Egyszerűbb lesz a gyógyszerek átvétele: így módosítják az e-receptek kiváltásának szabályait

Világgazdaság   
  Megosztom
Egyszerűbb lesz a gyógyszerek átvétele: így módosítják az e-receptek kiváltásának szabályait

Folyamatban van egy rendeletszintű jogszabály-módosítás, az úgynevezett képviseleti rendszer kialakítása után az e-receptet a törvényes képviselő is kiválthatja - írja a Világgazdaság.

A portál megkereste a témával kapcsolatban az Emberi Erőforrások Minisztériumát is. A következő választ adták az e-receptekkel kapcsolatban.

Már folyamatban van és hamarosan megszületik az a rendeleti szintű jogszabály-módosítás, amely lehetőséget teremt arra, hogy az e-receptet az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) rögzített képviselő is kiválthassa más személy számára a patikákban

– közölte az Emmi, majd kiemelték azt is, hogy a vényköteles terméket a patikában már nem csak felírási igazolással, hanem a meghatalmazott vagy törvényes képviselő a saját személyi igazolványának és tajkártyájának együttes bemutatásával is át lehet majd venni.

Hangsúlyozták azt is, hogy januártó már csak akkor kötelező felírási igazolást kiállítaniuk az orvosoknak, ha azt a beteg külön kéri vagy, ha az még 14 év alatti személy.

Sokan úgy mentek el az orvostól, hogy nem volt felírási igazolásuk. Ezek a betegek úgy juthatnak a gyógyszereikhez, hogy a gyógyszertárban a megfelelő azonosítást követően az EESZT-ből letöltötték a vények adatait. Viszont a felírási igazolással érkező betegeknél egy jogszabályi rendelkezés okozott fejtörést a gyógyszerészeknek

– tette hozzá a témával kapcsolatban Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai igazgatója.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

e-recept

elektronikus recept