Országosan csökkent az orvoshoz fordulók száma: egyre kevesebb az influenzás beteg

HelloVidék   
  Megosztom
Országosan csökkent az orvoshoz fordulók száma: egyre kevesebb az influenzás beteg

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint az országban előző heti 38 000 fővel szemben 2020. március 2-8. között 36 000 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. 100 000 lakos közül 370 fő kereste fel orvosát influenzás panaszok miatt - írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

A 10. naptári héten hat megyében emelkedett (Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Vas megye), 4 megyében nem változott (Hajdú-Bihar, Nógrád, Veszprém és Zala megye) és tíz területen csökkent az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva.

A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Pest (582), Szabolcs-Szatmár-Bereg (559), Veszprém (556)és Nógrád megyében (541) volt a legmagasabb, Borsod-Abaúj-Zemplén (207), Bács-Kiskun (219) és Jász-Nagykun-Szolnok (228) megyében a legalacsonyabb. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket Békés, Csongrád és Zala megye kivételével minden területen diagnosztizáltak.

A betegek 37,2 százaléka 0-14 éves gyermek, 34,3 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 21,2 százaléka, 7,3 százaléka 60 éven felüliek közül került ki. Az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága ezen a héten is a 3-5 évesek és a 6-14 évesek között volt a legmagasabb. Ezt követte a 0-5 évesek érintettsége.

A 10. naptári héten 456 influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag a Nemzeti Népegészségügyi Központba, közel négyszerese az előző hetinek (131). Nyolcvanhárom esetben igazolták az influenzavírusok jelenlétét, 46 influenza A és 37 influenza B vírus okoztafertőzést azonosítottak. A sentinel orvosok által beküldött 71 légúti mintában 13 esetben influenza A(H1N1)pdm09, 6 esetben influenza A(H3), 3 esetben influenza A(NT) és 19 esetben influenza B vírus jelenlétét mutatták ki. Az influenza-pozitivitási arány 57,7%-nak felelt meg. A hagyományos diagnosztikus célú beküldés keretében érkezett 385 mintából 15 esetben az influenza A(H1N1)pdm09, 9 esetben influenza A(H3) és 18 esetben influenza B vírus pozitívnak bizonyult.

A kórházi alapú influenza surveillance keretén belül, a fekvőbeteg-ellátó intézmények által ellátott betegeknél kezdeményezett laboratóriumi vizsgálat során 67 esetben influenza A, 27 esetben influenza B pozitív eredményről érkezett jelentés.

A 10. héten influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról tíz megyéből összesen 15 jelentés érkezett (Jász-Nagykun-Szolnok 3, Komárom-Esztergom, Nógrád, és Veszprém 2-2, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy és Vas megyében egy-egy).

A megbetegedések gyermekközösségekben fordultak elő. Jelenleg két járvány esetében áll rendelkezésre laboratóriumi eredmény. Az egyik járvány esetében influenza A, a másik járvány esetében az influenza A mellett a B vírus jelenlétét is kimutatták. A többi járvány esetében a vizsgálatok folyamatban vannak.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

influenza

influenza szezon

betegség

nemzeti népegészségügyi központ