Ezért ajánlott pulykát fogyasztani: ezeket a recepteket érdemes kipróbálni

HelloVidék   
  Megosztom
Ezért ajánlott pulykát fogyasztani: ezeket a recepteket érdemes kipróbálni

A hideg idő beköszöntével egyre jobban kívánjuk a tartalmas ételeket. Meleg levesekkel és zöldségekkel kombinált pulykahússal azonban nem csak jóllakunk, de nyáron megszerzett alakunkat is megtarthatjuk. Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya megmutatja a legnépszerűbb kombinációkat.

A pulyka zsírban szegény és fehérjében gazdag hús, mely semleges íze miatt kiválóan kombinálható a legkülönfélébb fűszerekkel és alapanyagokkal. Egészségtudatos emberek nagy kedvence, hiszen nem tartalmaz felesleges kalóriát, ellenben kiválóan táplálja az izmokat. Kívánjunk édeset vagy sósat, szaftosat vagy szárazat, a pulykahússal nem fogunk mellélőni.

Édes kis burgonya

A korban, amelyben mindenki a különlegeset keresi, egyre inkább teret nyer az édesburgonya, másik nevén batáta. A béta karotinban gazdag zöldség olyan sokoldalú, mint a pulyka. Variálhatjuk a mesés kelet fűszereivel (fahéj, szerecsendió, szumák), ezáltal meglepő, s a gyomornak könnyen emészthető fogást tálalhatunk.

Színes csoda

Hol van már a nagyi asztala, amikor gyerekként fintorogva forgattuk a szemünket a gyanúsan bordó savanyúságot vizslatva! A cékla manapság szupermenő zöldség, sütve-főzve, levesbe keverve gondoskodik a vas- magnézium és kalciumpótlásról. A pulykával párosítva szívet melengető fogásokat készíthetünk belőle. Remek kiegészítője a kecskesajt is, mely karakteres ízével tovább tetézi az összeállítást.

Nem csak Halloweenkor

Nem múlhat el ősz sütőtök nélkül. Az édesburgonya lágyabb kistestvére béta-karotinban és vitaminokban gazdag zöldség. Akár egy jóízű távol-keleti ragu is kisülhet belőle, ha pulykával párosítjuk. Szójával, mézzel megbolondítva ünnepivé varázsolja a hétköznapi estéket. Ráadásul gyorsan megfő.

Zöld út az egészséghez

Bár úgy tűnik, egész évben szezonja van, a brokkoli valójában őszi zöldség és ilyenkor a legzamatosabb. Igazi klorofilbomba, és vitaminokban is bővelkedik. Ezáltal rákmegelőző és fiatalító hatású. Pulykával párosítva akkor járunk a legjobban, ha sajttal és tejszínnel vegyítve egy finom rakottast sütünk belőle. Ez az egyszerű megoldás nem igényel túl sok tapasztalatot és munkát sem.

Mézédes megoldás

A karakteres füge és a pulyka mennyei párosa még a desszertet is kiváltja. Jobb is, ha így csillapítjuk cukor iránti vágyunkat, hiszen a pulykahús sokáig eltelíti a gyomrot, mégsem nehezít el és nem ugráltatja vércukorszintünket. Gyerekek nagy kedvence lehet ez a kombináció.

Magvas gondolatok

A pulyka kirántva is menő. Keverjünk a zsemlemorzsába apróra zúzott diót vagy mandulát, hogy tápanyagban dús magokkal fokozzuk a végeredményt. Köretnek pedig válasszunk bulgurt vagy kuszkuszt, mely szintén remekül kombinálható a csonthéjasokkal.

Receptajánló:

Ragacsos gyömbéres pulykaszárny fóliában sült édesburgonyával

Hozzávalók 4 főre:

  • 2-3 db pulykaszárny,
  • só,
  • bors.

A szószhoz:

  • 2 ek méz,
  • 1 ek mustár,
  • 2 ek Worchester szósz,
  • 2 ek szójaszósz,
  • 1 db 4 centis gyömbér lereszelve,
  • 1 dl sör,
  • 4 db édesburgonya,
  • 1 csokor snidling,
  • 2 dl tejföl.

A szárnyakat sóval, borssal bedörzsöljük, egy éjszakát állni hagyjuk. A szósz hozzávalóit összekeverjük, a húsra öntjük, és 180 fokos sütőben lefedve 40 percig sütjük. A fóliát levesszük a húsról, és időnként megöntözve a szósszal további 30 percig sütjük. Az édesburgonyát alufóliába csomagoljuk, és a sütőben kb. 30 perc alatt puhára sütjük. A szárnyat az édesburgonyával tálaljuk, snidlinggel megszórt tejföllel tálaljuk.

Brokkolis-pulykasonkás pite

Hozzávalók egy 24 centis kerek formához:

A tésztához:

  • 20 dkg liszt,
  • 12,5 dkg hideg vaj,
  • fél tk só,
  • 2-3 ek hideg víz.

A töltelékhez:

  • 15 dkg pulykasonka,
  • 1 kis fej brokkoli,
  • 2 db zöldhagyma,
  • 2,5 dl tejszín,
  • 5 db tojás,
  • 10 dkg reszelt sajt,
  • só,
  • bors,
  • frissen őrölt szerecsendió.

A lisztet a sóval, a felkockázott hideg vajjal, sóval és vízzel gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Gombócot formálunk belőle és a hűtőben pihentetjük 30 percet.

A brokkolit kisebb rózsáira szedjük. Gőzpárolóban pár perc alatt félig puhára pároljuk, félretesszük. A sonkát felkockázzuk, a zöldhagymát felkarikázzuk. A tojást elkeverjük a tejszínnel, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. 180 fokra előmelegítjük a sütőt.

A tésztát a formába nyújtjuk, villával megszurkáljuk, és 10 percig elősütjük. Ezután rátesszük a tésztára a brokkolit, hagymát, pulykasonkát, és a tejszínes tojást is ráöntjük. Meghintjük reszelt sajttal, és 35-40 perc alatt készre sütjük. (tűpróba!)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

ételek

pulyka

ősz

zöldésgek

levesek

háziasszony