Kiugróan magas az UV-B sugárzás: nem csak bőrbetegséget okozhat

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Kiugróan magas az UV-B sugárzás: nem csak bőrbetegséget okozhat

Az elmúlt hetekben magasabb volt az UV-B sugárzás, amelynek elsődleges oka, hogy a légkör ózontartalma az ilyenkor átlagosnál alacsonyabb - nyilatkozta az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Fekete Dénes meteorológus kifejtette: a felszínre érkező UV-sugárzást alapvetően 4 tényező befolyásolja: a légkör ózontartalma, a napsugarak beesési szöge, a felhőzet és a légkör áteresztőképessége, ami leginkább a légkör szennyezőanyag-tartalmától függ.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat budapesti Marczell György Főobszervatóriumában 1969 óta folyamatosan mérik a légoszlop teljes ózontartalmát. Kiemelte: az idei év eddig kifejezetten "ózonhiányos" évnek tekinthető, azaz a mért értékek elmaradnak az ilyenkor szokásos sokévi átlagtól.

Június elejétől átlagosan 8-10 százalékkal alacsonyabb az ózontartalom. A napsugarak beesési szöge a napforduló idején a legmagasabb. A felhőzet is erős befolyásoló tényező. Fontos, hogy mekkora százalékban van felhőkkel borítva az égbolt, illetve milyen típusú felhők vannak az égen. Végül pedig minél szennyezettebb a levegő, annál kevesebb sugárzást enged át

- fejtette ki.

Akkor extrém az UV-B-sugárzás, ha az UV-index 8.0 feletti. Az elmúlt évtizedet tekintve volt olyan nyár, amikor 20 napon is előfordult extrém UV-sugárzás, de olyan is, amikor mindössze 1 napon. Extrém UV-B sugárzás jellemzően júniusban és júliusban szokott előfordulni, augusztusban viszonylag ritkábban - jegyezte meg.

A magas UV-B sugárzásnak nincs hatása az időjárásra, ahogy az emberek hőérzetére sem. Ugyanakkor, mint kiemelte:

E sugárzás nagy energiájú részecskéi képesek felbontani az örökítőanyag (DNS) bizonyos kötéseit, így megváltozik e molekula szerkezete és emiatt következnek be az említett rendellenességek az emberi szervezetben.

Az élőlények nem egyformán érzékenyek az UV-sugárzásra, de általánosan elmondható, hogy az állandó extrém sugárzásnak történő kitettség génmutációkat okoz az élő szervezetekben

- ismertette Fekete Dénes.

Napszemüvegeket vizsgáltak be

A nyári időszak szinte elengedhetetlen kelléke a napszemüveg. Sokan egyszerű divatcikként tekintenek rá, pedig szigorú előírások vonatkoznak rájuk, mivel úgynevezett szemvédő eszköznek minősülnek. A napszemüveg lencséjének anyaga színezett polikarbonát, amelynek sötét színe a napsugárzás zavaró hatását csökkenti, anyaga pedig az ultraibolya sugárzás elnyelésével, visszaverésével védi a szemet. A napszemüvegeket a gyártók 0-tól 4-ig öt kategóriába sorolják be aszerint, hogy gyenge vagy erős napsugárzás elleni védelemre ajánlják azokat. A kategóriajelöléseket a napszemüvegen vagy a címkén kell feltüntetni.

Az évről évre megismételt ellenőrzések eredménye, hogy ma már mind az olcsóbb, mind a drágább árkategóriába tartozó napszemüvegek is megfelelnek az UV-szűrésre vonatkozó előírásnak. A fogyasztóvédelem továbbra is folyamatos ellenőrzésekkel, rendszeres jelenléttel szolgája a vásárlók biztonságát, és támogatja a tisztességes piaci magatartást

- mondta Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár

Az ITM idei fogyasztóvédelmi ellenőrzésének megnyugtató eredménye, hogy mindegyik napszemüveg UV-szűrése megfelelt a címkén vállalt UV400 vagy 100% UV-szűrés értéknek: a termékek tehát nemcsak a kategóriájuk szerint előírt UV-szűrést teljesítik, hanem annál nagyobb mértékben szűrik a nap káros sugarait.

A vizsgált felnőtt napszemüvegek közül egy esetben fordult elő, hogy azt a gyártó 3-as kategóriába sorolta, azonban a laboratóriumi mérések alapján valójában a 4-es kategóriába tartozik. Ez a termék erősebb mértékben véd ugyan a napsugárzás ellen, de már annyira sötétített, hogy gépjárművezetéshez nem használható biztonságosan, amiről előzetesen tájékoztatni kell a vásárlót. A fogyasztóvédelmi hatóság elrendelte a termék polcról való levételét és a vásárlóktól való visszahívást is.

Szintén nem felelt meg a szűrőkategóriába sorolásnak az a gyermek napszemüveg, amely a mérés alapján 2. kategóriába sorolható, így kevésbé véd az erős napsütés ellen, mint a rajta szereplő 3. kategória jelölés. UV-szűrés szempontjából viszont ez a szemüveg is megfelelő védelmet nyújt, ezért a használata biztonságos. A hatóság arra kötelezi a forgalmazót, hogy helyes címkével lássa el a terméket, amely a megfelelő információk feltüntetése után forgalomban maradhat.

A napszemüvegek lencséje mellett azokat a részeket is vizsgálta a labor, amelyek érintkeznek a használóval. Egy felnőtteknek készült napszemüveg esetén megállapították, hogy a keret éles széle a napszemüveg nyitásakor és összezárásakor felsértheti a kezet. A napszemüvegeket úgy kell kialakítani, hogy olyan érdesség, éles szélek, kiálló részek, amelyek túlzott irritációt vagy sérülést okozhatnak, ne legyenek rajta. A fogyasztóvédelmi hatóság emiatt elrendelte a polcról való levételét.

A vizsgálat eredményei és a napszemüvegeken található szimbólumokról szóló tájékoztató anyag a kormányzati fogyasztóvédelmi honlapon érhető el.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

uv-b sugárzás

nap

leégés

bőr

napégés