Horgászok figyelem: korlátozás lép érvénybe a Tiszán

HelloVidék   
  Megosztom
Horgászok figyelem: korlátozás lép érvénybe a Tiszán

Kormoránriasztást és gyérítést végeznek pénteken a Tisza Szolnok és Nagykörű közötti szakaszán. Az akció idejére az adott folyószakaszon horgászati tilalom lesz érvényben - írja a szoljon.hu.

A madarak a téli időszakban, amikor a halastavak és a csatornák befagynak tömegesen települnek át a jégmentes folyóvizekre.

Ilyenkor a megye szinte egész kormoránállománya megjelenik a Tiszán

- fogalmazott Donkó Péter szövetségi titkár.

Elmondta, hogy a halőrök figyelik, hol jelennek meg nagy tömegben kormoránok és február végéig, Kiskörétől haladva végigjárják a kezelésükben lévő Tisza-szakaszt. Az akcióra természetesen engedélyt kérnek a hatóságtól, egyeztetik az időpontot az érintett vadásztársaságokkal. A riasztást a Hortobágyi Nemzeti Park őrei felügyelik, nekik kell leadni a lelőtt madarakat, hogy megvizsgálhassák a gyomortartalmukat. A keszthelyi egyetem kutatói is csatlakoztak idén az akcióhoz, ők csont-, belsőrész- és tollvizsgálatokkal azt szeretnék felmérni, milyen nehézfémekkel lehetnek szennyezettek a madarak.

Pénteken hat és tizenkét óra között történik a gyérítés: a szükségszerű akció idejére az adott folyószakaszon horgászati tilalom lesz érvényben. A parton álló vadászok figyelik a más néven nagy kárókatonaként is ismert madarakat, a vízen két csónakban pedig halőrök figyelnek. Engedélyt sörétes vadászfegyver elsütésére kaptak, amelynek előnye, hogy a hanghatás el is ijeszti a környékről a madarakat.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

kormorán

tisza

gyérítés

horgászat

tilalom