Változás a patikákban: az Algopyrin és több gyógyszer ismét recept nélkül kapható

HelloVidék   
  Megosztom
Változás a patikákban: az Algopyrin és több gyógyszer ismét recept nélkül kapható

Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélyezte, hogy mostantól recept nélkül is elérhető legyen több, eddig vényköteles gyógyszer a patikákban. Többek között az egyik legkedveltebb hazai fájdalom- és lázcsillapító, az Algopyrin is szerepel a listán.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapja szerint a listában szereplő metamizol hatóanyag-tartalmú készítmények vény nélkül is kiadhatók február 19-től. A kiadhatóság felülvizsgálatára az egyik jogosult kérelmére került sor. Az OGYÉI engedélyezte több, eddig vényköteles gyógyszer például az Algopyrin tabletta vény nélküli kiadhatóságát.

Az OGYÉI honalapja szerint a listában szereplő metamizol hatóanyag-tartalmú készítmények vény nélkül is kiadhatók február 19-től. A kiadhatóság felülvizsgálatára az egyik jogosult kérelmére került sor. A benyújtott, továbbá az intézet rendelkezésére álló összes adatot megvizsgálva az OGYÉI megállapította, hogy a metamizol hatóanyag tartalmú készítmények esetében az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerek forgalomba hozataláról szóló 52/2005 (XI.18.) EüM rendelet 18. § (3) bekezdésében felsorolt feltételek nem állnak fenn, ezért azokat az orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszerek közé sorolta át.

Az OGYÉI jóváhagyó határozata 2020. február 14-én lépett életbe, ennek értelmében a jelenleg nagykereskedelmi és gyógyszertári forgalomban, illetve készleten lévő termékek már vény nélkül adhatók ki

– mondta el Asztalos Andrea, az Algopyrint gyártó Sanofi-Aventis kommunikációs igazgatója.

2020. február 19. napjáig az alábbi gyógyszerek kiadhatósága változott orvosi rendelvény nélkül is kiadhatóvá:

  • ALGOPYRIN 500 mg tabletta
  • ALGOZONE 500 mg tabletta
  • FLAMBORIN 500 mg/ml belsőleges oldatos cseppek
  • METAPYRIN 500 mg filmtabletta
  • NODORYL FORTE 500 mg tabletta
  • PANALGORIN 500 mg tabletta
  • SUPPOSITORIUM ANALGETICUM FoNo VII. PARMA
  • SUPPOSITORIUM NORAMINOPHENAZONI 100 mg FoNo VII. PARMA
  • SUPPOSITORIUM NORAMINOPHENAZONI 200 mg FoNo VII. PARMA
  • TABLETTA ANALGETICA FoNo VII. PARMA

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

gyógyszer

vényköteles

gyógyszertár