Ne dőlj be a tévhiteknek: ezt biztosan nem tudtad a kullancs csípésről

HelloVidék   
  Megosztom
Ne dőlj be a tévhiteknek: ezt biztosan nem tudtad a kullancs csípésről

Ahogy megérkezett a nyár, és a koronavírus miatt hozott korlátozó intézkedések is enyhültek, egyre többen töltik a szabad­idejüket a természetben. Egy megfelelő csipesszel mi is eltávolíthatjuk a kullancsot, így csökkenthetjük a fertőzésveszélyt - írja a szon.hu.

A legfontosabb a megelőzés: a legjobb, ha hosszú felsőben és nadrágban, illetve zárt cipőben megyünk túrázni, ezzel kerülhetjük el a legjobban a kullancsokat. A különböző riasztó készítmények is hasznosak, melyeket a szabadon hagyott testrészekre érdemes felvinni. Amikor hazaérünk, fontos mindenkit ellenőrizni, és ha találunk kullancsot, minél hamarabb ki kell szedni

- tanácsolta dr. Szondy Györgyi bőrgyógyász, majd hozzátette, utóbbi nagyon lényeges, hiszen minél tovább marad bennünk a kis vérszívó, annál nagyobb az esélye, hogy átad valamilyen betegséget. Ha pár órán belül kiszedjük, akkor minimális az esélye, hogy a kullancsban lévő kórokozók megfertőznek – azonban ha akár napokig is bent maradt, az infekció szinte elkerülhetetlen.

A kullancs vírust és baktériumot is terjeszt, a Lyme-­kórért az utóbbi a felelős. Amikor kiszedjük a kullancsot, nagyon fontos, hogy semmit ne tegyünk rá: a folyadékban ugyanis fuldokolni kezd, és ezzel megnöveljük a kockázatát, hogy az általa hordozott kórokozók bekerüljenek a szervezetünkbe. Egy határozott mozdulattal, a patikában beszerezhető, jó minőségű kullancskiszedő csipesszel távolítsuk el. Amikor megfogjuk a tövénél az állatot, figyeljünk arra, hogy ne nyomjuk össze

- tette hozzá a bőrgyógyász.

Ahogy a portál írja, a kullancsok kiszedésénél általános félelem, hogy mi történik, ha „beleszakad a feje”.

azonban ez nem okoz problémát, hiszen mint egy idegen test, egy kis idő múlva kilökődik. A bőrgyógyász szerint nem kell tartanunk a művelettől, hiszen azzal tehetjük a lehető legjobbat, ha minél hamarabb eltávolítjuk az állat testét.

Amikor kiszedtük a kullancsot, a szúrás helyén lehet egy pici piros folt, amely néhány napon belül elmúlik. Abban az esetben forduljunk orvoshoz, ha egy-két héten belül megjelenik egy folyamatosan növekvő vörös folt, mert ez fertőzésre utalhat. Ekkor az orvos szakvéleménye alapján dől el, hogy elküldi vérvételre, vagy a baktérium okozta tünet alapján antibiotikummal kezeli

- mondta dr. Szondy Györgyi.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kullancs

kullancsinvázió

kullancsszezon

kullancs csípés

kirándulás