Üzent a pápa: a járványnál is pusztítóbb az emberek közötti közömbösség

MTI   
  Megosztom
Üzent a pápa: a járványnál is pusztítóbb az emberek közötti közömbösség

Az új koronavírus-járvány utáni újjászületést szorgalmazta Ferenc pápa az Isteni Irgalmasság ünnepnapján, amelyen a lengyel Szent Fausztina nővérről emlékezett meg a Vatikánnal szomszédos római templomban zárt ajtók mögött bemutatott misén vasárnap.

A katolikus egyházfő homíliájában a Jézus feltámadásában hitetlen Tamás apostolhoz hasonlította a mai emberiség járvánnyal szembeni kétségeit és félelmeit. A pápa azt mondta, az ember "gyönyörű, egyszerre értékes és törékeny kristály".

Hangsúlyozta, hogy a pandémiából való lassú és nehéz kilábalás az eddigi járványnál is nagyobb veszéllyel fenyeget, mégpedig a közömbösséggel, önzéssel, a lemaradók elfelejtésével.

Ez abból a meggyőződésből ered, hogy az élet akkor jobb, ha nekem jobban megy, és minden jóra fordul, ha nekem jóra fordulnak a dolgaim

- mondta a pápa hangoztatva, hogy ez a szemlélet "selejtezi" az embereket, kizárja a szegényeket, feláldozza a lemaradókat a fejlődés oltárán.

Ez a járvány éppen arra mutatott rá, hogy nincsenek különbségek és határok a szenvedésben, mindannyian egyformán törékenyek, egyenlők, ugyanannyira értékesek vagyunk

- jelentette ki Ferenc pápa, aki azt sürgette, hogy a jelenlegi vészhelyzet "rázza fel belülről" az embereket az egyenlőtlenségek, igazságtalanságok orvoslása érdekében.

Irgalmasságot gyakoroljunk a gyengébekkel szemben, csak így építhetünk új világot

- hangoztatta Ferenc pápa.

A vasárnap délben mondott Mennyek Királynője imádságot kísérő beszédében a pápa hozzátette:

Az élet és a történelem viharában a keresztények válasza nem lehet más, mint az irgalmasság gyakorlása

- fogalmazott a pápa, majd megjegyezte, hogy a könyörületes szeretet nem "ájtatos szenteskedést, általános állami segélynyújtást, hanem szívből fakadó segítést" jelent.

A keresztény irgalmasság vezesse a nemzeteket és intézményeket a jelenlegi válság szolidáris kezelésében

- mondta.

Ferenc pápa a húsvétot most ünneplő keleti katolikus és ortodox egyházak hívőit üdvözölte. Kifejezte óhaját, hogy a kölcsönös testvériség segítse őket főleg ott, ahol a keresztények kisebbségben élnek. Március 15. óta Ferenc pápa most először hagyta el a Vatikánt. Szokásos régi autójával, egyetlen kísérővel ment át a Szent Péter tértől a nem messze lévő Santo Spirito in Sassia templomba, amely az Isteni Irgalmasságnak van szentelve. Az egyházfő a húsvét utáni első vasárnapra eső Isteni Irgalmasság ünnepnapján Fausztina nővér szentté avatásának huszadik évfordulójáról emlékezett meg.

A lengyel nővért (eredeti nevén Helena Kowalskát), az Irgalmasság Anyja Nővérei Kongregációjának szerzetesnőjét II. János Pál pápa 1993-ban boldoggá, majd 2000-ben ezen a vasárnapon avatta szentté.

Az idei április 19-re esik a tizenötödik évfordulója XVI. Benedek pápává választásának. A 2013-ban lemondott, azóta a Vatikánban élő nyugalmazott pápa a napokban töltötte be 93. évét.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

pápa

ferenc pápa

üzenet

emberek

közömbösség