Itt a feketelista: ezeket az élelmiszereket messzire kerüld el, csúnyán megbetegedhetsz!

HelloVidék   
  Megosztom
Itt a feketelista: ezeket az élelmiszereket messzire kerüld el, csúnyán megbetegedhetsz!

Mint minden étel és ital, az emberi gyomor is rendelkezik egy bizonyos kémhatással. Ha túl sok savas ételt fogyasztunk, akkor ez a normál pH-érték felborulhat, és súlyos betegségeket idézhet elő az emberi szervezetben. Összeszedtük a legsavasabb ételeket, amikből nem árt kicsit visszavenni, és összegyűjtöttük a legjobb lúgosító élelmiszereket is, amiket nyugodt szívvel fogyaszthatsz, nem járnak kellemetlen mellékhatásokkal!

Néha a közönséges ételek fogyasztása sem teljesen biztonságos: egy ártalmatlan paradicsom, egy csésze a kedvenc fekete teánkból, vagy egy kisebb darab sajt is károsíthatja a gyomrot. Ez annak köszönhető, mert egyes ételek sokkal savasabbak, mint mások, ezáltal gyomorégést, refluxot és egyéb kellemetlenségeket okozhatnak. Egészségünk érdekében rendkívül fontos, hogy ismerjük azokat a termékeket, melyek károsíthatják a gyomrot, továbbá igyekezzünk csökkenteni ezeknek az ételeknek a fogyasztását.

Mi történik a szervezeteddel, ha savas ételeket fogyasztasz?

A különböző anyagok – beleértve az ételeket, italokat – rendelkeznek egy bizonyos pH-értékkel. A pH-értékek egy 0-14 közötti skálán helyezkednek el. Ha egy étel pH-ja kevesebb, mint 7, akkor savasnak tekinthető, a 7-es feletti érték pedig lúgosnak számít. A vér pH-értéke 7,35-7,45 között számít egészségesnek, ami enyhén lúgosnak számít. A gyomor pH-értéke ezzel szemben 3,5-5,5 között ingadozik, ami nagyon savasnak számít. Ha szinte csak alacsony pH-értékű savas ételeket fogyasztunk, az a gyomornak nem tesz jót, ami olyan egészségügyi problémákhoz vezethet, mint például a gyomor-bél reflux betegség, gyomorégés, fogszuvasodás és a vesekő.

A Bright Side összegyűjtötte azokat az ételeket, melyek extrém alacsony pH-értékkel rendelkeznek ezáltal nem biztonságos őket huzamosabb ideig és nagyobb mennyiségben fogyasztani. A jó hír azonban, hogy rengeteg olyan étel van, ami jó hatással van a gyomorra, ezért a portál az alacsony savtartalmú étrendhez is összegyűjtött egy listát. Lássuk csak, melyek azok az ételek, amelyek tönkreteszik a gyomrot!

1. Fűszeres ételek és szószok

A fűszeres ételek és szószok könnyen kiválthatják a nyelőcső nyálkahártya irritációját, ami sok kellemetlenséget okozhat. A fűszeres termékek túlzott fogyasztása általában gyomorégéshez vezethet, ezért vigyázz a fogyasztott fűszeres termékek mennyiségével, ha el akarod kerülni a gyomorproblémákat.

  • a chili szósz pH-ja: 2,8-3,7

2. Koffeintartalmú italok

A koffeintartalmú italok, mint például a kávé, tea és az energiaitalok komoly gyomorégést okozhatnak, emellett irritálják a nyelőcsövet és gyengítik a nyelőcső záróizmát. Ez a gyomor tartalmának visszaáramlásához vezethet.

  • a kávé pH-ja: 4
  • a fekete tea pH-ja: 4,9 - 5,5
  • a zöld tea pH-ja: 7-10
  • az energiaitalok pH-ja: 3,4

3. Citrusok és gyümölcslevek

A citrusfélék nagyon savas gyümölcsök, amelyeket érdemes elkerülnöd, ha nem szeretnél gyomorégést. A narancs- és a grapefruitlevek irritálhatják a gyomrot és kellemetlenséget okozhatnak.

  • a citrom pH-ja: 2,2 - 2,4
  • a grapefruit pH-ja: 3,0 - 3,7
  • a narancs pH-ja: 3,0 - 4,0

4. Menta

Bár sokan azt gondolják, hogy a borsmenta és a fodormenta jó hatással van az emésztőrendszerre, ez nem igaz. A mentafélék túlzott fogyasztása refluxot és gyomorégést okozhat: ha csak napi egy csésze borsmentateát fogyasztasz, máris megdupláztad az esélyedet a gyomorégésre.

  • a bormenta tea pH-ja: 6-7

5. Paradicsom

A paradicsom rendkívül savas, ha pedig túl sokat fogyasztasz belőle, akkor szinte biztos, hogy gyomorégéshez vezethet. Talán furcsán hangzik, de a paradicsom által okozott gyomorégésre a savanyú cukorka a leghatásosabb ellenszer, mely elősegíti a nyáltermelést, ami semlegesíti a gyomorból felszabaduló savat.

  • a paradicsom pH-ja: 4,3 - 4,9
  • a paradicsomlé pH-ja: 4,1 - 4,6
  • a paradicsompüré pH-ja: 4,3 - 4,5

6. Alkohol

Az alkoholos italok, mint például a bor vagy a sör, stimulálják a savtermelést a gyomorban. Az alkoholos italok mérsékelt vagy túlzott bevitele gyomorégéshez vezet, valamint a nyelőcső nyálkahártyáját is károsíthatja.

  • a bor pH-ja: 2,5 - 4,5

7. Magas zsírtartalmú ételek és mélyhűtött termékek

A zsíros ételek (például a sültek) nincsenek jó hatással a gyomorra, ugyanis a fogyasztásukkal gyomorsav kerülhet a nyelőcsőbe. Ha ez még nem lenne elég, akkor a nyelőcső záróizmának elgyengüléséért is felelős, de a kolecisztokinin hormon felszabadulását is elősegíti. A bő, zsiradékban történő sütés helyett inkább választ a főzést és a grillezést! Ezek a legsavasabb zsíros ételek:

  • mirelit sült ételek: hagymakarika, hasábburgonya, chips
  • zsíros tejtermékek: sajt (pH 5,1–5,9), teljes tej (pH 4,1–5,3), vaj (pH 6,7–6,9), joghurt (pH 4,4–4,6)
  • zsíros húsok: marha-, sertés- vagy bárányhús, szalonnazsír, sonkazsír és szalonna zsíros darabjai (pH - 5,8)
  • kesudió (pH - 5,9), dió (pH - 5,4)

8. Szénsavas italok

A szénsavas italok a gyomor egészsége szempontjából is kockázatosak, mivel a rendszeres fogyasztásuk reflux kialakulásához vezethet. A szénsav buborékai a gyomorban nyomást gyakorolnak, a gyomorsavat pedig a nyelőcsőbe nyomják vissza.

  • Coca-Cola pH-értéke: 2,37
  • Fanta narancs pH-ja: 2,82
  • Sprite pH-ja: 3,24

9. Fokhagyma és hagyma

Azoknak, akiknél már kialakult a reflux, nem ajánlatos fokhagymát enniük. A fokhagyma gyomorégést és gyomorpanaszokat okozhat, de a hagyma sem ártalmatlan: különösen a nyers zöldség szintén rossz hatással van a gyomorra.

  • a fokhagyma pH-ja: 5,8
  • a vöröshagyma pH-ja: 5,30–5,8

10. További savas ételek

A felsoroltakon túl vannak még olyan ételek, amelyeknek a fogyasztását érdemes korlátozni. A teljesség igénye nélkül ezeket nem érdemes túlzásba vinni:

  • kukoricaolaj
  • cukor, melasz, juharszirup, feldolgozott méz és aszpartám
  • majonéz
  • szójaszósz
  • ecet
  • gabonafélék: kukorica, rizs, búza.

Ezek a legjobb lúgos ételek

  • tofu
  • szójabab
  • zöldségfélék: articsóka, spárga, zöld leveles zöldségek, brokkoli, káposzta, sárgarépa, zeller, karfiol, kukorica, padlizsán, kelkáposzta, póréhagyma, saláta, gomba, borsó, kalifornia paprika,burgonya, tök, retek, spenót, hajtások, édesburgonya
  • dinnye
  • banán
  • zabpehely
  • teljes kiőrlésű kenyér
  • kuszkusz
  • grillezett pulyka és csirke
  • gyökérzöldségek, a hagyma kivételével
  • grillezett vagy sült hal, zsíros szószok nélkül
  • tojásfehérje.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

étel

élelmiszer

egészség

betegség

gyomor

reflux

gyomorsav

savas ételek