Figyelmeztetnek a szakemberek: brutális károkat okoznak a hamis locsolókölnik, parfümök

MTI   
  Megosztom
Figyelmeztetnek a szakemberek: brutális károkat okoznak a hamis locsolókölnik, parfümök

Egészségügyi kockázatot és hatalmas gazdasági kárt jelentenek. A bőrpír és a viszketés mellett súlyos allergiás reakciókat, kiütéseket, asztmát, de akár arcüregi problémákat is okozhatnak a hamis készítmények.

Legyünk óvatosak a parfümökkel és a locsolókölnikkel húsvétkor, mert a hamis termékek kockázatosak az egészségre és hatalmas gazdasági károkat okoznak - hívja fel a figyelmet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a Hamisítás Elleni Nemzeti Testülettel közös közleményében. Hozzátették: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai évente több ezer üveg hamisított parfümöt foglalnak le.

Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke, aki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület elnökhelyettese is, a közleményben kiemelte,

az Európai Unióban. Az ellenőrizetlen forrásból származó parfümök akár súlyos egészségügyi károsodást is okozhatnak.

A termék csomagolásának, üvegének megvizsgálásával megelőzhetők az egészségügyi kockázatok. Hamisításra utaló jel lehet, ha a termék színe eltér a megszokottól, vagy jóval a piaci ár alatt kínálják - írják a közleményben.

Húsvétkor különösen ügyeljünk arra, hogy honnan vásárolunk locsolókölnit vagy parfümöt: a legmegbízhatóbb forrásnak a márkaboltok és az ellenőrzött üzletek, hálózatok számítanak. Fontos, hogy az ilyen jellegű tudatos vásárlással az egészségünk megóvása mellett az eredeti termékek vásárlásával a gazdaságot is védjük

- figyelmeztet Pomázi Gyula a közleményben. Arra is felhívta a figyelmet,

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület és a Tárki éves fogyasztói kutatásaiból kiderült, hogy az elmúlt időszakban tudatosabbak a fogyasztók és egyre nagyobb arányban utasítják el a hamis illatszereket és kozmetikumokat. 2011-ben mindössze a válaszadók kétharmada, azaz 66 százaléka mondta, hogy nem vásárolna illegális forrásból származó parfümöket, míg ez az arány 2017-ben már 85 százalék volt. Nagyságrendileg 2019-ben sem változott a fogyasztók hozzáállása, 82 százalék még mindig elutasította a hamis kozmetikumokat.

A kutatás kitér az illegális termékek legfőbb forgalmazási helyszíneire is. Ezek a parfümök esetén elsősorban a piac és az utca, ugyanis az illegális forrásból származó termékek fogyasztóinak több mint kétharmada ezekről a helyekről szerzi be a hamis illatszereket. Forgalmazási helyszínnek számítanak továbbá az erre a célra szakosodott boltok is, ahol a vásárlások 25 százaléka történik. Az internetes beszerzések aránya csökkent: amíg 2017-ben a vásárlások 12 százalékát tették ki az online rendelések, addig 2019-re csupán 7 százalék volt ez az arány. Számottevően visszaestek a külföldi utazásokon történt beszerzések: 2016-ban a vásárlások 15 százaléka történt külföldön, ez 2019-re 2 százalékra csökkent.

Az Európai Bizottság adatai szerint 2017-2018-ban

míg 30 százalékuk Kínából, 3,3 százalékuk pedig Hong Kongból. A legutolsó elérhető riport szerint az európai hatóságok közel 4000 eljárást indítottak, melynek eredményeként több mint egymillió szépségipari árucikket foglaltak le. Csak a vizsgált időszakban a becslések szerint közel 18 millió euró bevételtől estek el a legitim gyártók és kiskereskedők.

Magyarországon évente több ezer üveg hamisított parfümöt foglalnak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai. 2019 októberében például több mint kétezer, különféle márkajelzésű hamis illatszerszállítmányt állítottak meg az M1-es autópályán, melyek becsült összértéke 37 millió forint volt.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

húsvét

locsolás

kölni

parfüm

illatszer

hamisítvány