Itt a hivatalos bejelentés: elindult az influenza szezon

HelloVidék   
  Megosztom
Itt a hivatalos bejelentés: elindult az influenza szezon

Október első hetében, a 40. naptári héten hazánkban is megkezdődött az influenza szezon. Ezzel kapcsolatban a HelloVidék szúrta ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ közleményét. Mint írják, hazánkban is elkezdődött az influenza figyelőszolgálat működése az Európai Influenza Surveillance Hálózathoz tartozó országokhoz hasonlóan.

Mint azt közleményükben írják, október első hetében, a 40. naptári héten hazánkban is megkezdődött az influenza figyelőszolgálat működése az Európai Influenza Surveillance Hálózathoz tartozó országokhoz hasonlóan. A 2019/2020. évi influenza szezonban 1332 háziorvosi és házi gyermekorvosi praxishoz tartozó lakos megbetegedési adatai alapján történik az influenzaszerű megbetegedések előfordulásának monitorozása.

A kerületi/járási hivatalok a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok közül 100 orvost kértek fel arra, hogy rendszeresen küldjenek légúti mintát virológiai vizsgálat céljára az influenzás panaszokkal hozzájuk forduló betegektől a megbetegedések kórokozójának azonosítása céljából. A virológiai vizsgálatok eredménye alapján hétről-hétre nyomon követhető az influenza vírusok megjelenése és terjedése a lakosság körében.

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint megállapítható, hogy 2019. szeptember 30. – október 6. között az országban 3600 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

A 40. héten orvoshoz fordult betegek kormegoszlása az alábbiak szerint alakult: a betegek 19,1 százaléka 0-14 éves gyermek, 39,1százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt. 24,5 százalékuk a 35-59 évesek, 17,3 százalékuk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

A 40. héten összesen egy influenza-gyanús betegtől küldtek vizsgálati anyagot virológiai vizsgálatra a Nemzeti Népegészségügyi Központba. A hagyományos beküldés keretén belül érkezett minta influenza-negatívnak bizonyult. A kórházi alapú influenza surveillance lehetőséget biztosít az influenza-fertőzések súlyosságának megítélésére egy adott szezonban. Ennek érdekében a fekvőbeteg-ellátó intézmények hetente jelenik az általuk ellátott betegeknél kezdeményezett laboratóriumi vizsgálattal igazolt érkezett jelentés influenza pozitív eredményeket. A héten influenza pozitív eredményről nem érkezett jelentés.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

influenza

influenza szezon

influenzafigyelő szolgálat

betegség

magyarország

nemzeti népegészségügyi központ