Kiderült, mik voltak a rejtélyes fények Magyarország felett karácsony másnapján

HelloVidék   
  Megosztom
Kiderült, mik voltak a rejtélyes fények Magyarország felett karácsony másnapján

Az amerikai milliárdos Elon Musk Starlink-projektjének az a célja, hogy internetet juttasson a bolygó eddig lefedetlen területeire. A csütörtökön látott fénypontok internetet sugárzó műholdak voltak, egészen érdekes látványt nyújtottak.

Többeknek feltűnhetett egy különös jelenség csütörtök kora este, karácsony másnapján az égre nézve. Ha valaki libasorba rendeződött, mozgó fénypontokat vett észre, annak bizony nem a szeme káprázott, hanem Elon Musk Starlink nevű műholdjainak vonulását látta.

Az Időkép olvasói észlelésére írta meg, hogy mi okozta a jelenséget. Az amerikai milliárdos Elon Musk a SpaceX alapítója, a Starlink projekt megálmodója. Utóbbinak az a célja, hogy internetet juttasson a bolygó eddig lefedetlen területeire,

A Magyar Csillagászati Egyesülethez is sokan telefonáltak be, hogy a jelenségről kérdezzenek. Az egyesület a magyarázat mellett megosztott egy korábbi petíciót is, amiben azt követelik, hogy sem a SpaceX-nek, sem más olyan cégnek ne adjanak olyan projektekhez engedélyt, amivel potenciálisan veszélyeztetik az égbolt látványát. Mint írják, nem csak a csillagászok munkáját zavarhatják a tömegesen fellőtt műholdak, de a vonuló madarak éjszakai tájékozódását is megnehezíthetik.

A tervek szerint több ezer ilyen műholdat fognak fellőni a projekt keretében.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

elon musk

space-x

műhold

műhold-átvonulás

starlink