Belepték a konyhát a muslicák? Ezekkel a módszerekkel ingyen is megszabadulhatsz tőlük

HelloVidék   
  Megosztom
Belepték a konyhát a muslicák? Ezekkel a módszerekkel ingyen is megszabadulhatsz tőlük

Nyáron még jobban oda kell figyelnünk a konyhánk állapotára. Ha sokáig tároljuk a gyümölcsöket a pulton azok édes húsa és leve könnyen bevonzza a muslicákat. De ugyan így megjelennek, ha kilöttyen valami édes innivaló vagy nem visszük le időben a szemetet. Egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhetjük, a megjelenésüket. De van néhány tippünk arra is, mit lehet tenni, ha már ellepték a konyhánkat a kéretlen látogatók. Mutatjuk, hogyan.

Nem kell rendetlennek lenni ahhoz, hogy a muslicák felbukkanjanak a lakásban. Elég hozzá egy ütődött gyümölcs, maradék szörp vagy bármilyen édes ital a pohár alján. Ahogy korábban abban próbáltunk segíteni, hogyan űzzük el a hangyákat, most annak jártunk utána, mit tehetünk a muslicák ellen.

A legtöbben ilyenkor sorra lecsapkodják a kellemetlen látogatókat, ahogy megjelennek az első muslica csapatok. Viszont mivel nem állhatunk csatasorban egész nap, próbáltunk összegyűjteni néhány olyan trükköt, amit bármikor bevethetünk és nem kell hozzá a személyes jelenlét. Nézzük, milyen módszerekkel léphetünk fel a muslicák ellen.

Flakonos megoldások:

Az egyik opció, amivel próbálkozhatunk, hogy előveszünk egy műanyag flakont, beletöltjük a csalogatásra szánt levet majd a kilyukaszott kupakot rácsavarjuk. Így a nagyobb lyukakon a bemászhatnak a muslicák, kifelé viszont nem tudnak repülni. Ugyan bejutni nem biztos, hogy az összes állat képes, de amik berepültek, biztosan nem másznak ki többet.

A másik opció, ha kettévágjuk a flakont és így öntjük bele a folyadékot. Vagy épp csak a flakon alját tartjuk meg és abba öntjük a keverékekekt. Így több esély van arra, hogy a túlélők elröppennek, de több muslica jut a teljes folyadékhoz, és több ragadhat a szirupos levekbe is.

A flakon belsejébe sokféle folyadékot tölthetünk, ami talán bevonnza a muslicákat. Tölthetünk az edénybe:

  • bort
  • élesztős-cukros tejet
  • szörpöt
  • gyümölcslevet
  • vagy akár magát a gyümölcsöt, például a szőlőt nagyon szeretik.

Ha ilyen csapdával próbálkozunk, arra figyeljünk, hogy a flakon aljába megfelelő mennyiségű folyadékot töltsünk. Borból eglég egy fél pohárnyi az üvegbe. Ha cukros tejet készítünk, fél pohár tejbe szórjunk egy-két csipet élesztőt és 2-3 teáskanál cukrot. Az, aki szörppel próbálkozik, ne higítsa fel vízzel, hiszen úgy töményebb lehet a csapdánk. Gyümölcslé esetén szintén elég egy fél pohárnyi folyadék, az almalevet kifejezetten kedvelik. Ha egész gyümölcsöt tennénk a flkonba, elég egy-két szelet gyümölcshús.

Befőttesüveg csapda:

Ez népszerűbb praktika, mint a műanyag flakonos változat, de nagyon hasonlóan működik. Amire szükséged lehet az

  • egy befőttes üveg és fedele,
  • alufólia,
  • méz
  • és olaj.

A módszer egyszerű, de hatékony: kend be nagyon vékonyan az üveg belső falát olajjal, majd csurgass néhány csepp mézet az edény aljára. A méz vonzza a muslicákat, az olajba viszont könnyen bele tudnak ragadni. Fontos, hogy az üveget fedjük be. Ehhez vagy a saját kupakját lyukasszuk ki, vagy fóliával fedjük be, amire szintán vágunk lyukakat. A logika hasonló mint a flakonos verziónál: a lyukakon bemásznak, de már kirepülni nem tudnak a kellemetlen kis szárnyasok.

DIY muslicapapír:

Ez a módszer a légypapírok működésén alapul és ezzel is tehetünk egy próbát, ha már nagyon unjuk a muslicákat a konyhában. Nem kell bonyolult dologra számítani, nem is kell hozzá más, mint

  • sárga, vagy fehér színű papír
  • méz
  • papírragasztó

A képlet egyszerű: kend be a méretre vágott papírlapot ragasztóval, majd mézzel és helyezd el a konyha olyan szegletére, ahol kisállat vagy gyerek nem fér hozzá. A muslicák megtalálják majd az illata miatt, emiatt nem kell aggódni. Ha bevált a módszer, érdemes többször megismételni a ragacs kihelyezését, egészen addig, míg el nem tűnik az összes bogár.

Amikkel nem érdmes kísérletezni:

Rengetegen próbálkoznak, több féle módon kiírtani a muslicákat az otthonaikból, így számos olyan trükk is van, ami sokszor nem is használ semmit. Ilyen például a cukros kávé, a teafa olaj vagy a zselés gyertya. A kávét annyira nem kedveli a muslicák, a teafa olaj illata sem vonzó számukra, a zselés gyertya pedig, ha vonzza is őket a fénye miatt, csak nagyon kevés példányt tud csapdába ejteni.

Ettől nem térnek vissza?

Sokan esküsznek arra, hogy, ha levendulát szárítunk a konyhába az távol tartja a muslicákat és más szárnyas rovarokat, bogarakat is. Érdemes megpróbálkozni vele, hiszen amellett hogy kellemes illatot áraszta a levendula, lehet, hogy a muslicák ellen is kiváló védelmet biztosít. Az illatokkal való riasztást sokan azért kedvelik, mert nem csak környezetbarát, de kíméletes megoldások is. A levendula mellett érdemes még eukaliptusszal és citrommal is próbálkozni. Érdemes kipróbálni a fenyő illóolajat is, ezt főként az ablakokban vagy azok közelében érdemes használni.

Ha biztosra akarsz menni:

A kulcsszó: a takarítás! Persze mindenkivel előfordul, hogy nincs ideje minden nap ugyan úgy feltakarítani a konyhát. A hosszú é s fárasztó napokon csak a szokásos mosogatás, sepregetés felmosás köröket futjuk. Nyáron viszont érdemes egy picivel jobban résen lenni és nagyobb figyelmet fordítani arra, hogy minden étel - beleértve a gyümölcsöket és zöldségeket is - el legyen pakolva a hűtőbe vagy kamrába. Ez azért fontos, mert ezek a szárnyas állatok ezeknek a terményeknek az illatára, levére érkeznek otthonunkba. Fontos még, hogy olyan kukát válasszunk, aminek fedele van és zárható. A nyitott kuka csalogató lehet a muslicák számára. Érdemes mindig kitakarítani, átmosni a kukát, ha levittük a szemetet, hiszen a mosószerek illata nem vonzó a bogarak, rovarok számára.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

muslica

konyha

muslica csapda

konyhapult

gyümölcs

csapda

muslica irtás

irtás