Itt az igazság: ezt mondják a kutatók a kullancs által terjesztett vérzéses lázról

MTI   
  Megosztom
Itt az igazság: ezt mondják a kutatók a kullancs által terjesztett vérzéses lázról

A Pécsi Tudományegyetem virológusai tiszta vizet öntenek a pohárba azzal kapcsolatban, hogy kimutatták-e a krími-kongói vérzéses láz vírusát Margit-szigeti kullancsokból.

A Pécsi Tudományegyetem virológusai és a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja Evolúciótudományi Intézetének munkatársa cáfolja, hogy a krími-kongói vérzéses láz vírusát kimutatták Margit-szigeti kullancsokból. Az egyetem "a lakosság korrekt tájékoztatása és megnyugtatása érdekében" kiadott közleményében a Magyar Kullancsszövetség elnökének az M1 aktuális csatornán kedden elhangzott szavaira reagált.

Kapiller Zoltán István ugyanis annak kapcsán, hogy az enyhe tél kedvezett a kullancsok elszaporodásának, ezt nyilatkozta a műsorban: "a PTE kutatói a krími-kongói vérzéses láz vírusát is beazonosították egy Margit-szigeten talált kullancsban (...), és a megcsípettek a vírust cseppfertőzésen keresztül továbbadhatják".

A PTE virológusai és az MTA ÖKEI munkatársa szerint habár valóban megtalálták a vírust terjeszteni képes kullancsfaj ivarérett nőstény példányát 2009-ben egy Margit-szigeten élő sünön, de

Az egyetem virológusai valóban végeznek kutatásokat a vírussal, de kizárólag a nevezett vírus, vagy azzal szoros rokonságban álló vírusok ellen termelődött antitesteket azonosítottak mindeddig vadnyulakban és rágcsálókban.

A PTE és az MTA ÖKEI munkatársai a közleményben leszögezték:

emellett a vírus az elnök nyilatkozatával szemben emberről emberre jellemzően közvetlen kontaktus, elsősorban vér útján terjed, nem pedig cseppfertőzéssel.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kullancs

pécsi tudományegyetem

pte

kutatók

vírus

krími-kongói vérzéses láz