Példaértékű a helyi összefogás: fejlődik az egészségügy az Ormánságban!

MTI   
  Megosztom
Példaértékű a helyi összefogás: fejlődik az egészségügy az Ormánságban!

Más hátrányos helyzetű térségekben is alkalmazható mintaprogram indul a lakóhelyhez közeli egészségügyi ellátás fejlesztésére a Baranya megye Ormánságban, jelentette be Horváth Ildikó, a tárca egészségügyért felelős államtitkára Pécsen.

Egyebek mellett a pécsi egyetem, a megyei önkormányzat és egy helyi nonprofit szervezet együttműködésével, az Emberi Erőforrások Minisztériuma - első körben - ötvenmillió forintos támogatásával Sellyén kezdődik a mintaprogram megvalósítása, mondta el Horváth Ildikó.

A program célja, hogy a hátrányos helyzetű térségben minden generáció egészsége javuljon, az ellátás minősége fejlődjön és nagyobb hangsúlyt kapjon a megelőzés, mondta az államtitkár. Az is cél, hogy az ormánsági program az ország más, hasonlóan nehéz helyzetben lévő területein is mintaként szolgáljon.

Az alapellátás fejlesztése fontos lépés a hazai egészségügyi helyzet javításában, ezt pedig jól szolgálják azok az együttműködések, amelyek a háziorvosok, gyermekorvosok, védőnők, dietetikusok, iskolaorvosok, pszichológusok, gyógytornászok között már korábban létrejöttek.

A népegészségügyi elemeket tartalmazó program Sellyén és környékén, közel félszáz települést érintően tizenötezer embert ér el. Az önkormányzatok, iskolák, köznevelési intézmények bevonásával egyebek mellett az életkorhoz köthető megbetegedéseket igyekeznek megelőzni, szelektív és célzott szűréseket végeznek, ezekhez eszközöket szereznek be, mondta el Springó Zsolt, az Ormánság Egészségéért Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A prevenciós ellátásban részesülők aránya jelentős mértékben nő, így korai szakaszban fény derülhet súlyos betegségekre, és indulhat meg az arra szorulók szakszerű orvosi kezelése, mondta el a várható eredményekről.

A térségben magas az átlagéletkor, ezért is fontos a Sellyén és környékén élő lakosság egészségének megőrzése olyan állapotban, ami "lehetővé teszi számukra a hasznos munkálkodást", mondta Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora, hozzátéve, hogy az induló támogatás segítségével olyan programok indulhatnak el, amelyekre jelenleg nagy szükség van az Ormánságban.

Bár a területi operatív program keretében számos rendelő újulhatott meg az Ormánság hátrányos helyzetű településeken, szükség van az alapellátás helybe történő további segítésére is. Sok az olyan idős, egyedülálló, mozgásában korlátozott beteg, akinek kihívást jelent az orvosi ellátás miatt szükségessé váló utazás. Rajtuk segít a most induló program, amely helyben nyújt szolgáltatásokat, mondta Madaras Zoltán, a Baranya Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

egészségügy

omárság

pécs

egészség

sellye