Mi történt? Több ezerrel kevesebb diák jelentkezett nyelvvizsgára tavaly

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Mi történt? Több ezerrel kevesebb diák jelentkezett nyelvvizsgára tavaly

Novemberig összesen 111 ezer jelentkező volt, miközben egy évvel korábban a teljes évben még 120 ezer. Tavaly 74 ezren vizsgáztak sikerrel, a legtöbben az angollal próbálkoztak: 83 ezerből 57 ezer kaphatott bizonyítványt.

Úgy tűnik, hogy tavaly csökkent a nyelvvizsgázók száma:

- írja a hétfői Világgazdaság, az Oktatási Hivatal adataira hivatkozva.

A 111 ezerből 74 ezren vizsgáztak sikerrel, míg 2018 egészében 79 ezren. A legtöbben - 90 ezren - tavaly is középfokú vizsgára jelentkeztek, mintegy 16 ezren pedig felsőfokúra.

Oroszból összesen 406-an nyelvvizsgáztak, kínaira kilencen jelentkeztek.

A második legnépszerűbb nyelv 12 ezer sikeres vizsgázóval a német lett, amelyet a francia és a spanyol követett, nagyjából 800-800 sikeres vizsgázóval.

Novemberben mi is megírtuk, hogy a korábbi tervekkel ellentétben mégsem lesz kötelező a nyelvvizsga a felsőoktatási felvételihez. A kormány a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája és más szervezetek javaslatára visszavonta a felsőfokú tanulmányok megkezdését középfokú nyelvvizsga meglétéhez kötő 2014-es döntését, az erről szóló rendelet megjelent a Magyar Közlönyben. A döntés már a 2020-ban érettségizőkre, felvételizőkre is vonatkozik.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nyelvvizsga

oktatási hivatal