Elárulta a bükki füvesember: így úszhatod meg a közelgő influenza szezont

HelloVidék   
  Megosztom
Elárulta a bükki füvesember: így úszhatod meg a közelgő influenza szezont

Hétről hétre egyre több influenzaszerű megbetegedést diagnosztizálnak országszerte. A legjobb védekezésnek továbbra is a megelőzés, immunrendszerünk erősítése számíthat, ami a téli időszakban külön feladatot jelent. Gyuri bácsi, vagyis a bükki füvesember, a népgyógyászat legismertebb magyar alakja minden napra különleges gyógynövényeket ajánl, amelyekkel támogathatjuk szervezetünket és csillapíthatjuk kellemetlen tüneteinket. A HelloVidék összegyűjtötte, hogy milyen növényi készítmények segíthetnek az új év harmadik hetén egészségünk megőrzésében.

Ugyan még alacsonynak mondható az influenza-aktivitás, de fokozatos emelkedést mutat a megbetegedések száma. A Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb adatai szerint az országban január 6. és 12. között 9500 főre becsülhető az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordultak száma, ami 81,4 százalékkal több az előző hetinél.

Az első héten 100 000 lakos közül 97 beteg fordult influenzaszerű tünetek miatt: az időtartam alatt előforduló új megbetegedések gyakorisága 97,4 százalék volt. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt influenzavírus által okozott megbetegedéseket Budapest, Békés és Vas megyében diagnosztizáltak. Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról egy Vas megyei óvodából érkezett jelentés az év második hetében: a magas lázzal, torokfájással, köhögéssel jelentkező légúti járvány kizárólag a gyermekeket érintette.

Még nem érkezett meg az influenza szezon, de ahhoz, hogy teljes mértékben el is kerüljük a megbetegedést kiemelt jelentőséggel bírhat a megelőzés, prevenció. Egy náthától vagy a borús idő okozta téli vitaminhiánytól meggyengült szervezet könnyebben eshet áldozatául különböző vírusoknak, influenzaszerű betegségeknek.

Arra az esetre, ha nem akarunk több ezer forintot a patikákban hagyni különböző készítményekre, gyógyszerekre költve a pénzünket vagy pusztán inkább a természetes alapanyagok egészségre gyakorolt jótékony hatását szeretnénk inkább tesztelni, rengeteg gyógynövény közül válogathatunk. A megelőzésben segíthet a mezei kakukkfű, a fürtös menta, a bodzavirág, az orbáncfű és minden C-vitamin-tartalmú gyógynövény, például a csipkebogyó, a fehér árvacsalán.

Kezdőknek megkönnyítheti a választást Gyuri bácsi aktuális időszakra összeállított heti gyógynövény ajánlója. Szabó Gyuri bácsi, vagyis a bükki füvesember a népgyógyászat, gyógynövények leghíresebb szakértője az országban. A nevéhez fűződő Bükki Füvesember Egyesületet és a Györgytea brandet azzal a céllal hozták létre alapító tagjai, hogy kutassák és megőrizzék a népi gyógyászat értékeit, különös tekintettel a gyógynövények ismeretére és felhasználására, valamint Gyuri bácsi munkájának támogatására.

A hét első napjára az apróbojtorján, szurokfű, lándzsás útifű, borsmenta tartalmú téli teát javasolja a szakember. A leírás alapján tökéletes lehet megelőzésre és kisebb megfázás, torokkaparás esetén a terápia kiegészítőjeként is jó szolgálatot tehet. Kedden egy mezei kakukkfüves alkoholos kivonatot tanácsol a naptár, amely köptető, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és hörgőgörcsoldó hatású, valamint immunerősítő hatásának köszönhetően növeli a szervezet védekezőképességét.

Gyuri bácsi szerint a szépségnél is fontosabb, hogy a csökkentett kalóriabevitel és az alacsony testsúly növeli a várható élettartamot, ezért a szerdai nap készítménye, ennek tükrében a mezei katángos teakeverék, ami savcsökkentő hatásánál fogva mérsékli az étvágyat, lassítja a táplálékfelszívódást, fogyaszt. A hét közepéhez érve érdemes kicsit megnyugodni: csütörtökre fürtös mentát javasol a szakember, amely amellett, hogy jó görcsoldó rendkívüli nyugtató hatással is bír. Az utolsó hétköznapon, pénteken ismét érdemes lehet elővenni a téli tea különleges gyógynövényeit, amelyek a megelőzésnek jelentős alapelemei lehetnek.

Ha az alapos immunerősítés és vitaminpótlás ellenére mégis influenzaszerű tüneteket tapasztalnánk az orvos javallatain kívül, természetes készítményekkel is csillapíthatjuk a kellemetlen panaszokat. Gyuri bácsi szerint kúráljuk magunkat napi 1-3 csésze hársfavirágból, mezei kakukkfűből, szurokfűből, bodzavirágból, fürtös mentából készülő gyógynövény teával, illetve a légutak tisztítására, inhalálásra használjunk kamillát, mezei kakukkfüvet, bodzavirágot, szurokfüvet. Jót tehetnek párologtatva az illóolajok is, például a citrom, levendula vagy az eukaliptusz.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

hellovidek

influenza

egészség

betegség

gyógynövény

tea

györgytea