Felejtsd el a pirulákat: ezekkel az ételekkel simán legyőzheted az influenzát

HelloVidék   
  Megosztom
Felejtsd el a pirulákat: ezekkel az ételekkel simán legyőzheted az influenzát

Amikor betegek vagyunk a gyógyszerek szedése érdemes kicsit jobban odafigyelni az egészséges táplálkozásra is. Vannak ugyanis olyan ételek, amik segítenek felturbózni az immunrendszerünk, ezáltal gyorsabban gyógyulhatunk meg. Korábban már írtunk azokról az ételekről, melyeket hanyagolni kell betegség idején, most azokat gyűjtöttük össze, amiket érdemes fogyasztani, ha nem akarjuk hetekig ágyban feküdni.

Előző cikkünkben összeszedtük, melyek azok az ételek, amelyek tiltólistások egy betegség alatt, mivel hátráltatják a gyógyulást. Most azokat az ételeket gyűjtöttük össze, amelyek segítenek kigyógyulni a betegségekből: mivel a megfázást és az influenzát egyaránt vírusok okozzák, az antivirális tulajdonságokkal rendelkező élelmiszerek felgyorsíthatják a gyógyulást. Mutatjuk, melyek a legjobb ételek megfázásra és influenzára!

Tyúkhúsleves

Nem véletlen, hogy a szülők mindig ezt adják első körben a beteg csemetéjüket, és a másnaposok is ezzel kúrálják magukat. A húsleves nemcsak biztosítja a szervezet számára a vírusok elleni küzdelemhez szükséges folyadék-utánpótlást, hanem csökkenti a tüneteket kiváltó gyulladást is, meggátolva a visszaesést vagy a bakteriális felülfertőződést.

Citrusfélék

A citrusfélék igazi vitaminbombák: rengeteg bennük a C-vitamin antioxidáns, amely hozzájárul az immunitás fokozásához. Ha még nem tetted be, mindenképp építsd bele az étrendedbe ezeket a gyümölcsöket, így könnyedén fel tudod venni a harcot a legközelebbi betegséggel! A citrusféléken kívül a paprika, brokkoli, kelbimbó, tök, papaya, édesburgonya és a paradicsom is remek C-vitaminforrás.

Fokhagyma, hagyma, póréhagyma

A megfázásra jó választás a fokhagyma, hagyma, póréhagyma és metélőhagyma fogyasztása. A fokhagymát már régen is alkalmazták a megfázás kikúrálásra, ez pedig nem véletlen, ugyanis természetesen veszi fel a harcot a betolakodókkal és elősegítik a test egészségét.

Gyömbér tea

A gyömbér az egyik legjobb megoldás a megfázás kezelésére, ugyanis szeszkviterpéneket tartalmaz, mely gyulladáscsökkentő és fejfájáscsillapító hatással bír. A gyömbér másik összetevője, a gingerol is felveszi a harcot a fertőzések ellen.

Méz

A méz természetes fertőtlenítő hatással rendelkezik, ezért tökéletes megoldás a gyulladt torokra. Ha nem szereted a mézet magában enni, akkor add a teádhoz, így felgyorsíthatod a gyógyulási folyamatot a vírusok, baktériumok és gombák által okozott fertőzéseknél!

Kefir

A kefir tele van probiotikummal, amelyek erősítik az immunrendszert. Több fehérjét tartalmaz, mint a joghurt és a tej, ezen kívül szabályozza az emésztést és lehetővé teszi a test számára optimális tápanyag-felhasználást. Más erjesztett ételek, például a savanyúkáposzta is hatással van a bélrendszerre, megsokszorozzák a jó baktériumok számát, ezzel potenciálisan megakadályozzák a megfázást.

Szelénben gazdag ételek

A szelén egy rendkívül fontos ásványi anyag, mely hozzájárul az immunitás fokozásához. Ha elegendő szelén van a szervezetben, növekszik a citokinek termelése, amely elősegíti az influenzavírus legyőzését. A szelén forrásai: brazil dió, homár, osztriga, kagyló, rák, tonhal.

Gomba

A gomba antivirális tulajdonsággal rendelkezik, ez a gazdag D-vitamintartalmának köszönhető. A gomba citokineket is termel, mely egy olyan sejtfehérje, ami elősegíti a fertőzések leküzdését, emellett poliszacharid vegyületcsoportot termel, ami az immunitás fokozásáért felel.

Zsíros hal

A zsíros halakban található D-vitamin segít az immunrendszer erősítésében. A lazac D-vitamintartalma segíthet a bizonyos rákok elleni küzdelemben is, erősíti a csontokat és elősegíti a súlycsökkenést is.

Cinkben gazdag ételek

Szakértők szerint a magas cinktartalmú ételek a legjobb választások a megfázás enyhítésére. Egy kutatás szerint a cink fogyasztása a megfázás kezdetekor 1 nappal lerövidítette a gyógyulást, a cink rendszeres szedése pedig csökkentette a tünetek súlyosságát. Fogyassz tökmagot és csicseriborsót, sok hasznos cinket tartalmaznak!

Paradicsom

Ha nem eszel húst, akkor a paradicsomleves lesz a te gyógyulós tyúkhúslevesed. A paradicsom egy likopin nevű antioxidánsban gazdag, ami a Journal of the American College of Nutrition tanulmánya szerint csökkenti az oxidatív stresszt.

Leveles zöldségek

A saláta különösen jó a megfázásos tünetekre. A levélzöldek jó E-vitaminforrások, amely erős antioxidáns. A Nutrition Research folyóiratban megjelent tanulmány szerint napi 200 NE E-vitamin fogyasztásával jelentősen csökkenthető az alsó és felső légúti fertőzések gyakorisága és súlyossága.

Jégkrém

A hidratáció kulcsfontosságú a gyógyulásnál. Nem csak a víz számít, hanem a vizes jégkrém is remekül beépíthető a gyógyulási folyamatba. Persze csak ha megengedi az időjárás, a legnagyobb hidegben nem a legjobb választás a jégkrém: akkor jobban teszed, ha a folyadéknál maradsz.

Étcsokoládé

Még egy élvezeti szer, amit büntetlenül ehetsz a betegséged alatt – persze csak az egészséges keretek között! Az étcsokoládé egy keserű alkaloidot, úgynevezett teobromint tartalmaz, amely csökkenti a megfázás okozta gyulladást.

Édeskömény

A zellerfélék családjába tartozó édeskömény olyan illóolajokkal rendelkezik, amelyek hatékonyak az influenzával és különféle vírusokkal szemben. Ha még nem ettél ilyen növényt, itt az ideje kipróbálni!

Fekete bodza kivonat

A fekete bodza bogyói szuperhatékonyak a betegség elleni küzdelemben a növény antocianin szintjének köszönhetően. A Journal of International Medical Research egyik tanulmánya kimutatta, hogy a bodzafa kivonat hatékonyan véd az influenza ellen, és négy nappal hamarabb enyhíti a légúti vírusok tüneteit. Ha lebetegszel, az a 4 nap is nagyon sokat számíthat!

Forrás: Women's Health

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

egészség

betegség

életmód

zöldség

gyümölcs

influenza

megfázás

nátha

étel

élelmiszer

ételek