Több megyében is felbukkanhat az ázsiai tigrisszúnyog: ezért lehet veszélyes

MTI   
  Megosztom
Több megyében is felbukkanhat az ázsiai tigrisszúnyog: ezért lehet veszélyes

A szárazság után beköszönő csapadékos, meleg időjárás igencsak kedvez a csípőszúnyogok fejlődésének. Ilyen időjárásban tömegesen kezdenek el szaporodni a csípőszúnyogok, nemcsak a hazai, hanem az újonnan megjelent idegenhonos fajok is.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézete ismét felhívásban kérte a lakosságot, hogy segítsék a társadalmilag fontos tudományos munkát, amely egy inváziós és potenciálisan betegségeket terjesztő szúnyogfaj, a tigrisszúnyog (Aedes albopictus) elterjedésének országos feltérképezésére irányul.

A citizen science – lakossági tudományos kampányban arra kérik az ökológusok a lakosságot, hogy amennyiben valaki ázsiai tigrisszúnyogot lát vagy elfog, a fogás helyének és idejének megjelölésével feltétlenül tudassa a kutatóintézettel, illetve a mintát küldje be.

Fontos a fajjal foglalkozni, mert opportunista, vagyis aktívan csípi az embert, házi- és vadállatokat, kétéltűeket, hüllőket és madarakat. Legalább 22-féle arbovírust (rovarok által terjesztett vírus) terjeszt. Az általa terjesztett veszélyes kórokozók magyarországi megtelepedésének feltétele az, hogy a tigrisszúnyognak mint vektornak (közvetítőnek) nagy egyedszámú, stabil populációi kell legyenek Magyarországon. A kutatócsoport vizsgálatai szerint a jelenlegi adatok alapján azt feltételezik a kutatók, hogy ez a feltétel még nem adott hazánkban, de kiemelkedően fontos a folyamat állandó és szakszerű nyomon követése.

Tavaly a beküldött mintákból 48 bizonyult ázsiai tigrisszúnyognak, a viszonylag szétszórt előfordulási adatok pedig azt jelzi, hogy több megyében is felbukkanhatnak az ázsiai tigrisszúnyog példányai. A beküldött példányokon virológiai teszteket végeztünk, de eddig még mindegyik teszt negatívnak bizonyult a Nyugat-nílusi láz, Usutu, Chikungunya-láz vírusára

– mondta Dr. Soltész Zoltán, az Ökológiai és Botanikai Intézet kutatója.

A tigrisszúnyogot hazánkban viszonylag könnyen el lehet különíteni a többi csípőszúnyogtól, ugyanis ez a faj nagyon kontrasztos színezetű: fekete alapon hófehér pikkelyekből álló foltok, csíkok szegélyezik a testét, lábain fehér gyűrűk találhatók, hátán (a tor közepén) egyetlen hosszanti fehér csík húzódik. A tigrisszúnyog kis méretű: testhossza mintegy öt milliméter.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

ázsiai tigrisszúnyog

felmérés

kutatás

lakossági felmérés

segítség