Ne dőlj be a tévhiteknek: ezt biztosan nem tudtad a kullancs csípésről

HelloVidék   
  Megosztom
Ne dőlj be a tévhiteknek: ezt biztosan nem tudtad a kullancs csípésről

Ahogy megérkezett a nyár, és a koronavírus miatt hozott korlátozó intézkedések is enyhültek, egyre többen töltik a szabad­idejüket a természetben. Egy megfelelő csipesszel mi is eltávolíthatjuk a kullancsot, így csökkenthetjük a fertőzésveszélyt - írja a szon.hu.

A legfontosabb a megelőzés: a legjobb, ha hosszú felsőben és nadrágban, illetve zárt cipőben megyünk túrázni, ezzel kerülhetjük el a legjobban a kullancsokat. A különböző riasztó készítmények is hasznosak, melyeket a szabadon hagyott testrészekre érdemes felvinni. Amikor hazaérünk, fontos mindenkit ellenőrizni, és ha találunk kullancsot, minél hamarabb ki kell szedni

- tanácsolta dr. Szondy Györgyi bőrgyógyász, majd hozzátette, utóbbi nagyon lényeges, hiszen minél tovább marad bennünk a kis vérszívó, annál nagyobb az esélye, hogy átad valamilyen betegséget. Ha pár órán belül kiszedjük, akkor minimális az esélye, hogy a kullancsban lévő kórokozók megfertőznek – azonban ha akár napokig is bent maradt, az infekció szinte elkerülhetetlen.

A kullancs vírust és baktériumot is terjeszt, a Lyme-­kórért az utóbbi a felelős. Amikor kiszedjük a kullancsot, nagyon fontos, hogy semmit ne tegyünk rá: a folyadékban ugyanis fuldokolni kezd, és ezzel megnöveljük a kockázatát, hogy az általa hordozott kórokozók bekerüljenek a szervezetünkbe. Egy határozott mozdulattal, a patikában beszerezhető, jó minőségű kullancskiszedő csipesszel távolítsuk el. Amikor megfogjuk a tövénél az állatot, figyeljünk arra, hogy ne nyomjuk össze

- tette hozzá a bőrgyógyász.

Ahogy a portál írja, a kullancsok kiszedésénél általános félelem, hogy mi történik, ha „beleszakad a feje”.

azonban ez nem okoz problémát, hiszen mint egy idegen test, egy kis idő múlva kilökődik. A bőrgyógyász szerint nem kell tartanunk a művelettől, hiszen azzal tehetjük a lehető legjobbat, ha minél hamarabb eltávolítjuk az állat testét.

Amikor kiszedtük a kullancsot, a szúrás helyén lehet egy pici piros folt, amely néhány napon belül elmúlik. Abban az esetben forduljunk orvoshoz, ha egy-két héten belül megjelenik egy folyamatosan növekvő vörös folt, mert ez fertőzésre utalhat. Ekkor az orvos szakvéleménye alapján dől el, hogy elküldi vérvételre, vagy a baktérium okozta tünet alapján antibiotikummal kezeli

- mondta dr. Szondy Györgyi.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kullancs

kullancsinvázió

kullancsszezon

kullancs csípés

kirándulás