Változás a patikákban: az Algopyrin és több gyógyszer ismét recept nélkül kapható

HelloVidék   
  Megosztom
Változás a patikákban: az Algopyrin és több gyógyszer ismét recept nélkül kapható

Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélyezte, hogy mostantól recept nélkül is elérhető legyen több, eddig vényköteles gyógyszer a patikákban. Többek között az egyik legkedveltebb hazai fájdalom- és lázcsillapító, az Algopyrin is szerepel a listán.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapja szerint a listában szereplő metamizol hatóanyag-tartalmú készítmények vény nélkül is kiadhatók február 19-től. A kiadhatóság felülvizsgálatára az egyik jogosult kérelmére került sor. Az OGYÉI engedélyezte több, eddig vényköteles gyógyszer például az Algopyrin tabletta vény nélküli kiadhatóságát.

Az OGYÉI honalapja szerint a listában szereplő metamizol hatóanyag-tartalmú készítmények vény nélkül is kiadhatók február 19-től. A kiadhatóság felülvizsgálatára az egyik jogosult kérelmére került sor. A benyújtott, továbbá az intézet rendelkezésére álló összes adatot megvizsgálva az OGYÉI megállapította, hogy a metamizol hatóanyag tartalmú készítmények esetében az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerek forgalomba hozataláról szóló 52/2005 (XI.18.) EüM rendelet 18. § (3) bekezdésében felsorolt feltételek nem állnak fenn, ezért azokat az orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszerek közé sorolta át.

Az OGYÉI jóváhagyó határozata 2020. február 14-én lépett életbe, ennek értelmében a jelenleg nagykereskedelmi és gyógyszertári forgalomban, illetve készleten lévő termékek már vény nélkül adhatók ki

– mondta el Asztalos Andrea, az Algopyrint gyártó Sanofi-Aventis kommunikációs igazgatója.

2020. február 19. napjáig az alábbi gyógyszerek kiadhatósága változott orvosi rendelvény nélkül is kiadhatóvá:

  • ALGOPYRIN 500 mg tabletta
  • ALGOZONE 500 mg tabletta
  • FLAMBORIN 500 mg/ml belsőleges oldatos cseppek
  • METAPYRIN 500 mg filmtabletta
  • NODORYL FORTE 500 mg tabletta
  • PANALGORIN 500 mg tabletta
  • SUPPOSITORIUM ANALGETICUM FoNo VII. PARMA
  • SUPPOSITORIUM NORAMINOPHENAZONI 100 mg FoNo VII. PARMA
  • SUPPOSITORIUM NORAMINOPHENAZONI 200 mg FoNo VII. PARMA
  • TABLETTA ANALGETICA FoNo VII. PARMA

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

gyógyszer

vényköteles

gyógyszertár