Több száz milliós beruházás: idegsebészeti fejlesztések Pécsen

MTI   
  Megosztom
Több száz milliós beruházás: idegsebészeti fejlesztések Pécsen

Lezárult a Pécsi Tudományegyetem (PTE) mintegy háromszázmillió forintos programja, amelynek köszönhetően az idegsebészeti műtéti beavatkozások során csökken a beteget érő sugárzás, továbbá részben helyettesíthetők a képalkotó vizsgálatok - közölte az intézmény.

Azt írták, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) 283 millió forintos fejlesztési forrásának segítségével egy Magyarországon és a közép-kelet-európai régióban az úttörők közé tartozó, úgynevezett képvezérelt műtételőkészítést és műtéti végrehajtást támogató neuronavigációs rendszert hoztak létre. Ezzel jelentősen csökken a beteget érő ionizáló sugárzás.

Az új infrastruktúra tudományos, kutatási és oktatási célú felhasználásával nő a részvétel aránya az európai idegtudományi kutatásokban, emelkedik az oktatás színvonala és bővülnek az egyéni kutatási lehetőségek.

Ezen felül lehetőség nyílik az egészségügyi eszközgyártó nagyvállalatok kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenysége során alkalmazott innovációs megoldások klinikai kipróbálására, valamint konkrét hazai és európai egészségipari együttműködési projektek is elindulnak, mindez az egészségturizmus keretében Magyarországra vonzhat külföldi betegeket, akiknek egyedülálló, kiemelt szintű ellátása is megvalósítható a fejlesztés eredményeként

- ismertették a közleményben, majd kitértek arra is, hogy a neuronavigációs infrastruktúra fejlesztésének köszönhetően a PTE idegsebészeti klinikája közép-kelet európai referenciaközpontként működhet tovább, és ez további kutatási, egészségügyi technológiai fejlesztésekre, továbbképzési együttműködésekre kínál kapacitást.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

pécsi egyetem

pécsi tudományegyetem

idegsebészet

fejlesztés

beruházás