Nem kívánt látogatók: ők teszik tönkre a mezőberényi épületeket

HelloVidék   
  Megosztom
Nem kívánt látogatók: ők teszik tönkre a mezőberényi épületeket

Továbbra is nagy számban jelennek meg és okoznak problémákat a házigalambok a városokban, a közterületeken és a lakótelepeken. A védekezés rendkívül nehéz ellenük, a megoldást a fészkelőhelyek csökkentése jelenthetné. Mezőberényben éppen a közelmúltban szereltek fel akusztikus galambriasztót a városháza tetejére, hogy ezzel is igyekezzenek távol tartani ezeket a szárnyasokat a hivataltól. A készülék különböző ragadozó madarak hangját utánozza - írja a beol.hu.

Rengeteg a galamb. Összepiszkítják az épületet, amelynek különösen a vakolata és a bádogrésze rongálódik

- kezdi Siklósi István polgármester, aki a portálnak arra is kitért, hogy már régóta keresik a problémára a megoldást.

Próbáltuk befogatni a galambokat, de kevés sikerrel jártunk. Műsólyommal is próbálkoztunk, de ez is csak néhány napig volt hatásos. A közelmúltban döntöttünk úgy, hogy megpróbálkozunk az akusztikus készülékkel, tökéletes hatása azonban annak sincs. Még egyetlen más lehetőséget vázoltak fel a szakemberek, a tüskék telepítését, de ezzel kapcsolatban is ellentmondásosak a vélemények. S a városháza esetében nehezíti a helyzetet, hogy a tetőszerkezet viszonylag bonyolult kialakítású, a tüskéket nem egyszerű kirakni

- panaszolja a polgármester. Mint mondja a korábban kihelyezett tüskék és hálók sem használtak a madarak ellen. Problémát jelentett az is, hogy a legtöbb fészket a galambászok sem találták meg, így nem tudták őket eltávolítani.

A városokban egyaránt megtalálják a fész­kelőhelyeket, az élelmet és a biztonságot. A településeken számos olyan épület létezik, elsősorban padlások, ahová befészkelhetik magukat, de akadnak például Békéscsabán olyan tömbházak is, amelynek lakásait kezdetben úgy alakították ki, hogy cserépkályhákkal fűthessék azokat. A fűtési rendszer természetesen átalakult, a kémények vagy azok maradványai viszont szintén alkalmasak fészkelőhelynek

- mondta Boldog Gusztáv természetvédelmi mérnök, aki hozzátette, hogy szerinte a galambok csak kihasználják a rendelkezésre álló forrásokat. A felszerelt riasztókról pedig azt mondta, hogy kezdetben hatásosak lehetnek, de az állatok képesek hozzászokni a furcsa hangokhoz. Így ez is hatástalan lesz egy idő után.

Valóban sok a galamb, bár drámai emelkedés talán nem tapasztalható. Nem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy házi állatokról beszélünk, így kis túlzással annyi van belőlük, amennyit mi szeretnénk. Lehet csökkenteni a számukat, de ahhoz a fészkelőhelyeket kell felszámolni. A galamboknak jelenleg nincs különösebb szerepe természetvédelmi szempontból, bár a ritkán megjelenő sólymok számára táplálékul szolgálnak. A városok éppen ezért biztonságot jelentenek nekik, hiszen ott nem nagyon vannak ragadozók. Az utcapiszokban táplálékot is találnak, de az sem okoz gondot a galambok számára, hogy a földekre kirepüljenek élelmet keresni

- fejtette ki a szakember.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mezőberény

galamb

kár

épületek

házigalambok

lakótelep

fészkelőhelyek