Az évtizedekig tartó kutatás eredménye: itt a szuperétel, amivel megelőzheted a rákot

24.hu   
  Megosztom
Az évtizedekig tartó kutatás eredménye: itt a szuperétel, amivel megelőzheted a rákot

36 ezer japán férfi étrendjét és egészségi állapotát követték végig kutatók évtizedekig, és megállapították, hogy azok, akik gyakran ettek gombát, kisebb eséllyel lettek prosztatarákosok, olvasható az International Journal of Cancer tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból – írja a 24.hu.

Akkor alakul ki a prosztatarák, ha a prosztatamirigy sejtjei abnormálisan kezdenek el fejlődni. Ez világszerte az egyik leggyakoribb ráktípus a férfiaknál, 2018-ban például 1,2 millió új esetet diagnosztizáltak globálisan. A kor előrehaladtával a rák kialakulásának kockázata is növekszik.

Korábbi kutatások már alátámasztották, hogy a gombafélék csökkenthetik a prosztatarák kialakulásának kockázatát, de ilyen átfogó kutatás még nem volt a témában, derül ki a japán Tohoku Egyetem kutatásával kapcsolatban megjelent sajtóközleményből. Ázsiában egyébként is népszerű alapanyag a gomba, sokan fogyasztják, de a kutatók mégis azt emelik ki az eredménnyel kapcsolatban: az egészséges, kiegyensúlyozott étkezés legalább annyira fontos, és óva intenek mindenkit a túlzott gombafogyasztástól.

1990-ben kezdtek neki a kutatásnak a szakértők, és a 40 és 79 év közötti férfiakat egészen 2014-ig nyomon követték. A résztvevőktől nemcsak az étrendjükről kérdeztek, hanem arról is, hogy dohányoznak-e, rendszeresen mozognak-e, fogyasztanak-e alkoholt, illetve hogy milyen betegségek fordultak elő a családjukban.

Különösen szembetűnő volt a gombák jótékony hatása az 50 év feletti férfiak esetében, és azoknál, akik jórészt húst és tejtermékeket ettek, kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak. Azoknál, akik heti háromszor, vagy ennél többször fogyasztottak gombát, 17 százalékkal csökkent a prosztatarák kialakulásának esélye.

A kutatás, bár nagy egyedszámmal készült, csak japán férfiakkal dolgozott, így a más rasszhoz tartozóknál előfordulhat, hogy más eredmények jönnének ki. A szakértők is elismerik, hogy a témában még további kutatásokra lesz szükség.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 4,73 százalékos THM-el, és havi 96 143 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCreditnél. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 5,49% a THM; a Budapest Banknál 5,68%; a Sopron Banknál 5,72%,  a MagNet Banknál pedig 5,73%; míg az Takarékbanknál 5,78%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, a Raiffeisen Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gomba

rák

megelőzés

élelmiszer

kutatás

japán