Igazi csodaszer: a mellráktól is megvédhet a magyar ételek legfőbb alapanyaga

HelloVidék   
  Megosztom
Igazi csodaszer: a mellráktól is megvédhet a magyar ételek legfőbb alapanyaga

Elkeserítő, de Magyarország vezeti az európai rákstatisztikát, ami a halálozásokat illeti. A nőket érintő daganatfajták közül leggyakoribb a mellrák, ez az összes megbetegedés negyedét teszi ki. Kutatók nemrég kapcsolatot találtak a hagyma- és fokhagymafogyasztás, valamint a betegség megelőzése között.

Február 4-én volt a Rákellenes Világnap, ebből az alkalomból ismét szembesülhettünk a betegségben elhunyt magyarok riasztóan magas számával. Magyarország különösen sok áldozata van a daganatos megbetegedéseknek, nemzetközi összehasonlításban szinte sehol nem halnak meg annyian, mint itthon. A helyzet azért különösen rossz, mert a betegségek harmada szűréssel és önvizsgálattal megelőzhető lenne.

a Magyar Rákellenes Liga adatai szerint. A női megbetegedések közül leggyakoribb a mellrák, ami az összes megbetegedés negyedét teszi ki. A vastagbélrák 9,7 százalékban, a tüdőrák 8,8-ban sújtja a magyar nőket. A férfiaknál a tüdőrák a leggyakoribb daganattípus, az esetek 15,5 százalékát fedi le, de a prosztata szintén gyakori 14,5 százalékkal. Harmadik helyre a vastagbél került.

Ha nemzetközi kitekintésben vizsgáljuk a magyarok helyzetét, talán még rosszabbul állunk. Az Eurostat adatai szerint ugyanis

Utánunk a horvátok, a szlovákok és a szlovének következnek.

Az egyébként elmondható, hogy bár a folyamatosan diagnosztizált betegek száma egyre nő, a halálozási ráta nem, így aztán az orvostudomány egyre hatékonyabban tudja kezelni az ilyen megbetegedéseket, írja a Pénzcentrum.

Természetesen rengeteg tényező játszhat közre a rák kialakulásában a genetikától kezdve az életmódig, életkörülményekig. Számtalan kutatás született már arról is, hogy az étkezés, a bevitt tápanyagok hogyan befolyásolják a betegség megjelenését - a buffalói egyetem 2019-es tanulmánya például

írta a Modern Farmer. A vizsgálatban résztvevő nőknek, akik naponta legalább egyszer ettek belőlük, 67 százalékkal kisebb esélyük volt a mellrák kialakulására, mint azoknak, akik egyáltalán nem ettek. 314 nőnek volt mellrákja, a kontrollcsoport 346 nőből állt. A projekt 2008 és 2014 között zajlott Puerto Ricóban.

Gauri Desai, a tanulmány vezető szerzője azt nyilatkozta: a kutatás arra a korábbi tudományos megállapításra épült, ami szerint a hagymában és a fokhagymában a rákkal szemben védő anyagok vannak (nem speciálisan a mellrákról volt szó). Puerto Rico azért volt ideális helyszín a vizsgálat levezetésére, mert

Ez főleg a sofrito nevű, jellegzetes, szószhoz hasonló ételízesítő népszerűségének tudható be, ami jó sok hagymát és fokhagymát tartalmaz.

A tudósok szerint nem véletlen, hogy Puerto Ricóban alacsonyabb is a mellrákban érintettek aránya.

Desai azt is mondta, hogy a kutatás azért erre a két összetevőre fókuszált, mert a hagyma és a fokhagyma is gazdag flavonolban és kéntartalmú összetevőkben, amik bizonyítottan antikarcinogének.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

rák

mellrák

rákellenes világnap

hagyma

fokhagyma