Parádés csillaghullás várható ma éjjel: ezért érdemes az eget fürkészni

HelloVidék   
  Megosztom
Parádés csillaghullás várható ma éjjel: ezért érdemes az eget fürkészni

A Geminidák még több hullócsillagot produkál, mint a nyár végi Perseidák, a hideg téli idő azonban sokaknak kedvét szegi, ha csillagvadászatról van szó. Sajnos a meteorraj idei jelentkezése nem túl kedvező az erős holdfény miatt, mégis megvan a módja, ha jól akarjuk észlelni.

Decemberben a szabad ég alatt nem csak a csodás karácsonyi fényekben, de az év legszaporább meteorrajában, a Geminidákban is gyönyörködhetünk, ha elég szemfülesek vagyunk. A Geminidák lényegesen több hullócsillagot produkál, mint a nevezetes augusztusi Perseidák - azt, hogy mégis kevésbé népszerű, főleg a hideg téli időszaknak tudható be. A raj tagjai december 7-e és 17-e között jelentkeznek. A meteorzápor a maximumát 13-14-én éjszaka éri el, ekkor

- írja a Magyar Csillagászati Egyesület.

Arra is figyelmeztetnek ugyanakkor, hogy az erős holdfény miatt a Geminidák idei jelentkezése nem kedvező, a “természetes fényszennyezés” a halványabb meteorok fényét elnyomja. Ha szeretnénk jól látni a csillaghullást, lakott helyektől távoli, jó körkilátású észlelőhelyről figyeljük a jelenséget, na és persze öltözzünk fel jó melegen.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében azt írja, péntek este erősen felhős, borult lesz az ég, nyugat felől egyre többfelé elered az eső. Havas eső is előfordulhat a dunántúli hegyekben. A késő esti 1, 6 fokról hajnalra csak 0, +5 fokig hűl le a levegő - ezt mindenképp vegyük figyelembe, ha útnak indulunk a csillagvadászatra.

Egy kis kedvcsináló: fantasztikus látvány a Geminidák hullócsillag-zápora

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

geminidák

meteor

hullócsillag

meteorraj

csillaghullás