Hihetetlen számok: ebben a megyében volt a legdurvább a pánikvásárlás

HelloVidék   
  Megosztom
Hihetetlen számok: ebben a megyében volt a legdurvább a pánikvásárlás

A koronavírus hírére már február végén kitört az első pánikvásárlás-hullám. A kiskereskedelmi forgalom februárban az előző év azonos időszakához képest országosan 11,4 százalékkal növekedett.

Összesítették a pánikvásárlások vidéki statisztikáit: megyékre lebontva kimutatható, hogy Nógrád megyében rohamozták meg az emberek leginkább a boltokat, számolt be a Nool.hu. A koronavírus hírére már február végén kitört az első pánikvásárlás-hullám a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. A kiskereskedelmi forgalom februárban az előző év azonos időszakához képest országosan 11,4 százalékkal növekedett. Ezen belül látványosan megugrott az élelmiszerüzletek forgalma: itt 10,7 százalékos volt a növekedés mértéke, a nem élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek forgalma pedig 11,4 százalékkal nőtt.

Dr. Abay Nemes Gyula, a Nyugat-nógrádi Coop Zrt. vezérigazgatója azt nyilatkozta a portálnak, hogy üzleteik márciusi forgalomnövekedése a pánikvásárlások következtében csaknem 120 százalékos volt a bázisidőszakhoz képest. A vásárlók főleg az alapvető élelmiszereket keresték, a liszt, a cukor, az étolaj és az élesztő iránt 30–40 százalékkal nőtt meg hirtelen a kereslet. A vegyi termékek közül a hipó, a domestos, az egészségügyi papírtermékek és a fertőtlenítőszerek fogytak kimagaslóan, mintegy 25–30 százalékkal több kelt el ezekből. A hipó hiánycikk lett, de a többi árucikket folyamatosan pótolták. Már az is látható, hogy az áprilisi forgalmuk is 110 százalék felett alakult.

Tőzsér Judit, a Lidl vállalati kommunikációs cégvezetője hasonló adatokról számolt be: tapasztalataik szerint elsősorban az élelmiszerek, a tisztító- és fertőtlenítőszerek, valamint a papíráruk iránt nőtt meg a kereslet. Az élelmiszerek körében a hosszan eltartható száraz és tartós termékek, elsősorban a konzervek, tészták, liszt, rizs, olaj, cukor és tartós tej, valamint a friss termékek közül a húsok voltak a legkeresettebbek a vásárlók körében.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

koronavírus

koronavírus-járvány

pánikvásárlás

nógrád megye