Kísérleti fázisban a vakcina: mutatjuk, mikor kezdhetik el az oltások beadását

HelloVidék   
  Megosztom
Kísérleti fázisban a vakcina: mutatjuk, mikor kezdhetik el az oltások beadását

A tünetek gyorsabb felismerésének, az azonnali tesztelésnek és a járványügyi szakemberek felkészültségének köszönhetően a koronavírus második hulláma már enyhébb lefolyású lehet, mint az első – mondta a Magyar Nemzetnek Szlávik János infektológus főorvos.

A koronavírus vagy teljesen eltűnik Magyarországról, vagy nagyon alacsony fertőzésszámmal marad meg

mondta a portálnak Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Mint mondta, ha teljesen eltűnik, akkor csak olyan országokból lehet behurcolni, ahol még ma is komolyabb járvány dúl.

Ezt azonban könnyen megakadályozhatjuk, ahogyan most is tettük: az első esetek megjelenése után azonnal járványügyi intézkedéseket hozunk. A másik esetben, ha a vírus az országban marad, akkor időnként kisebb gócok formájában felüti a fejét, de ugyancsak gyors járványügyi intézkedésekkel meg lehet gátolni a terjedését. Az emberek már tisztában vannak a koronavírus tüneteivel, szinte azonnal lehet tesztelni a gyanús eseteket, és már tapasztalatból tudjuk, milyen járványügyi intézkedéseket kell hozni, így nem valószínű, hogy az elsőnél nagyobb, súlyosabb lesz a második hullám

– emelte ki a szakember, majd hozzátette, ehhez az is kell, hogy a vírustörzs ne változzon jelentős mértékben.

A járvány természetes jelensége, hogy a felfutás, majd a tetőzés után lassan lecseng, ennek köszönhető, hogy naponta már csak egy új megbetegedést regisztrálnak. Úgy tűnik, hogy már jó ideje naponta öt alatti a megbetegedések és a halálozások száma, ez nem zárja ki, hogy még mérsékelten emelkedhet, de a járványgörbe azt mutatja, hogy hamarosan vége az első hullámnak Magyarországon

– jelentette ki Szlávik János. Majd kitért arra is, hogy a koronavírus elleni oltóanyagot csak akkor lehet tömeggyártásba kezdeni, ha az úgynevezett fázis III-vizsgálatok lezárulnak. Ez azt jelenti, hogy járványos területen próbálják ki a vakcinát, tehát jelenleg például az USA-ban, Brazíliában, Dél-Amerikában vagy Indiában, megnézik, hogyha több tízezer embert beoltanak, közülük mennyien fertőződnek meg és milyen súlyosan. Ezzel lehet lemérni az oltóanyag hatékonyságát.

Fontos, hogy az oltás nemcsak arra szolgálhat, hogy ne kapjuk el a koronavírust, hanem arra is, hogy ne legyenek súlyos szövődmények, illetve ne okozzon halált, így van ez az influenzaoltással is. Mivel közel száz oltóanyagot tesztelnek, remélhetőleg lesz olyan köztük, amelyikkel teljesen kivédhető a vírus. A fázis I-ben egészséges önkénteseket oltanak, a fázis II-nél nagyobb csoportokat, jelenleg itt tart a folyamat, de nincs kizárva, hogy télen vagy kora tavasszal már több tízezres nagyságrendben tudják oltani az embereket itthon. Bár volt már szó nyári megjelenésről, az még csak a kísérleti oltóanyagot jelenti. Ha egy oltás valóban hatékonynak bizonyul, abból világszerte százmilliót kell gyártani, ehhez azért kell idő

– hangsúlyozta, majd kiemelte, úgy véli nem fogják kötelezővé tenni a koronavírus elleni oltást, erre nem is lenne szükség, hiszen ha sikerülne beoltani az összes idős, krónikus beteget, az immunhiányos embereket, az egészségügyi és szociális szférában dolgozókat, akkor már nem alakulhatna ki súlyos járvány.

Elméletben megtehetnénk, hogy az egész emberiséget beoltjuk, ám ez sem zárja ki, hogy a koronavírus velünk marad, ahogy mutálódik, átalakul, teljesen eltüntetni nagyon nehéz

– fogalmazott az infektológus.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

koronavírus

koronavírus-járvány

oltás

vakcina

szlávik jános

infektológus