Friss kutatás: tényleg hatásosabb a magyar méz, mint az antibiotikum?

HelloVidék   
  Megosztom
Friss kutatás: tényleg hatásosabb a magyar méz, mint az antibiotikum?

A mézet eddig is legjobb, megfázás elleni házi praktikáink között tartottuk számon, amire már nagyanyáink is esküdtek. Oxfordi kutatók most azt találták, hogy lekörözi a gyógyszereket a köhögés és a megfázás kezelésében.

Pénzre van szükséged? Keress szuperolcsó pénzügyi segítséget a Pénzcentrum kalkulátorával!

A napokban számolt be az Országos Magyar Méhészeti Egyesület arról, hogy lefolytatták éves ellenőrzésüket, amiben azt vizsgálták, milyen minőségűek a hazai boltokban árult mézek. Jó hír, hogy a bevizsgáltatott mézek közül csupán néhánnyal akadt problémájuk a szakembereknek. Az OMME 381 magyarországi és külföldi mézmintát vizsgáltatott meg, a nagy szupermarketek polcairól 88 mintát vettek le, és mintegy 151 termelői akácméz minőségét ellenőrizték. Sok külföldi eredetű mézet is vizsgáltak - például mexikóit és chileit -, megnyugtató eredménnyel.

Az időjárás idén nem kedvezett az ágazatnak, a hűvös tavasz és a csapadékos nyár nagyon megnehezítette a méhek munkáját.

- erről itt írtunk korábban bővebben. A klímaváltozás áldatlan hatása továbbá az is, hogy a beporzó állatok, így a méhek is rohamtempóban tűnnek el. Dr. Kovács-Hostyánszki Anikó, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa, a beporzás-ökológia szakértője a témáról korábban azt mondta: termesztett haszonnövényeink mintegy egyharmada kizárólag szélbeporzású, a másik kétharmad 60–70 százalékának termés és/vagy magképzéséhez az állatok is bőségesen hozzájárulnak, 15 százaléka pedig teljes egészében ki van nekik szolgáltatva. A gyümölcsfák közül például az alma, a barack, a cseresznye termése nagyban a beporzókra van utalva, a dinnye, a tök, a spárga nem is hozna nélkülük termést, a sárgarépa, az uborka is elsősorban rájuk támaszkodik, a repce, a napraforgó, a bab vagy a szója terméshozama körülbelül 40 százalékkal csökkenne nélkülük.

Mindezt nem csak a fent említett zöldségek, gyümölcsök kedvelői vagy a sütni-főzni kedvelők sajnálhatják, de azok is, akiknek fontos az egészség. Oxfordi kutatók szerint ugyanis a méz "lekörözi" az antibiotikumot a köhögés és a megfázás kezelésében: egy új kutatás arra az eredményre jutott, hogy sokkal hatékonyabb, mint a legtöbbször felírt gyógyszerek ebből a szempontból. A tudósok azután jutottak erre az eredményre, hogy kiderült, "az istenek nektárja" bővelkedik antimikrobiális öszetevőkben, ami a méheknek köszönhető. A tanulmány arra is rávilágított, hogy a mézfogyasztó betegeknél 36 százalékkal csökkent a köhögés gyakorisága, 44 százalékkal pedig a súlyossága, írja a Daily Mail.

Az oxfordi kutatók felülvizsgálták azokat a tanulmányokat, amik a méz hatékonyságát hasonlították össze a köhögéscsillapítókéval, antihisztaminokéval és fájdalomcsillapítókéval. Azt találták, hogy

A tanulmány szerzői aggályosnak nevezik, hogy az orvosok túlságosan gyakran írnak fel antibiotikumot megfázásra, köhögésre, holott ez ritkán szükséges és hatékony, hiszen ezeknek a betegségeknek a zömét vírusok okozzák. További érvként szerepelt még a méz mellett, hogy egy antibiotikum-kúrához képest viszonylag olcsó és széles körben hozzáférhető alternatíva.

A mézet hosszú-hosszú ideje használják már házi gyógymódként, de tudományos szempontból eddig kevésszer foglalkoztak vele abból az aspektusból, hogy mennyire hatásos valójában a felső légúti fertőzések kezelésében. Az oxfordi kutatók ennek feltérképezéséhez 14 kutatást vizsgáltak át, amikben összesen 1761 ember vett részt. A tanulmányoknak az volt a célja, hogy összehasonlítsák a betegek mézzel való kezelését a szokásosnak mondható gyógyszeres kezeléssel.

Azt találták, hogy a méz sokkal hatékonyabb volt a tünetek enyhítésében, különösen a köhögés gyakoriságának és súlyosságának csökkentésében, főként az antihisztamin-difenhidraminhoz képest. A tanulmányok közül kettő azt mutatta ki, hogy a tünetek egy-két nappal korábban elmúltak azoknál a betegeknél, akik mézet fogyasztottak. Ugyanakkor a kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a méz komplex, sok összetevőből álló anyag, így a különböző típusoknak különböző hatása lehet.

A kutatás végül arra a konklúzióra jutott, hogy a mézet széles körben fogyasztják, a használata biztonságos, kivéve az allergiások és az egy évnél fiatalabb gyerekek körében. Gyakran használt „laikus gyógyszer”, amit rengetegen ismernek; viszonylag olcsó, könnyű hozzájutni és nincsenek veszélyes, káros mellékhatásai. A felső légúti megbetegedések kezelésére jó alternatívaként ajánlják a mézet az antibiotikumokkal szemben, mert egyértelműen hatásosabb, kevésbé veszélyes, mint a rendszeresen felírt gyógyszerek, ráadásul el lehet vele kerülni a rezisztencia kialakulását is.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

méz

gyógyszer

megfázás

köhögés

betegség

antibiotikum