Ez az 5 apró magyar falu mentheti meg az országot a klímakatasztrófától

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Ez az 5 apró magyar falu mentheti meg az országot a klímakatasztrófától

Kár lenne tagadni a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási jelenségeket, amelnyek következményeit a városokban és a vidéken élők egyaránt a bőrükön érzik. Aszályok, árvizek, hőhullámok váltakoznak, és mindezek gyakran előre nem jelezhető gyorsasággal. Újabb rossz hír, hogy az előrejelzések szerint az említett jelenségek egyre gyakoribbá válnak, amelyek súlyosan érintik a hazai településeket. De mit tehetünk ellene? A Belügyminisztérium és a WWF Magyarország magyarországi mintaprojektje keretében öt kistelepülésen már elkészültek azok az első prototípusok, melyek a természetes vízmegtartásra épülnek, és hosszú távon segítik a klímaváltozáshoz való alkalmazkodást. A HelloVidék most arra volt kíváncsi, hogy hogyan lehet ezekkel a megoldásokkal költséghatékony és természetbarát módon védekezni az éghajlatváltozás hatásai ellen.

Elképesztő szélsőségek váltakoznak idén Magyarországon: a rendkívül aszályos tavaszt nyáron helyenként akár az 50 millimétert is elérő felhőszakadások kísérték – mindkettő óriási károkat okozott. Az éghajlatváltozás hatásaitól, illetve a szélsőséges időjárási eseményektől számos kistelepülés már évek óta szenved. Például ilyen volt, amikor a 2010-es rekordmennyiségű, közel 1000 milliméteres csapadékot (a sokak által csak „nagy belvízként” emlegetett időszakot) két száraz év követte. A 2011-es évet a maga mindössze 400 milliméter csapadékával a legaszályosabb évek közt tartják nyilván, de 2012-es esztendő sem hozott enyhülést. Sőt, az utóbbi két év is rekordot döntött, hiszen az 1901 óta mért adatok alapján 2018, majd pedig a 2018-as rekordot is felülmúlva 2019 lett az eddig mért legmelegebb év.

A klímamodellek szerint a hosszú, száraz időszakok, hőhullámok, aszályok egyre súlyosabb és gyakoribb gondot fognak jelenteni hazánkban, akárcsak az időszakos belvíz, az árvíz és a felhőszakadások özönvízszerű érkezése. A 2017-ben indult LIFE-MICACC projektben a partnerek arra keresnek Magyarországon alkalmazható módszereket, hogy miként válhatnak ellenállóbbá a kistelepülések az éghajlatváltozással egyre súlyosbodó vízgazdálkodási szélsőségekkel szemben

– tájékoztatta a WWF Magyarország a HelloVidéket.

A kísérleti projektbe öt hazai település kapcsolódott be, ahol országszerte tipikusnak mondható vízgazdálkodási problémák tapasztalhatók. Épp ezért lehetnek jó példák más települések számára ezek a modell megoldások. Nézzük most ezeket a problémákat:

  • Püspökszilágy: hegy- és dombvidékekre jellemző villámárvizek jelentenek veszélyt a település épített környezetére;
  • Rákócziújfalu: a belvíz és az aszály okoz károkat a gazdálkodóknak;
  • Bátya: a hirtelen lezúduló nagy esők, majd hosszú, száraz időszakok váltakozása jelent problémát;
  • Ruzsa: évtizedek óta küzd a vízhiánnyal és a talajvízszint folyamatos süllyedésével;
  • Tiszatarján: a hullámtéri vizesélőhelyek szárazodása és az özönnövények terjedése jelzik a környezeti változást.

Megoldási alternatívák azonban léteznek. Jó hír, hogy a várható negatív hatásokra fel lehet készülni, és önkormányzati vagy helyi szinten is meg lehet tenni a megfelelő lépéseket. A szakemberek szerint egyértelmű, hogy az önkormányzatok kulcsszereplők a klímaalkalmazkodás előmozdításában, koordinálásában, az érintettek bevonásában. Most a projekt során azt tesztelik az öt mintaterületen, hogy a klímaalkalmazkodást szolgáló, természetre alapozott vízmegtartó megoldások hogyan tudnak hatékonyan megvalósulni a tervezéstől a kivitelezésig az önkormányzatok koordinálásával.

Az úgynevezett prototípusok idén június végére készültek el, amelyek közös vonása, hogy „kis léptékű, kis költségű zöldinfrastruktúra-beruházással helyet biztosítanak az értékes víznek”. Ez azt jelenti, hogy lehetőségeikhez mérten megőrizik a túl sok mennyiségű vizet a száraz időszakokra. Az önkormányzatok emellett felhasználják a víz tározásához a természet adta lehetőségeket, miközben visszatartott vízzel vizesélőhelyeket, például tavakat, nádasokat, parti ligeteket hoznak létre, amelyek szaporodó- és búvóhelyet teremtenek a vízhez kötődő növény- és állatvilág számára. Mindez összességében kedvező mind az emberek, mind a mezőgazdaság számára, ráadásul mérsékli a szélsőségeket. Hogy hogyan? Nyáron például csökkenti a hőséget és az aszályt, kevésbé fenyegeti a fagyveszély, de egyedi és izgalmas tájelemmel, illetve rekreációs lehetőségekkel is emeli a települések vonzerejét.

A kísérleti megoldásoktól helyben érezhető, kézzelfogható eredményeket várunk, de tájszinten csak akkor számíthatunk változásra, ha többen is követik ezt a példát, és elindulnak a vízmegtartás útján. Épp ezért a projekt célja, hogy az öt mintaterületen kipróbált módszereket minél szélesebb körben átvegyék a hasonló problémákkal küzdő települések, itthon és külföldön egyaránt. Ennek érdekében a tapasztalatok alapján egy önkormányzati alkalmazkodási útmutató is készül, ami várhatóan 2020 végén jelenik meg

– mutatott rá Kerpely Klára, a WWF Magyarország éghajlatvédelmi szakértője, hozzátéve, hogy a projekt legfontosabb célkitűzése, hogy bemutassák a hazánkban még kevésbé ismert, kis költségű, komplex és hatékony természetes vízmegtartó megoldásokat. Ezzel erősítik az önkormányzatok helyi alkalmazkodásban betöltött kiemelt szerepét és ösztönözik a többi települési vezetőt is hasonló megoldások alkalmazására. Végül nézzünk a mintaprojekt megoldási alternatívái közül néhányat:

  • az esővíz és a vízhiány integrált menedzsmentje vizenyős terület kialakításán keresztül;
  • a víz és a lerakódás visszatartása a kisebb patakok hirtelen árhullámai során, kombinálva mindezt a természetes erózió kontrolljával;
  • a belvíz feleslegének ökoszisztéma-alapú kezelése és megőrzése az aszályos időszakokra;
  • a víztisztító telepen és a szennyvíztisztító telepen felszabaduló technológiai víz zöld infrastruktúrájának megőrzése és felhasználása.;
  • vízmegőrzés és vizenyős területek létrehozása fenntartható földhasználattal a Tisza-folyó kiszáradó árterületein;
  • úgymond „vízgyűjtő szintű” partnerségi kapcsolat létrehozása a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás céljából.

A szakemberek azt remélik, hogy a most tesztelt, természetes vízmegtartó megoldások megismerésével a magyarországi önkormányzatok képesek lesznek hatékony és természetes módon reagálni a klímaváltozással összefüggő hatásokra, jobban tudnak alkalmazkodni és hozzájárulnak a helyi gazdasági kockázatok mérsékléséhez.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

klímavédelem

klímavészhelyzet

klímaváltozás

klímaharc

klímastratégia

klímaszorongás