Még nem késő kérni a védőoltást: mutatjuk, mikor tetőzik az influenza szezon

HelloVidék   
  Megosztom
Még nem késő kérni a védőoltást: mutatjuk, mikor tetőzik az influenza szezon

A Békés Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint, a korábbi évek tapasztalata és az idei adatok arra engednek következtetni, hogy januárra várható az influenza tetőzése. A térítésmentesen igényelhető influenza elleni védőoltás már a háziorvosoknál van, a megyébe 49 ezer ilyen vakcina érkezett - írja a beol.hu.

Ahogy a porátl írja, az idei szezonban Békés megyében eddig egy mintából mutatták ki az A-típusú influenzát. Még mindig a leghatékonyabb eszköz az influenza megelőzésének leghatékonyabb eszköze a védőoltás. Az oltás beadatásával nem csak magunkat, de a környezetünket is megvédhetjük a betegségtől. Érdemes előre gondolkodni, hiszen a védőoltás beadásától számított 10-14 napon belül alakul ki a védettség. Még nem késő, decemberben is kérni az influenza elleni védőoltást, ezzel a járvány kezdetéig biztosan kialakul a védettség.

Aki eddig még nem tette meg, a következő napokban keresse fel háziorvosát, aki eldönti, páciense jogosult-e a térítésmentes influenza elleni védőoltásra. Aki esetleg nem kaphat térítésmentes oltást, a gyógyszertárban juthat vényköteles oltóanyaghoz

- írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közleményében.

Az influenza kellemetlen tüneteket okozó megbetegedés, általában szövődmények nélkül, néhány nap alatt gyógyul, ám a súlyos szövődménnyel járó megbetegedések kórházi kezelést, sőt akár gépi lélegeztetést is igényelhetnek, bizonyos esetekben akár halált is okozhatnak. A megbetegedés szempontjából a gyermekek a legveszélyeztetettebbek, míg szövődmények szempontjából a krónikus betegségben szenvedők, továbbá a várandós nők esetében nagyobb a kockázat

- magyarázzák a szakértők.

Idén is - hasonlóan a korábbi évekhez - 1,3 millió adag térítésmentes vakcina áll rendelkezésre a 60 éven felüliek vagy a krónikus betegségben szenvedők oltásához. Az NNK azoknak is javasolja az influenza elleni védőoltást, akik nem tartoznak egyik kockázati csoportba sem. Az influenzával járó magas láz, levertség, köhögés, torokfájás, izomfájdalom, fejfájás megelőzhető a védőoltással.

Az influenza-figyelőszolgálat legfrissebb adatai szerint november 25. és december 1. között az országban 6190 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A laboratóriumi vizsgálatok már igazolták az influenza A vírus jelenlétét.

A védőoltást a szokásos mennyiségben kérik a hozzám látogatók. Az elmúlt években 90 százalékban kialakult az a réteg, akik élnek az ingyenes oltás lehetőségével. A veszélyeztetett kategóriába tartozóknak természetesen ezt szoktuk is javasolni, mellettük elsősorban az 50-60 éven felüliek kérik az injekciót

- magyarázta Dr. Pálmai Tamás békési háziorvos, aki hozzátette, nála egyelőre még senki nem jelentkezett kedd délelőttig influenzaszerű tünetekkel. Kitért arra is, hogy a megelőzés szempontjából fontos a megfelelő személyi higiéné, a gyakori kézmosás, szellőztetés, takarítás, illetve az egészséges táplálkozás, a megfelelő vitaminbevitel.

Általában azt javaslom a megelőzés érdekében, hogy lehetőség szerint sokat tartózkodjanak a friss levegőn, kerüljék a zárt közösségeket, illetve fogyasszanak természetes vitaminokat, ebben az évszakban különösen a hordós káposzta ideális, még több vitamint is tartalmaz, mint a déli gyümölcsök

- tette hozzá a háziorvos.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

békés megye

influenza

influenza elleni védőoltás

influenza szezon

háziorvos

oltás