Ezek a legveszélyesebb tárgyak az otthonodban: ijesztő, milyen bacik tanyáznak rajtuk

HelloVidék   
  Megosztom
Ezek a legveszélyesebb tárgyak az otthonodban: ijesztő, milyen bacik tanyáznak rajtuk

Az otthonunk általában az a hely, ahová visszavonulhatunk pihenni, kikapcsolódni, újratölteni. Éppen ezért, nem is gondolnánk, hogy vannak olyan pontjai a lakásnak, amelyek könnyen megbetegíthetnek minket. Hogy mely szobák jelentik a legnagyobb veszélyforrást, illetve mit tehetünk azért, hogy kiirtsuk a legdurvább baktériumokat? Ennek jártunk most utána!

A legtöbb háztartásban felüthetik a fejüket baktériumok, éppen ezért, még ha nem is okoznak megbetegedéseket, mindenképp kezelni kell a kényes területeket. Azok az otthonok, amelyekben gyerekek, idősek vagy légzőszervi megbetegedéssel küzdők élnek, még inkább veszélyeztetve vannak.

Éppen ezért, a gyakran jelentkező fejfájás, légzési problémák vagy emésztőrendszeri zavarok esetén érdemes ellenőrizni a következő néhány pontot.

  • A penész- és penész spórák szinte minden lakásban megtalálhatók. De meleg, nedves környezetben, például fürdőszobákban, mosókonyhákban és pincékben a spórák előszeretettel növekedhetnek és szaporodhatnak, majd olyan kolóniát hozhatnak létre, amelyek veszélyesek lehet az egészségre. Az összes penészfaj irritálja a légutakat, és óriási problémákat okozhat azok számára, akiknek gyenge at immunrendszerük.
  • A kényelem érdekében már nagyon sok lakásban központi fűtési és hűtési rendszert használnak. Emellett energiatakarékossá tettük otthonainkat a műanyag nyílászárók beépítésével is. Ugyan ez ideális pénztárcánknak, veszélyes lehet egészségünkre nézve, különösen a légúti betegségben szenvedők számára. Ezek a rendszerek nem fújnak be friss levegőt, egyszerűen megszűrik és újra felhasználják a beltéri levegőt, így a legtöbb méreganyag bent marad a lakásban. Ide tartoznak a cigarettafüst, a penész, tisztítószerek, illékony szerves vegyületek és a szén-monoxid. Előfordulhat, hogy egyes házakban a beltéri levegő szennyezettebb lehet, mint odakint.
  • Azokban a lakásokban, ahol légkondicionálókat használnak, gyakran válnak a penész- és penész spórák központjának. Ez könnyen elkerülhető viszot, ha a szűrőket és a szellőzőnyílásokat gyakran tisztítjuk. Emellett érdemes figyelni a rendszeres szellőztetésre. De ajánlott gondoskodni a fürdőkben szellőzőnyílásokról valamint a konyhákban a páraelszívóról.
  • Az egyik legnagyobb baktériumforrás a nappaliban a távirányító. Gondoljunk csak bele: mindig tiszta kézzel fogjuk meg? Ez a hétköznapi eszköz sok betegséget termelő baktérium és vírus forrása lehet. Érdemes időt szánni arra, hogy megtakarítsuk és lefertőtlenítsük.
  • A lakás hatalmas mumusa lehet a por, ami nem csak az allergiában szenvedőknek okozhat kellemetlen pillanatokat. Ha mindenki leveszi a teraszon vagy az előszobában a cipőjét, akkor már egyel kevesebb szennyeződés jut be a házba. De nem maradhat el a rendszeres porszívózás sem.
  • A hálószobában sem aludhatunk nyugodtan, itt a fő problémát az ágynemű jelenti. A nem megfelelően tisztított párnákat és matracokat elboríthatja a testünkről leváló bőrsejtek részecskéi, ami kedvez a poratkák megjelenésének és elszaporodásához.

(forrás: thespruce.com)

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

életmód

lakás

otthon

betegség

fertőzés

veszély

megbetegedés

fertőzésveszély