Most kell változtatni: borzasztóan kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk

HelloVidék   
  Megosztom
Most kell változtatni: borzasztóan kevés zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – az Európai Friss Kalandok program keretében – 2020. június 17-re, azaz a mai napra hirdette meg Zöldség- és gyümölcsnapját, amelyen arra buzdít mindenkit, hogy minden étkezésre zöldséget, gyümölcsöt, vagy belőlük készült ételeket fogyasszon! A kezdeményezés célja egyrészt felhívni a figyelmet a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára egészségünk megőrzése érdekében, másrészt a hazai agrárium minőségi termékeinek megismertetése.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – a francia Interfel szakmaközi szervezettel közösen indított Európai Friss Kalandok edukációs kampány keretében – harmadik éve népszerűsíti a hazai zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságát Magyarországon, elsősorban a gyerekek, a fiatalok és a családok körében. A mai Zöldség- és gyümölcsnap is ezt a célt szolgálja, előtérbe állítva a magyar gazdák friss termékeit

– fogalmazott a kezdeményezésről Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

Az időzítéssel kapcsolatban elmondta, hogy júniusban már javában tart a hazai zöldség-gyümölcs szezon, sokféle friss termény kapható a piacokon és a boltokban, ezért is esett erre az időszakra a választás.

Szükség van az ilyen kezdeményezésekre, mert bár egyre több szó esik arról, hogy mennyire egészségesek a zöldségek és a gyümölcsök, és milyen fontos a rendszeres fogyasztásuk, mégis a WHO által javasolt minimum napi 400 gramm helyett itthon csak körülbelül 260 grammot eszünk

– tette hozzá a NAK elnöke.

Az Európai Friss Kalandok program már gyermekkortól szeretné beépíteni a megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztását a családok mindennapjaiba. Nagykövetei segítségével gyakorlati tippeket, hasznos tanácsokat ad a fiataloknak és a családoknak. A legkisebbeket a családi példákon át, játékosan, közös élményeken (például főzésen, vásárláson) keresztül igyekszik megismertetni a zöldségek és gyümölcsök „szuper erejével”.

Nagyon sokat számít, ha az egész család ugyanazt fogyasztja tudatosan, példát mutatva a kisebbeknek. Javaslom minden szülőnek, hogy egy kis történetet meséljen az adott alapanyagról, amivel felkelti a gyerkőc kíváncsiságát, ő pedig szívesebben fogja azt fogyasztani

– osztotta meg tapasztalatait Marton Adrienn, az Európai Friss Kalandok program nagykövete, ételstylist.

Az édes és zamatos gyümölcsöknél nem kell cselhez folyamodni. A spenóttal és a kelbimbóval már más a helyzet. Azt ajánlom a szülőknek, készítsék el úgy ezeket, hogy feledtessék a korábbi rossz emlékeket, és néhány újító alapanyaggal varázsoljanak teljesen új ízvilágot. Egy-egy kreatív tálalás vagy kedves elnevezés máris csábítóbbá teszi a gyermeknek a korábban nem kedvelt alapanyagot.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Európai Friss Kalandok kampány ma mindenkit arra ösztönöz, hogy egyen több friss zöldséget, gyümölcsöt a megszokott mennyiségénél, vagy akár minden mai étkezésére válasszon zöldség- vagy gyümölcsalapú fogásokat!

A NAK tervei szerint a Zöldség- és gyümölcsnap hagyományt teremthet itthon, a jövőben pedig országos mozgalommá nőheti ki magát, amelyhez éttermek, vendéglátóhelyek is csatlakozhatnak, hogy népszerűsítsék a magyar termelők zöldségeit, gyümölcseit az azokból készült fogásaikkal.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

zöldség

gyümölcs

fogyasztás

hazai termék

magyar agrárium

agrárium

kezdeményezés

nemzeti agrárgazdasági kamara