Itt az 5 csodarecept: így készíts teljesen természetes arcmaszkot házilag!

HelloVidék   
  Megosztom
Itt az 5 csodarecept: így készíts teljesen természetes arcmaszkot házilag!

Az ősz olyan gyümölcsökkel és termésekkel ajándékoz meg, melyekből hatásos házi natúrkozmetikumokat készíthetünk. Varga-Darabos Andrea, a Manna Natúrkozmetikum alapítója bemutat öt egyszerű receptet, melyek egészségesek és kényeztetők is egyben.

Az őszi gyümölcsök rendkívül sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, melyek bőrünkre is jótékony hatással vannak, ha megfelelően elkészítjük őket. Fogyasszunk belőlük minden nap és készítsünk belőlük egyszerű pakolásokat házilag – olvasható a Manna Magyarország közleményében.

Már csak azért is érdemes megpróbálkozni vele, mert a natúrkozmetikumok használata csökkenti az egyre nagyobb vegyszerterhelést, ami a légszennyezés, a tisztító- és takarítószerek, mosószerek révén ér bennünket. Mivel ezeknek a vegyszereknek az együttes hatása – tudományos nevén koktélhatás – kevéssé ismert, minél kevesebb vegyszer terheli a szervezetünket, annál jobb.

– mondta Varga-Darabos Andrea.

1. Almamaszk és -pakolás

A nedvesség, a gyümölcssav és a rengeteg ásványi anyag, ami az almában található, mind hozzájárul bőröd szépítéséhez. Hámozz meg egy-két almát úgy, hogy a héja szép íveket adjon ki. Ezeket a vékony kis almahéjszeleteket helyezd az arcodra, készíts belőle „almamaszkot”. Ezáltal a bőröd beszívja az értékes nedvességet és a jótékony hatású ásványi anyagokat. Ha megszáradt az arcodon az almamaszk, öblítsd le, és simítsd át a bőrödet pár csepp szőlőmagolajjal.

Reszelj le egy almát, ha pakolást szeretnél készíteni– nyugodtan lehet a héjával együtt is –, és keverd össze egy evőkanál szója- vagy kókuszjoghurttal. A kencét simítsd az arcodra, és hagyd rajta 20 percig, majd bő vízzel öblítsd le.

2. Szőlőpakolás

Amellett, hogy az egyik legfinomabb gyümölcs a szőlő, pakolásként is nagyon egészséges, ez páratlanul gazdag tápanyag-, antioxidáns-, ásványianyag- és vitamintartalmának köszönhető. Erre a célra a vörös és a fekete szőlő a legjobb, mert ezek tartalmazzák a legtöbb antioxidánst. Összetörve, pépesítve keverd el egy-két teáskanál szőlőmagolajjal, majd tedd az arcodra pakolásként.

3. Sütőtökös testvaj

A sütőtök gazdag antioxidánsokban, A-, C-, E-vitaminban, valamint proteint és cinket is tartalmaz. Testvaj készítéséhez szükség van fél csésze pürésített nyers sütőtökre, fél csésze kókusztejre és két evőkanál kókuszolajra. Keverd össze a hozzávalókat egy tálban, majd finoman vidd fel a bőrre a kapott masszát. Még erőteljesebben fejti ki hatását, ha belemasszírozod a bőrbe. Hagyd rajta 10 percig, majd meleg vízzel öblítsd le.

4. Birsalmamaszk

A népi gyógyászat is használja a bőr regenerálására a birsalmát, mivel temérdek értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. A gyümölcsöt a héjával együtt reszeld le, adj hozzá 1 evőkanál zablisztet, pár evőkanál ásványvizet vagy hideg zöld teát, végezetül pedig tegyél bele egy kávéskanál szőlőmagolajat. Keverd össze, hogy massza legyen belőle, hagyd az arcodon 30 percig, majd öblítsd le. A legjobb, ha ezután még 1-2 csepp tápláló olajjal átsimítod az arcodat, így megkoronázva a hatást.

5. Kökénypakolás

A kékesfekete bogyókat termő bokor hegyoldalakon, erdőszéleken él. Glikozidokat, cseranyagokat, C-vitamint tartalmaz. Az érett bogyókat késő ősszel érdemes leszedni, amikor már megcsípte az első fagy, és fanyar íze édeskéssé válik. A kimagozott bogyók húsából összehúzó, regeneráló hatású pakolás készíthető. Zúzd össze a bogyókat, tegyél hozzá pár evőkanál zablisztet, pár kanál szőlőmagolajat, és keverd kenhető állagúra. Vidd fel az arcodra, ha száradni kezd, öblítsd le.

Erre figyelj!

Az arcpakolást házilag készíteni könnyű, és rengeteg kreativitásra ad lehetőséget, azonban a házi kozmetikum készítésének is vannak szabályai.

Fontos, hogy csak egészséges bőrre alkalmazzuk, sérült bőrön soha! Mielőtt először elkészítünk egy házi kozmetikumot, végezzünk hatóanyagpróbát, nehogy allergiás reakciót váltson ki. Egy kis darab házi pakolást vigyünk fel a bőrre egy nem szembetűnő helyre, például a felkarra. Ha bőrpír jelentkezik, vagy viszketni kezd, ne használjuk, tanácsolja Varga-Darabos Andrea.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

arcpakolás

kozmetikum

gyümölcs

ősz

bőrápolás

vitamin

ásványi anyag