, hányás, hasmenés, sőt, akár életveszélyes bénulást is okozhat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

étel

gasztro

mérgező

nyers

étkezés

életmód

egészség

betegség