Elkeserítő eredmény: közel húszezer kórházi fertőződést regisztrálnak évente

Világgazdaság   
  Megosztom
Elkeserítő eredmény: közel húszezer kórházi fertőződést regisztrálnak évente

Oroszi Beatrix, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakmai vezetője az IME – Interdiszciplináris Magyar Egészségügy című szakfolyóirat egészségügyi konferenciáján arról számolt be, hogy Magyarországon a betegek 3,5 százaléka kap kórházi fertőzést, naponta pedig több mint kétszáz, az egészségügyi ellátással összefüggő infekciót regisztrálnak. A kórházi fertőzések a szigorú előírások betartásával akár 30-50 százalékkal is csökkenthetők lennének - írja a Világgazdaság.

Ahogy a portál írja, az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Unió és globális betegbiztonsági programja alapján Magyarország az elmúlt évben indította el az infekciókontroll-pályázatokat a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézetek számára. A cél ezzel az volt, hogy visszaszorítsák a kórházi fertőzéseket, erre pedig 2,1 milliárd forint uniós pályázati forrás áll a rendelkezésre. Egy kórház maximum 60 millió forintra pályázhatott.

A programhoz kapcsolódó finanszírozási feltételeket mindenképpen be kell építeni az egészségügyi büdzsébe, de ez még kidolgozás alatt van, a projekttel kapcsolatos nagyobb beruházások pedig elmondása szerint legkorábban 2021-ben valósíthatók meg. Az Emberi erőforrás fejlesztési operatív program (EFOP) keretében a betegellátással kapcsolatos higiénés kockázatok csökkentésére kiírt pályázat kitétele, hogy a kórházak alakítsanak ki egy intézményi infekciókontroll-kockázatértékelő rendszert. A kórházi fertőzések visszaszorítására az országos tiszti főorvos öt módszertani levelet is megfogalmazott

- mondta Csányi Endre Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi szakmai irányításért felelős helyettes államtitkára.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kórház

kórházi fertőzés

fertőzés

egészség

egészségügy

előírások

népegészségügy