Fontos lépés az árvíz ellen: felújítják a tiszalöki vízlépcsőt!

MTI   
  Megosztom
Fontos lépés az árvíz ellen: felújítják a tiszalöki vízlépcsőt!

Megkezdődött a tiszalöki vízlépcső és hajózsilip felújítása - hangzott el az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság konzorciumának miskolci rendezvényén.

A szakemberek várhatóan 2022-re végeznek a nemzeti vízstratégia részeként, a Széchenyi 2020 program keretében folyó munkával. A 65 évvel ezelőtt épült létesítmény felújítása az 1990-es években megkezdődött, de nem fejeződött be, mondta el Keresztény Mihály, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főosztályvezető-helyettese.

A rekonstrukció vissza nem térítendő uniós támogatásból valósul meg, az 5,057 milliárd forintból a műtárgy műszaki állapotának átfogó javítását végzik el, ami közvetett módon az árvízi veszélyeztetettség csökkentését is jelenti. A vízlépcső átfogó rekonstrukciójának köszönhetően biztosítható lesz a létesítmény biztonságos és üzemszerű működése.

A munkálatok során felújítják az al- és felvízi ideiglenes elzárásokat, emelőberendezéseket, az úszódarut, a hajózsilipet és az ahhoz kapcsolódó létesítményeket, valamint kikotorják a burkolatlan és burkolt medreket, fejlesztik a sólyateret.

A vízlépcső nagy szerepet játszik a vízi közlekedésben, a duzzasztásnak köszönhetően Tiszalöktől Dombrádig, a Bodrogon a torkolattól az országhatárig biztosít vízi utat. A létesítménynek jelentős szerepe van az árvíz és a jeges árvíz levezetésében, a vízminőségi kárelhárításban, az ökológiai vízpótlásban, az ivóvízellátásban.

Fotó: MTVA/Oláh Tibor

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tisza

vízlépcső

rekonstrukció

közlekedés

árvíz

vízminőség