Sárgarépákat vizsgált be a Nébih: súlyos vegyszert találtak a közkedvelt terményben

HelloVidék   
  Megosztom
Sárgarépákat vizsgált be a Nébih: súlyos vegyszert találtak a közkedvelt terményben

Előre csomagolt sárgarépákat vizsgált a legújabb Szupermenta teszt során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hivatal szakemberei összesen 11 terméket ellenőriztek, amelyek között 8 magyar, egy holland, egy olasz és egy osztrák származású sárgarépa szerepelt. Továbbá bio és hagyományos termesztésű, valamint esztétikailag kifogásolható termékek is kerültek a Nébih kosarába.

A Nébih laboratóriumában a répák komplex vizsgálata zajlott. A szakemberek elemezték a növényvédőszer-maradék, a kálium, a nitrit és a nitrát, a nedvesség- és az összescukor-tartalmat, valamint ellenőrizték az Escherichia Coli és a penészgomba jelenlétét. A béta-karotin és C-vitamin mennyiségi mérése szintén fontos eleme volt a vizsgálatoknak. A vitamintartalmat pedig nem csak a nyers, hanem a hőkezelt répákban, illetve a termények héjában és a répatestben is megmérték.

Az eredmények alapján elmondható, hogy a héj és a répatest vitamintartalma között nincs jelentős különbség. A vizsgálatok azt azonban nem igazolták, hogy a bio sárgarépáknál magasabb vitamintartalom várható.

A Szupermenta termékteszt kedveltségi vizsgálatán ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket „vak-kóstolásos” módszerrel. A kedveltségi vizsgálaton a Magyar Zöldség Gyümölcs sárgarépa végzett az élen. A második helyezést a Top Carrots sárgarépa nyerte el, míg a dobogó harmadik fokára a Tesco sárgarépa léphetett fel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

sárgarépa

nébih

vizsgálat

talajfertőtlenítő

vegyszer

káros hatás