Igazi vitaminforrás, mégis kevesen fogyasztják: ezek a színes gumók életet menthetnek

HelloVidék   
  Megosztom
Igazi vitaminforrás, mégis kevesen fogyasztják: ezek a színes gumók életet menthetnek

Az éttermekben és a különböző street food standoknál egyre többször kínálnak édesburgonyát, mégis sokan ódzkodnak tőle. Nem csoda, már a neve is azt sugallja, hogy más ízvilágot takar, mint a már jól megszokott fehér burgonya. Ugyan valóban édesebb, mint egy átlagos burgonya, de fogyasztása kifejezetten ajánlott mindenki számára. Éppen ezért, most annak jártunk utána, milyen jótékony hatással rendelkezik az emberi szervezet számára. Lássuk!

A szakemberek szerit bárhogy is használjuk fel ételeinkben az édesburgonyát, érdemes tisztában lenni azzal, hogy számtalan jótékony hatása van. Ráadásul tápanyagokban és ásványi anyagokban gazdag, valamint rengeteg rostot, vitamint és antioxidánst tartalmaz. Azzal pedig, ha beiktatjuk az étrendünkbe, nem csak magunknak, de például a családtagjainknak is segítünk, hogy felturbózzák az immunrendszerüket. A fehér húsú burgonyához hasonló, nagyon gyorsan és nagyon egyszerűen készíthetünk belőle különböző állagú ételeket. Főzhetjük, süthetjük, pürésíthetjük – megtartja értékes tápanyagait.

Lássuk, miért érdemes fogyasztani az édesburgonyát!

  • Vitamintartalma kimagasló, hiszen található benne kálium, magnézium, kalcium, vas, foszfor, C-vitamin, B6-vitamin és A-vitamin is. Ez számos módon tudja építeni a szervezetet.
  • A magas A-vitamin tartalma miatt jótékony hatással van a szemek egészségére.
  • A magas mangántartalma segíti az emésztését, valamint ettől érezheted magad energikusabbnak. Emellett a mangán segíti a megfelelő anyagok beépülését a szervezetbe, valamint egészségesen tartja a csontozatot is.
  • Erősíti az immunrendszert, mivel az A-vitamin segíti a sejtműködést is.
  • Magas antioxidáns tartalma van, ráadásul a benne található béta-karotin, mely a narancssárga színt adja, az egyik leghatékonyabb antioxidáns.
  • A B6-vitamin jó hatással van a memóriára, a gondolkodásra.
  • A kálium és a magnézium egyaránt részt vesz a vérnyomás szabályozásában, éppen ezért fogyasszunk édesburgonyát szívünk egészségének megőrzése érdekében.
  • A magas rosttartalom hozzájárulhat a magas koleszterinszint csökkentéséhez, valamint az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentéséhez.
  • Az édesburgonya a vércukorszint szintentartásában is segít. Ráadásul mivel az édesburgonya rostban gazdag, így lassítja a glükóz felszabadulását, ezzel segít megelőzni a vércukorszint leesését.

Narancssárga vagy lila édesburgonya: Mi a különbség?

A narancssárga húsú édesburgonya talán a legismertebb édesburgonya fajta hazánkban. Ez a legédesebb mindközül és ebben van a legtöbb béta-karotin. A lila husú édesburgonya már kevésbé elterjedt, pedig kimagasló antioxidáns tartalma segít a betegségek megeleőzésében és erősíti az immunrendszert is. Ráadásul magas az antocianin tartalma, ami jó hatással van az agyra és a memóriára is.

Mind a két burgonyaféle egészséges és nincs kimagasló cukortatalmuk. Ugyan glikémiás indexük közepes, a cukorbetegek mégis fogyaszthatják. Számos kutatást végeztek az édesburgonyákkal kapcsolatban, melyek arra mutattak rá, hogy a növény fogyasztása után a kettes típusú cukorbetegséggel élők vérben az adiponektin szintje megnövekedett. Az adiponektin egy fehérje természetű hormon, ami nagyon fontos szabályozó az anyagcserében. Az adiponektin különleges tulajdonsága, hogy csökkenti az inzulin rezisztenciát. Ha magasabb szinten van jelen a vérben, akkor a sejtek könnyebben veszik fel a vérből a cukrot.

(via: www.goodhousekeeping.com)

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

életmód

egészséges táplálkozás

egészséges életmód

édesburgonya

burgonya

jótékony hatás