Még külföldről is csodájára járnak ezeknek a magyar piacoknak: most elárulták a titkukat

HelloVidék   
  Megosztom
Még külföldről is csodájára járnak ezeknek a magyar piacoknak: most elárulták a titkukat

A Balaton-felvidéken mintaadó őstermelői piac a parkolójával együtt háromhektáros szabadtéri áruda, már évek óta bizonyítja vendégvonzó erejét. Most is olyan nagy a forgalmuk, hogy szinte nyomát se érzik a koronavírus okozta traumának.

Keletről, nyugatról és a skandináv országokból is, de főképp a környékről sokan látogatják a nyári főszezonban működtetett termelői piacokat a Balatonnál, amik a turizmus szempontjából is külön vonzerővel bírnak, miközben a helyi termelésű árut, a tradicionális kézműves termékeket népszerűsítik, írja a Magyar Nemzet. Egyelőre azonban kevés az értékmentő szabadtéri árusítóhely.

A lap ír a Balaton-felvidéken mintaadó őstermelői piacról: a parkolójával együtt háromhektáros szabadtéri áruda, a káptalantóti Liliom­kert már évek óta bizonyítja vendégvonzó erejét. Most is olyan nagy a forgalmuk, hogy szinte nyomát se érzik a koronavírus okozta traumának.

A tavalyinál kicsit kevesebb a vásárló, de jönnek a külföldiek keletről, nyugatról és a skandináv országokból is. Emellett töretlen a hazaiak érdeklődése, többek között azért is, mert náluk nincs hiány az őstermelőktől származó, egészséges, ízletes, időszakos gyümölcsökből, meggyből, málnából, barackból, áfonyából, zöldségféleségekből

– nyilatkozta a piac vezetője, Harmathy Ildikó.

A Liliomkerthez hasonló piac a Balaton déli partján korábban nem volt, ott csak mozaikszerűen alakultak ki igazán erős, termelői-vevői kapcsolatok. A Somogyi Helyi Érték Egyesület a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy Megyei Igazgatóságának támogatásával májusban Zamárdiban nyitott egy, a káptalantótihoz hasonló, őstermelői árusító helyet. A Patkó piacot a helyi lakosság, a nyaralók, a környékbeli éttermek már partnerként kezelik, és jó hírünket viszik. Itt valóban csak őstermelőkkel találkozhatnak a vásárlók – fogalmazott Vrancsik Tibor, az egyesület elnöke. Egyelőre vasárnaponként tartanak nyitva, ám jövőre már szombaton is megtalálhatók Zamárdiban.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

piac

termelői piac

őstermelő

turizmus

balaton

káptalantóti

zamárdi