Felvették a kesztyűt a szeméttel szemben: 700 köbméter hulladékot szállítanak el Kapuvárról

HelloVidék   
  Megosztom
Felvették a kesztyűt a szeméttel szemben: 700 köbméter hulladékot szállítanak el Kapuvárról

Szigorúbb szankciók várhatók az illegális szemetelőkre. A „Tisztítsuk meg az országot!” elnevezésű program részeként október 1-jén indul illegális hulladéklerakók felszámolása az országban - írja a kisalföld.hu.

Ahogy a portál írja, „Tisztítsuk meg az Országot!” címen indított nagyszabású programot a magyar kormány a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretében, melynek célja az illegális hulladék lerakóhelyek felszámolása.

A közreműködő szervezetek mindegyikénél kiválasztásra kerültek olyan mintahelyszínek, amelyek alkalmasak a hulladék felszámolásához szükséges intézkedések feltérképezésére. Az első ütem eredményei alapján dolgozzák ki a következő időszak feladattervét

- magyarázta Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára a kapuvári sajtótájékoztatón.

Hozzátette, jellemzően vasutak, folyók, vízfolyások, nemzeti parkokban a turista útvonalak mentén és önkormányzati területeken, nehezen megközelíthető helyszíneken helyezik el leginkább az illegális hulladékokat.

Ennek kiküszöbölésére a tetten érések számának növelése, széleskörű együttműködés, és szigorúbb szankciók szükségesek. Kidolgoztunk egy javaslatot, amelyben az illegális hulladékot lerakókat szeretnénk szigorúan szankcionálni, a helyszínen megbírságolni, a legsúlyosabb jogsértő magatartásokat pedig büntetőjogi kategóriává minősíteni. A szemét elhelyezésére eddig is lehetőséget adtak a hulladékudvarok, és az alkalmankénti lomtalanítás, emellett tervben van a települési gyűjtőpontok továbbfejlesztése is

- tette hozzá.

Az államtitkár végül elmondta, hogy szerdán zárul a pilot-program települési önkormányzatokat érintő szakasza, október 1-től pedig megkezdődik az ország megtisztítása.

A tisztább környezethez a felelősségteljes magatartással járulhatunk hozzá

- emelte ki Gyopáros Alpár, a Modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, országgyűlési képviselője az illegális hulladékfelhalmozással kapcsolatban.

A program eddigi eredménye szerint 7 helyszínen mintegy 700 köbméter hulladékot találtak, melyeknek elszállítása már elkezdődött. A Lajtos Zoltán koordinálta csoport önkéntesei az út menti szemétgyűjtéssel segítik az önkormányzatot, és a felderítésben is komoly szerepet játszanak

- tette hozzá Kapuvár polgármestere, Hámori György.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

szemét

hulladék

kapuvár

szemétszállítás

hulladékszállítás

hulladék csökkentés