Országos tisztifőorvos: negyedik napja csökken az új igazolt fertőzöttek száma

MTI   
  Megosztom
Országos tisztifőorvos: negyedik napja csökken az új igazolt fertőzöttek száma

Negyedik napja csökken az új igazolt fertőzöttek száma - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta, hogy a vidéken bevezetett enyhébb szabályok hatását, a járvány alakulását legalább két hétig figyelni kell.

Óvatosan és odafigyelve követjük az eseményeket és a járványt jellemző számokat, hogy lássuk", a szabályok enyhítése "változtat-e a járvány dinamikáján

- fűzte hozzá, majd ismertette az országos adatokat:

Az országos tisztifőorvos elmondta: pénteken megállapodást írt alá Kásler Miklóssal, az emberi erőforrások miniszterével és Szilvássy Zoltánnal, a Debreceni Egyetem rektorával egy magyar vakcinagyár alapításáról, hogy Magyarország az oltóanyag gyártás terén is függetlenedhessen.

A nemzeti oltóanyaggyár érinti a kötelező védőoltásokat és az önként felvehető védőoltásokat is

- tette hozzá.

Müller Cecília elmondta azt is, péntektől a patikák is árulhatnak FFP1, FFP2 és FFP3 maszkokat, így bárki beszerezheti azokat. Az országos tisztifőorvos kitért arra, hogy vidéken a szabályok enyhítése után sok épület kinyithat, amelyet az elmúlt időszakban nem használtak. Felhívta a figyelmet arra, hogy a melegvízkészítő rendszerekben, ha nem használják azokat, elszaporodhat a legionella baktérium, ami - akárcsak a koronavírus - súlyos tüdőgyulladást okoz, elsősorban szintén az idős embereknél vagy a valamilyen krónikus betegségben szenvedőknél.

Müller Cecília szólt arról is, hogy bár vidéken az éttermek, kávézók kinyithattak, csoportos rendezvények továbbra sem tarthatók. Azt kérte, az éttermek kerthelyiségeiben egymástól a megszokottnál távolabb helyezzék el az asztalokat, az asztalon lévő fűszertartókat pedig rendszeresen töröljék át fertőtlenítőkendővel.

Az országos tisztifőorvos azt is kérte, hogy ha a vendégek maguk veszik el az evőeszközöket, azok legyenek becsomagolva, valamint, hogy az ételekkel érintkező személyzet ne foglalkozzon pénzzel, a fizetésre legyen külön ember.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a Pesti úti idősek otthonában 303 gondozottat és 26 ápolót regisztráltak koronavírus-fertőzéssel, az elhunytak száma 41, a gyógyultaké 60.

Szintén kérdésre beszélt arról, hogy a Semmelweis Egyetem országos kutatása során regisztrált fertőzöttek az országos statisztikában nem jelennek meg. Abban ugyanis csak a háziorvosi kérésre, illetve a járványügyi eljárásrend szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kijelölt laboratóriumokban elvégzett tesztekkel kiszűrt fertőzöttek szerepelnek.

(Fotó: MTI/kormany.hu)

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

opera

müller cecília

koronavírus

koronavírus-járvány

betegek

betegek száma

adatok

járvány