Több megyében is felbukkanhat az ázsiai tigrisszúnyog: ezért lehet veszélyes

MTI   
  Megosztom
Több megyében is felbukkanhat az ázsiai tigrisszúnyog: ezért lehet veszélyes

A szárazság után beköszönő csapadékos, meleg időjárás igencsak kedvez a csípőszúnyogok fejlődésének. Ilyen időjárásban tömegesen kezdenek el szaporodni a csípőszúnyogok, nemcsak a hazai, hanem az újonnan megjelent idegenhonos fajok is.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézete ismét felhívásban kérte a lakosságot, hogy segítsék a társadalmilag fontos tudományos munkát, amely egy inváziós és potenciálisan betegségeket terjesztő szúnyogfaj, a tigrisszúnyog (Aedes albopictus) elterjedésének országos feltérképezésére irányul.

A citizen science – lakossági tudományos kampányban arra kérik az ökológusok a lakosságot, hogy amennyiben valaki ázsiai tigrisszúnyogot lát vagy elfog, a fogás helyének és idejének megjelölésével feltétlenül tudassa a kutatóintézettel, illetve a mintát küldje be.

Fontos a fajjal foglalkozni, mert opportunista, vagyis aktívan csípi az embert, házi- és vadállatokat, kétéltűeket, hüllőket és madarakat. Legalább 22-féle arbovírust (rovarok által terjesztett vírus) terjeszt. Az általa terjesztett veszélyes kórokozók magyarországi megtelepedésének feltétele az, hogy a tigrisszúnyognak mint vektornak (közvetítőnek) nagy egyedszámú, stabil populációi kell legyenek Magyarországon. A kutatócsoport vizsgálatai szerint a jelenlegi adatok alapján azt feltételezik a kutatók, hogy ez a feltétel még nem adott hazánkban, de kiemelkedően fontos a folyamat állandó és szakszerű nyomon követése.

Tavaly a beküldött mintákból 48 bizonyult ázsiai tigrisszúnyognak, a viszonylag szétszórt előfordulási adatok pedig azt jelzi, hogy több megyében is felbukkanhatnak az ázsiai tigrisszúnyog példányai. A beküldött példányokon virológiai teszteket végeztünk, de eddig még mindegyik teszt negatívnak bizonyult a Nyugat-nílusi láz, Usutu, Chikungunya-láz vírusára

– mondta Dr. Soltész Zoltán, az Ökológiai és Botanikai Intézet kutatója.

A tigrisszúnyogot hazánkban viszonylag könnyen el lehet különíteni a többi csípőszúnyogtól, ugyanis ez a faj nagyon kontrasztos színezetű: fekete alapon hófehér pikkelyekből álló foltok, csíkok szegélyezik a testét, lábain fehér gyűrűk találhatók, hátán (a tor közepén) egyetlen hosszanti fehér csík húzódik. A tigrisszúnyog kis méretű: testhossza mintegy öt milliméter.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

ázsiai tigrisszúnyog

felmérés

kutatás

lakossági felmérés

segítség