Nyugalomra int a főorvos: így rombolja az immunrendszert a félelem

MTI   
  Megosztom
Nyugalomra int a főorvos: így rombolja az immunrendszert a félelem

Az ember lelke mélyén lévő félelem rombolja az immunrendszert is - mondta Csókay András idegsebész, a Honvéd Kórház idegsebészeti osztályának osztályvezető főorvosa a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetről.

A stressz, az egészséges félelem egy bizonyos szintig mozgósítja az ember ellenállóképességét, javítja a keringést és minden rendszerünket, így az immunrendszerünket is. Ugyanakkor a szív legmélyén lévő félelem hatalmas károkat okoz, roncsolja a keringést és az immunrendszert és akadályozza az elmét, hogy jó döntéseket hozzon

- magyarázza Csókay András.

Az idegsebész szerint ezért fontos, hogy a gyökerénél tudjuk kezelni a félelmünket, a lelkünk legmélyén, ahová csak az ember maga és Isten lát.

Erre való az igazán mély, az egyház tanítása szerint kontemplatív, szemlélődő imádság

- mondta, majd hozzátette, a vallások többsége utat mutat ehhez a valós, félelemmentes énhez mély imádsággal vagy meditációval. Ugyanakkor nemcsak a vallásos ember képes eljutni a lelkének ehhez a legmélyebb részéhez, ahol találkozhat igazi önmagával. De ehhez mindenképp szükséges a csend.

Csókay András szólt arról is, hogy volt három magyar tudós, akinek a gyakorlati útmutatásai segíthetnek a koronavírus leküzdésében is: Semmelweis Ignác, aki felfedezte a sterilitás és a kézmosás fontosságát, Szent-Györgyi Albert, aki izolálta a C-vitamint és rájött szerepére a vírusos betegségek leküzdésében, valamint Béres József, aki felismerte a nyomelemek immunerősítő hatását.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

koronavírus

koronavírus-járvány

főorvos

immunrendszer

félelem