Őszintén vallott a Házasodna a gazda sztárja: ez a baj a magyar gazdaságban

Agrárszektor   
  Megosztom
Őszintén vallott a Házasodna a gazda sztárja: ez a baj a magyar gazdaságban

Sokkal több pénzt kaphatnának az egyéni vállalkozóként működő állattenyésztők az eladott húsért és állatért, ha közvetlenül, és nem a kereskedőn keresztül tudnák eladni az árut - mondta el az agrárszektor.hu-nak Berecz Balázs, az RTL Klub Házasodna a gazda egyik gazdája. A Vas megyei Szergényben gazdálkodó férfi azt is elárulta, hogy milyen kihívásokkal kellett megbirkóznia idén, illetve, mivel tervez dobbantani a piacon jövőre.

Ahogy a portál írja, Berecz Balázs egyéni vállalkozóként növénytermesztéssel és állattenyésztéssel is foglalkozik a családi gazdaságban, előbbit még az édesapja kezdte el 20-30 éve. Balázshoz ugyanakkor mindig is közelebb állt az állattenyésztés, ezért 2013-ban 30 borjúval belefogott a magyartarka-tenyésztésbe. Jelenleg 112 pedigrés, A osztályú magyar tarkája van, amely mind húsmarha, fél évig istállóban, fél évig pedig a 36 hektáros réten vannak.

Azért éppen a magyar tarkát választottam, mert ennek a fajtának sokkal nyugodtabb a vérmérséklete, és az időjárásra sem annyira kényes, mint a többi marhafajta

– árulta el a gazda, habár elmondása szerint a magyar tarka húsának a minősége sokkal jobb, mint például a szürke marháé, az árakban ez azonban egyálalán nem látszik meg. Az állat kilójáért ugyanis most is ugyanannyit kap, mint mennyit hat éve, a kiadások ugyanakkor évről évre folyamatosan emelkednek.

Ha közvetlenül, és nem kereskedőn keresztül kellene eladni a húst, akkor sokkal több pénzt lehetne kapni érte

– tette hozzá.

A bikákat általában külföldre viszi az a cég, akiknek Balázs értékesít, az üszőket azonban hat éve nem adja el. Mint mondta, sokkal nagyobb pénz van az üszőkben mint a tenyészbikákban, így jövőre megpróbálkozik majd az eladásukkal, azt azonban most még nem lehet tudni, milyen áron tudja eladni őket, és hosszabb távon megéri-e majd.

A gazda szerint az országban szinte mindenhol nehéz a mezőgazdaságból megélni. Nekik legelővel és erdővel összesen 172 hektár területük van, amelyből 50 hektár rét, 10 hektár erdő, a maradék pedig szántóföld, amelyen növényeket termesztenek: döntően napraforgót, kukoricát és búzát, de van néhány hektár lucerna is.

Balázsék gazdaságában például az okoz mindig komoly problémát, hogy nem megfelelő a talajuk a növénytermesztéshez. Ugyanakkor évről évre felmerülnek a gazdaságban egyedi gondok is, ilyen volt az idei is. A marháknál ugyanis felütötte a fejét egy vírus, amelyet azonnal kezelni kellett, a borjakat pedig folyamatosan oltották, annak érdekében, hogy nehogy elpusztuljanak. Az eset egyébként szerencsésen végződött, hiszen mindegyik állat épségben megúszta a vírus támadását.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazda

házasodna a gazda

vas megye

rtl

állattartás

állattenyésztés

egyéni vállalkozó

húsipar