Hasítanak a közösségi gazdaságok: itt a lista, hol szerezheted be a legjobb bioterményeket

HelloVidék   
  Megosztom
Hasítanak a közösségi gazdaságok: itt a lista, hol szerezheted be a legjobb bioterményeket

Ilyenkor csatlakozhatnak a fogyasztók a közösségi gazdaságokhoz, akiktől egy éven át minőségi friss, biominőségű idényterményeket kapnak. A Tudatos Vásárlók Egyesülete idén is listát jelentet meg a megbízható gazdaságokról, és családi napot is szervez, ahol személyesen lehet megismerni a gazdákat.

A közösségi mezőgazdálkodás személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, felelősséget és a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg.

A gyakorlatban ez a következőképpen néz ki: a gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket. „Részes rendszerek” esetében a gazda mindent szétoszt a tagok között, ami nála megterem. A terményeket (lehet zöldség, tojás, állati termékek) jellemzően hetente ugyanabban az időben és helyen lehet átvenni, amíg a szezon tart.

Európában február 22-én tartja a közösségi mezőgazdálkodás nemzetközi napját a mozgalmat segítő nemzetközi szervezet, az Urgenci. A szervezet legutóbbi, 2014-es felmérése alapján 16 európai országban legkevesebb 4000 közösségi gazdaság létezik, ez majdnem 465 000 fogyasztót és 6300 gazdát jelent. Magyarországon 10 éve kapott lendületet a közösségi mezőgazdálkodás mozgalma, de még nincs pontos nyilvántartás arra, hogy hány közösségi gazdaság működik.

Idén az egyesület a nemzetközi naphoz kapcsolódva egy családi rendezvényen népszerűsíti a közösségi mezőgazdálkodást, ahol a gazdák személyesen várják az új tagokat. Az érdeklődőket emellett szakmai és ismeretterjesztő előadások, családi programok - például bringaturmix - és magcsere is várja. A családi nap részletes programja itt érhető el.

A TVE kutatásai szerint közösségi gazdaságokhoz olyan fogyasztók csatlakoznak, akik

 • szeretnek főzni és új alapanyagokat, ételeket kipróbálni;
 • fontosnak tartják, hogy támogassák a közelben élő gazdálkodókat;
 • környezettudatosak;
 • fontosnak érzik, hogy egy olyan közösség tagjai lehetnek, ahol mások is keresik a jó minőségű, egészséges bioélelmiszert;
 • készen állnak arra, hogy hetente vegyék át az idényterményeket.

Nagyobb felelősségvállalást érzek a gazdáért és az ételemért is. Kicsit olyan ez, mint amit gyerekkoromban a nagymamám tyúkjával kapcsolatban éreztem. Nagyobb tisztelet és sokkal több alázat van bennem amellett, hogy nagyságrendekkel jobb minőségű élelmiszert fogyasztok és adok a gyerekeimnek. Nem szívesen eszem már más forrásból származó ételt

– meséli Pestovics Ágnes vásárló, aki évről-évre a Táncoskert gazdaságtól szerzi be a tojást és a húsárut.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének oldalán minden évben elérhetőek azok a gazdaságok, akik ilyenkor várják az új csatlakozókat. Idén az összeállításba olyan gazdaságok kerülhettek csak be, amelyek együttműködnek a civil szervezettel. A kínálatot böngészve megtudhatjuk, hogy melyik gazdaság milyen termékeket kínál, hol lehet átvenni tőlük a kosarat, mennyi a tagdíj.

Nem csak Budapesten, de több vidéki kis- és nagyvárosban is találunk lehetőséget, például Mosonmagyaróváron, Székesfehérváron, Szegeden, Debrecenben, Hajdúböszörményben, Balassagyarmaton vagy Kecskeméten. A budapesti agglomerációban is számos átadópont működik, például Szigetmonostoron, Tahitótfaluban, Vácon, Szentendrén és Dunakeszin. A táblázat itt érhető el.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete az alábbi közösségi gazdaságokat mutatta már be oldalán:

 • Tápiódoboz
 • Dunaszigeti Zöldségközösség
 • ZöldAlmárium
 • MagosVölgy Zöldségközösség
 • Táncoskert
 • Birs Közösség
 • Szigetmonostor Biokert
 • Háromkaptár
 • Virágosélet Zöldségközösség

Pitypang Biokert

Szandaszögi Ökokertészet

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

biotermény

gazdaság

közösségi gazdaság

termény

termesztő

lista