Elkeserítő eredmény: közel húszezer kórházi fertőződést regisztrálnak évente

Világgazdaság   
  Megosztom
Elkeserítő eredmény: közel húszezer kórházi fertőződést regisztrálnak évente

Oroszi Beatrix, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakmai vezetője az IME – Interdiszciplináris Magyar Egészségügy című szakfolyóirat egészségügyi konferenciáján arról számolt be, hogy Magyarországon a betegek 3,5 százaléka kap kórházi fertőzést, naponta pedig több mint kétszáz, az egészségügyi ellátással összefüggő infekciót regisztrálnak. A kórházi fertőzések a szigorú előírások betartásával akár 30-50 százalékkal is csökkenthetők lennének - írja a Világgazdaság.

Ahogy a portál írja, az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Unió és globális betegbiztonsági programja alapján Magyarország az elmúlt évben indította el az infekciókontroll-pályázatokat a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézetek számára. A cél ezzel az volt, hogy visszaszorítsák a kórházi fertőzéseket, erre pedig 2,1 milliárd forint uniós pályázati forrás áll a rendelkezésre. Egy kórház maximum 60 millió forintra pályázhatott.

A programhoz kapcsolódó finanszírozási feltételeket mindenképpen be kell építeni az egészségügyi büdzsébe, de ez még kidolgozás alatt van, a projekttel kapcsolatos nagyobb beruházások pedig elmondása szerint legkorábban 2021-ben valósíthatók meg. Az Emberi erőforrás fejlesztési operatív program (EFOP) keretében a betegellátással kapcsolatos higiénés kockázatok csökkentésére kiírt pályázat kitétele, hogy a kórházak alakítsanak ki egy intézményi infekciókontroll-kockázatértékelő rendszert. A kórházi fertőzések visszaszorítására az országos tiszti főorvos öt módszertani levelet is megfogalmazott

- mondta Csányi Endre Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi szakmai irányításért felelős helyettes államtitkára.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kórház

kórházi fertőzés

fertőzés

egészség

egészségügy

előírások

népegészségügy